MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Våren kommer i flygande fläng...

och det är bäst att vara väl påklädd för att kunna möta den. Förra helgen passade jag på att kolla in våren vid kusten.

En (hungrig?) havsörn försökte avgöra om en säl var ett bra byte. Den gjorde faktiskt ett utfall men sälen dök. Jag tror örnen bara retades lite med dom solande sälarna :-)

Tidigt ute en morgon men det var kallt och de få stackare som var igång försökte hålla värmen uppe på alla sätt.

Eftersom det var en strålande dag så tänkte jag få en fin solnedgång på sensorn. Så det var ner till havet igen och påpälsad vänta in solens vandring runt jorden eller om det nu var det tvärtom :-)

Efter ett tag dök en annan fotograf upp och vi småpratade oss igenom solnedgången och såg våren komma. Först i liten skala...

Sedan lite fler...

Och till slut välde de fram...

Sakta försvann ljuset bortom horisonten

Till slut var det ganska mörkt och nu prövade jag lite längre slutartider.

Så nog är våren på gång om än lite kylig.

Dags att se vad påskhelgen har med sig för fotomöjligheter.

Glad påsk!

Postat 2013-03-29 12:54 | Läst 2793 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Solen kom fram...

och jag kände att det var dags att damma av kameran. Efter ett par fruktlösa timmar på jakt efter en sparvuggla kom jag sent på eftermiddagen till den plats där jag för många år sedan sett en strömstare. Trots flera återbesök har jag aldrig sett nån där igen. Så jag brydde mig inte ens om att ta fram kameran ur ryggsäcken utan gick en sväng mest för att njuta av det vackra vädret.

Det första som jag ser är en strömstare bara 10 meter från bron jag just gick ut på.

Nu blev det till att snabbt komma i ordning med kamera, stativ mm. Kändes som om det tog en evighet. Sedan snabbt rassla ner till en låg position vid bäcken. Dom där snövallarna vid strandkanten, undrar om dom håller... När jag tryckte ner stativbenet så for det rätt igenom. Inte direkt säkert och inte så kul att trilla ner i det iskalla forsande vattnet, så jag tog det säkra för det osäkra och höll mig över land.

Nu hade jag tur att den lät mig klampa omkring och ta lite bilder men till slut flyttade den sig och jag försökte hänga på, men det är svårt att hålla jämna steg med en flygande fågel utan att skrämma den så det blev ett fåtal bilder till innan den flög vidare.

Nu är fotosäsongen iaf officiellt igång.... Äntligen :-)

Postat 2013-03-11 21:33 | Läst 2388 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Räven som gillade fisk

För några år sedan åkte jag runt i Skåne och fotade. En kväll när jag skulle slå upp mitt tält (efter att ha haft en närkontakt med en kungsörn, fast det är en annan historia) var jag ganska nöjd med dagen och såg fram emot att äta och sova en stund.

Vid den närbelägna sjön var det mycket folk i rörelse som fiskade och fikade. Precis när jag fått ut tältet så ser jag en liten figur en bit ifrån sjön. En hund tänkte jag först för den satt där och kikade på allt folket. Men sedan insåg jag att det var en räv. Rotade fram kameran igen och höftade iväg några långskott..


Efter ett tag gick den ner mot sjön. De som fiskade stod på andra sidan och räven verkade inte särskilt bekymrad när den passerade på denna sidan. Den verkade nästan tam eller iaf väldigt van vid människor.

Eftersom jag var rätt hungrig så satte jag igång med att laga käk, men rätt var det var såg jag räven galoppera upp mot mig. Jag hade inte packat ner kameran så det blev några bilder i det svaga ljuset.

Det strosade runt mig och mitt tält. Grävde efter skalbaggar eller vad det nu är dom äter i jorden. Stativet var duktigt nerpackat och jag ville inte röra mig för mycket för att inte skrämma bort den så jag testade att fota lite på frihand men insåg att ISO-nivåerna skulle förstöra all kvalitet.

Prövade lite med blixt men det var nästan värre resultat. Istället filmade jag lite och njöt av sällskapet.

När jag lagt mig så kunde jag höra hur räven smög omkring utanför tältet och letade rester. Jag hade nog "glömt" lite så den var nog inte helt besviken :-)

Nästa dag for jag iväg igen för att leta andra motiv i naturen och det dröjde ytterligare någon dag innan jag återkom till ängen. Eftersom det hade blivit rätt klent med fotograferande så hoppades jag att den skulle vara kvar i där.

Redan när jag svängde in på parkeringen så mötte jag den. Den hade hittat ett kvarglömt flöte som den nu bar runt på.

När jag stannade kom den fram och kikade nyfiket på mig.

Efter ett tag så tröttande den på att titta på mig och försvann in i skogen. Efter att ha slagit upp tältet så gick jag en runda för att se om den fanns i närheten.

När jag kom ner till sjön så fattar jag varför den höll till här. Många som fiskade slängde helt enkelt fiskrens och rester av matsäcken här och det är klart att det var en enkel inkomst för räven.

Så fick jag syn på den. En bit bort längs stigen stod den och spanande ut över gräset i dikeskanten.

Antagligen hade den hört en sork eller nåt annat som den gjorde sig beredd att hoppa på. Men så gav den upp och försvann bortåt.

Jag gick en lov runt sjön och efter en stund kände jag mig iakttagen och stannade upp och spanande runt omkring mig. Mycket riktigt så stack det upp ett par öron och ögon som kikade på mig genom gräset.

Jag hade med mig några korvbitar som jag slängde ut i närheten för att locka till mig den och kanske få nån bild. Men tyvärr föll ljuset rätt snabbt och tiderna blev längre och längre. Eftersom jag försökte hålla ner ISO't så blev det mest spökbilder som fastnade på sensorn.

Nästa dag så var det dags att bege sig hem igen. Innan jag åkte gick jag en sväng ner mot sjön där det stod en morgonpigg fiskare. När jag berättade om mitt möte så berättade han om att det var en rävhona som hade ett gryt i närheten och att hon var helt orädd och hade t.om snott fisk mitt bland alla människor.

Tyvärr fick jag inte fler bilder den dagen och trots att jag återvänt flera gånger med förhoppning att möta henne igen så har det inte blivit fler bilder. Fast nästa gång kanske :-)

Eftersom jag filmade lite så har jag satt ihop en liten video. Filmad i svagt skymningsljus och antagligen finns det vackrare filmer på rävar men hoppas den kan ge nåt iaf :-)


Postat 2013-03-02 15:50 | Läst 3543 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera