MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Fotoabstinensen sätter in

Jisses vad jag vill ut och fota! Men det dröjer nån vecka (läs evighet) till. Så i stället satte jag mig framför datorn och kikade på gamla bilder. Det är lustigt hur fort man vänjer sig vid en specifik framkallning eller ett visst format och tror att det är den enda lösningen på just den bilden.

Mitt mål den här kvällen var att se "nya" bilder i de gamla. Egentligen fick jag idén att pröva nåt nytt när jag såg de nya tumnaglarna här på Fotosidan. På sista sidan så hade tumnaglarna beskurits för att "fylla ut" och en av bilderna tyckte jag blev bättre med en tightare beskärning. Så nu satte jag den digitala saxen i gamla godbitar.

Jag började med den jag såg beskuren i tumnageln:

Mm, det blev lite mer koncentrerat. Snabbt vidare till nästa:

Oj, kanske inte den skarpaste men det finns lite skärpa på det blå huvudet iaf :-)

Jo, den kanske kan fungera, väldigt grön bakgrund bara...

Mindre berg och mer fågel...tål väl kanske inte en riktigt stor förstoring, men funkar lätt på nätet.

Fläska på med solen och så lite lek med vitbalansen.

Gamla bilder blir som nya och det blev en bra träning att hitta nya kompositioner. Ska nog testa lite svartvita konvertering längre fram. Men nu hoppas jag det blir semester snart :-)

Postat 2014-06-16 21:32 | Läst 1698 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Årets andra fotoutflykt

Då var det äntligen dags att ta sig ut i skog och mark igen. Det har varit lite väl sparsmakat med sånt den här våren. Tiden har istället lagts på ett husbilsprojekt. Men nu var det dags att provköra bilen och testa inredning innan semestern.

Målet var att försöka få lappuggla på bild. Det gick inte så bra förra året men nu kände jag att det var läge. Direkt efter jobbet så var det hem och packa det nödvändigaste och dra iväg. Klockan var bra efter midnatt när jag kom fram och det var med en viss motvilja som jag ställde klockan på 5.

Mycket riktigt så var det motigt att dra sig upp ur sängen och kliva ut i den något kyliga morgonen. Som vanligt var det väntan som låg framför mig, lååång väntan. Vis av erfarenheten så smög jag ut och kikade försiktigt ut över fälten. Långt ute på ängen såg jag några dovhjortar som sakta drog sig mot skogen, lite synd för dom hade sina små med sig, men avståndet var för långt för att få nån bra bild.

Tiden gick och jag började inse att det inte skulle dyka upp nån lappuggla denna morgon så jag beslöt istället att ta mig en tur in i skogen. Som vanligt gäller det att röra sig sakta och tyst. Lyssna efter ljud som inte hör hemma och efter ett tag så skymtade jag en rörelse i en liten glänta. Det var små dovhjortarna som lekte tafatt och jag smög mig sakta närmare. Hittade en liten glugg mellan grenverken och det var i grevens tid, för sällskapet var på väg bort från gläntan. Precis framför mig så stannar de båda kiden till och jag hinner ta en bild innan de fortsätter.

Efter detta så hände inget mer och jag kände att det var dags att få lite frukost och ta igen lite sömn.

Dagen gick och framåt kvällen var det dags att börja vänta igen. Den här gången hade jag tur och en grå varelse flög helt ljudlöst över fälten innan den satte sig på en stolpe för att spana lite.

Ljuset är väldigt svagt och det blir till att pressa iso för at få lite hyfsade tider. Efter ett tag flög den till nästa stolpe innan den passerade på ganska kort avstånd på väg till nästa spaningsplats.

Denna gång satte den sig i en vacker gran och jag tyckte att det var värt en miljöbild.

Så försvann den bort i skogen samtidigt som dimman började glida in. Det är alltid svårt att fånga dimma på bild utan att det ser ut som om bilden är överexponerad ut. Men jag hittade två granar som stack ut och valde dessa som kontrast mot dimman.

Dags att koja in och ställa klockan på tidig väckning igen.

Det kändes som om jag precis somnat när klockan väckte mig. Samma rutin som dagen innan och smyger sakta ut och minsann så det står det en bock ute i det höga gräset. Jag smyger upp kameran och tar lite bilder.

Den hör ljudet från slutaren men kan inte lokalisera mig och tar det säkra för det osäkra och skuttar i väg.

Det blir tomt på fältet och jag börjar vänta igen. Inte heller denna gång dyker det upp någon lappuggla och efter ytterligare ett dygns väntan utan flera besök så är det dags att ta sig hem för att justera lite i husbilsinredningen. Snart är det sommar och jag hoppas kunna bjuda på mera utflykter här i bloggen.

Postat 2014-06-08 21:38 | Läst 2976 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera