MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Långsam påskhelg

Påskhelgen är ju en stillsam helg så varför inte koncentrera sig på att fota långsamt? Fina solnedgångar och många flyttfåglar ger goda förutsättningar för att ta många bilder med olika inställningar, har man tur så kan det bli nån bra bild dessutom :-)

Ungefär så tänkte jag när jag la upp påskhelgens fotoschema. Njuta av vädret, prata med andra fotografer och experimentera med olika bilder, kan det bli bättre?

Dessutom så kan det blir lite långrandigt att ta porträttbilder på flygande fåglar en hel helg och experimentlustan håller engagemanget uppe.

När solen sakta sjönk mot horisonten så fick jag några bilder på ejdrar mot solen. Ett tips om du ska pröva detta är att inte titta rakt in i solen med 500 mm objektiv, det blir väldigt ljust :-)

Autofokusen funkar inte heller så bra när solen kikar rakt in i objektivet...

Till slut var solen nästan nere och inte lika stark att titta in i.

Det fina med att fota fågelsträck är att man kan sitta på samma ställe en bra stund och dom fortsätter att komma på samma ställe. Nackdelen är ju att alla bilder blir nästan likadana. Fåglar in från söder ut mot norr....

När solen väl försvunnit ner så började himlen sakta byta färg från stark orange till en mörkare blå.

Ejdrarna kommer som små jetplan, rakt och stadigt, gärna två och två eller i mindre grupp, men alltid i hyfsat god ordning.

Strandskatorna däremot, dom byter ofta plats i formationen, det verkar nästan som om dom slåss om att komma först. Flykten är betydligt mer oregelbunden och små kursändringar sker hela tiden.

Alltid är det några som sakta glider uppåt medan andra glider nedåt i formationen och då är det svårare att få till en "skarp" bild.

Till slut blev ljuset så svagt att allt flöt ihop.

Så förflöt påsken lugnt och fint, men jag kan erkänna att efter ett par kvällar var jag rätt trött på flyttsträck så nu väntar jag nog till hösten igen innan jag prövar det :-)

Postat 2013-04-13 22:56 | Läst 2787 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera