MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Artkavalkad 3: Rovfåglar

Detta är den tredje och sista (hörde jag ett "Äntligen!"?:-) artkavalkaden från i vintras. Förutom rovfåglar blir några asfåglar också. Hoppas du fått lite inspiration och kanske motivation att besöka detta fågeleldorado. Jag sitter iaf och funderar på nästa tripp, om den blir av återstår att se :-)

Korpgam (Black Vulture). Vanligt förekommande, man ser dom seglande i vinden med sin tydliga v-form på vingarna. Tydligen gillar dom bilar för det är finns många skyltar och personer som skriver om att man ska undvika att parkera i närheten eller i skuggan av träd. Just den här satt med tre kompisar på en bil så det kanske ligger nåt i det. Dessutom bör man täcka över däcken för tydligen gillar dom att hacka i gummit. Gam-Tuggummi?


Kalkongam (Turkey Vulture). Även denna vanlig vid soptunnor och rastplatser. Bilden tagen mitt på dagen med kraftigt värmedaller nära marken.


Pilgrimsfalk (Peregrine). Jag tippar på att det är det, men är inte säker. Kan vara nån annan falk. Den seglade över mig i Everglades och det kändes som en ovanlig miljö då jag alltid förknippar pilgrimen med berg och höga stup eller byggnader. Nån som kan artbestämma den noggrannare så tar jag gärna emot det.


Nordlig tofscaracara (Crested Caracara). Såg den i backspegeln när den landade vid vägkanten så jag fick vända runt och packa fram kameran ur bagageutrymmet  eftersom vi var på väg hem och allt var nedpackat. Den spankulerade i vägkanten och letade roadkill.  Tyvärr var den lite osamarbetsvillig och vände ryggen till mig hela tiden :-)


Fiskgjuse (Osprey) Finns överallt och man kan komma riktigt nära eftersom dom inte är lika skygga som i Sverige.

Cooperhök (Cooper's Hawk). Det är svårt att bestämma arter utan riktig litteratur. Hemma har jag bara Europeiska arter så jag kikade på andra vråkar/hökar på nätet och fastnade till slut för cooperhök. (Edit 2013: Och det var nog fel och detta är troligen en Red-Shouldered Hawk.) Den här satt vid vägkanten och spanade på nåt i diket och var inte villig att flytta på sig så jag hann ta några bilder.


Prärieuggla (Burrowing Owl). Mysig lite rackare som jag tyvärr inte fick så mycket bilder på som jag hoppats.


Vithövdad örn (Bald Eagle). En ikon i hela världen. Den hoppas jag få fota betydligt mer en annan gång och då i sin rätta miljö.


Reseberättelserna från förra årets resa har nått sitt slut. Det har varit roligt att få dela med sig av sånt som inte syns på bilderna och responsen har varit varm och peppande.

Jag har dessutom fått lite blodad tand och snickrar nu på att skriva lite om äldre fotoepisoder, både landskap och vilda djur. Det blir lite nationalparker i sydvästra USA och möten med vilda djur i Sverige och Norge och kanske lite annat. Nu har jag lärt mig att infoga film också så det kommer nog flera videosnuttar. Hoppas du hänger på :-)

Postat 2013-01-28 21:10 | Läst 11347 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Artkavalkad 2: fiskfångande fåglar.

Som utlovat kommer en liten kavalkad över några fåglar som fångar fisk och kräftdjur. Håll till godo :-)

Rosenskedstork (Roseate spoonbill)


Am. Ibisstork (Wood Stork)


Vit ibis (White Ibis)


Brons ibis (Glossy Ibis)


Hornpelikan (White Pelican)


Brun pelikan (Brown Pelican)


Am. Ormhalsfågel (Anhinga)


Bälteskungsfiskare (Belted Kingfisher)


Nästa gång blir det rovfåglar

Postat 2013-01-26 18:43 | Läst 6405 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Artkavalkad 1: Häger

Nu har jag kommit till slutet på min reseberättelse om Florida. Om man gillar att titta på eller som jag att fota fåglar så är min rekommendation att börja spara till en resa hit omedelbart :-) Mängden arter och tillgängligheten till dom är helt enorm. Fusk kanske en del tycker och det inkluderar mig själv också i vissa fall :-), men alla djuren är vilda, bara det att de är mer toleranta mot människor på vissa platser.

De kommande inläggen kommer att visa upp lite av alla de olika arter som fångades på bild. Inga märkvärdiga bilder utan mer som ett avslut på resan.

Denna gång blir det olika hägertyper och jag hoppas jag fått till rätt namn på respektive :-) :

Amerikansk Gråhäger (Great Blue Heron)


Ägretthäger (Great Egret)


Trefärgad häger (Tricolored Heron)


Blåhäger (Little Blue Heron)

Snöhäger (Snow Egret)

Edit 2013: Detta är antagligen inte en Snöhäger utan en juvenil Blå häger. De är tydligen helt vita innan de får sin blåa färg. Dock är benen gröna(ktiga) hela tiden.

Grönryggad häger (Green Heron)


Gulkronad natthäger (Yellow-crowned Night-heron)
Nästa gång blir det andra typer av fiskfångande vattenfåglar :-).

Postat 2013-01-23 18:26 | Läst 9464 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Närbild: Green Heron

Green Heron, eller Grönryggad Häger som den heter på svenska, blev lite av min favorit under den här resan. En häger är ju nåt som iaf jag vanligtvis förknippar med stora fåglar, men den här är en liten rackare. Stor som en kråka ungefär. Orädd smyger den runt i grunt vatten och letar efter små kräftor, fisk och annat mums.Den grönryggade har väldigt vackra färger, men som vanligt har de ett syfte - kamouflage! Den smälter in i vegetationen och kan då undgå andra rovdjur medan den själv jagar.Förutom att vara vacker så är den rätt cool i sin attityd. Jag har tidigare skrivit om den som smög UNDER mitt tele när jag satt där och här är en som på äkta cowboy-manér jagar med ett grässtrå i mungipan :-)Mitt första möte var när jag såg den smyga bland grenarna vid eco pond.Nästa tillfälle satt den hukande i skuggan vid anhinga trail.Sedan såg jag den överallt :-) Typiskt beteende är att  sittande på ett strå, en bit över vattenytan, stilla spana rakt ner för att med blixten hastighet snärta till och fånga nåt nästan osynligt djur.

Det jag inte fattade först var hur en så liten fågel kunde nå vattenytan utan att ramla i och ännu mindre hur den överhuvudtaget kunde få tag i nåt i vattnet.

Lösningen kom när jag såg den här; Ur den lilla kroppen drogs det fram en hals som var gigantisk och man måste förundras och frågan är given hur i  hela fridens namn får den plats med den halsen i den lilla kroppen? Ännu ett naturens under :-)

Postat 2013-01-21 17:23 | Läst 3719 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Möte med en simmande ko

Efter att spenderat dagen i södern och käkat Key Lime Pie var det dags för lite sol och bad.

Ja nu är jag ju inte så mycket för att ligga och sola så jag gick en promenad. 

Plötsligt skymtade en skugga i vattnet! Haj, delfin, stålmannen??? Nä en fredlig varelse som inte vill något ont utan bara vill äta.Manateen, eller sjöko på svenska, är ett djur som sakta glider fram i stilla vatten (i det här fallet en marina) och mumsar växter. Där, i dom stilla vattnen, är den utsatt för i samma vatten trivs även människor med snabba motorbåtar. Man kan se spår av deras möten genom olika typer av ärr på ryggen.Manateen är, förutom lugn och fredlig, även lika nyfiken som en vanlig ko. Genom att plaska lite med fingrarna i vattenytan så kom den nyfiket fram och kikade. Säkerligen har den lärt sig att förknippa människor med mat, särskilt i dessa bebodda områden. Inte en krusning på vattenytan röjde att något så stort fanns därnere. Endast när den smög upp och andades syntes lite ringar på vattnet.

Det var iaf ett oväntat och trevligt möte där jag innerligt önskade att min kamera hade kunnat fota under vattenytan. Som tur var hade jag ett polfilter för att dölja det mesta av solblänket, men det uppväger inte ett undervattensfoto. Får nog sätta upp det på önskelistan till nästa jul :-)
<

Jag hade missat detta om jag bara suttit still. Genom att vara aktiv utsätter man sig för mer fotomöjligheter och det understryker bara uttrycket att "den bästa kameran är den man har med sig".

... så ut och fota nu :-)

Fast du kanske blev sugen på paj istället :-) och då kan du kika här http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22811

Postat 2013-01-15 20:04 | Läst 4019 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa