MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Inspirationstips; wildlife videography

Kände att jag måste dela med mig av en tv serie jag fann på Youtube; Unearthed Film School Wild. Den har visats på Animal planet så det är rätt bra kvalitet på den.

Serien handlar om en handfull deltagare som Valts ut av över 30000 sökande. De flygs ner till ett naturreservat i Afrika och ska på kort tid lära sig att filma djur och natur samt att göra en naturfilm. Inga ö-råd och sånt trams utan av filmer som deltagarna levererar till tävlingen utses vinnaren av en jury. Jag tyckte det var både underhållande och lärorik serie som gav mig mersmak på att försöka utvecklas till en bättre videofilms-makare.

Att notera så är det rena nybörjare som tagits ut. När jag googlade på namnen så hittar jag minst tre stycken som efter serien verkar ha fått mersmak och återfinns nu bland andra aktiva filmare.

Hoppas du också kan finna den intressant.

Första avsnittet hittar du här! Mycket nöje :-)

PS 1: mitt i uppspelningen dyker blir rutan svart. Jag tror det är reklam som tagits bort och det är bara att spola fram en bit så fortsätter filmen.

PS 2 mina egna försök till filmer kan du också se på Youtube. Bla finns det en film här från Yosemite, inspelad med utrustning som nu kan betraktas som museiföremål :-)


www.mikswephotography.com

Postat 2016-02-24 18:29 | Läst 1926 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Trönninge ängar 2015

Jag var efter ytterligare några regniga dagar på väg hem längs E6'an när jag kände tröttheten komma smygande. Alla tidiga mornar och sena kvällar som det blir när man är ute för att fota det vilda i naturen har den effekten på mig. Trönninge ängar låg bara ett kort sträcka framför mig och och bestämde mig för att ta en rast för att vila och äta lite. Med lite tur kanske jag skulle hitta nåt att fota också.

Vid den här tiden på året, augusti, brukar det vara stora mängder gäss där och resultatet brukar alltid bli röriga bilder med ett gytter av gäss i för- och bakgrund. Dessutom så när mängder med gäss står och putsar sig så resulterar det ofta i en "nedsmutsning" av vattenytan. Alla små fjädrar som lossnar ligger och flyter omkring och till slut samlas de i stora sjok, vilket inte alltid är så snyggt i bild. Så förhoppningarna var inte på topp när jag körde in på den lilla grusvägen.



Strax innan jag når fram till parkeringen så ser jag en silhuett av en större fågel på en av stängselstolparna. Det måste vara en rovfågel tänkte jag och sekunderna senare så ser jag att det är en brun kärrhök. Jag försöker alltid tänka på att sänka tempot när jag närmar mig ett område med en potential att erbjuda möten med fåglar och djur. Kameran som spänts fast under bilbältet tas fram och inställningarna kollas. Men denna gång var jag trött och hade inga förhoppningar att se nåt, så kameran låg ordentligt fastspänd i passagerarsätet. Medan jag sakta körde framåt, försökte jag öppna sidorutan och samtidigt fippla loss kameran. Till slut var allt framme och jag var redo att ta lite bilder.


Kärrhöken satt dock inte länge utan lyfte och flög sin kos.


Tidigare gånger när jag stött på brun kärrhök så har de alltid glidit omkring på jakt efter mat, så jag var rätt nöjd trots det korta mötet.

Parkerade bilen och lite uppiggad efter mitt möte nyss, så gick jag iväg till gömslet för att kolla läget. Precis som förväntat så var det gott om gäss där. Att hitta ett motiv och försöka isolera skulle som förväntat bli en utmaning. Prövade först att försöka isolera genom att använda ett kort skärpedjup.


Nja, det är svårt när det inte är så stort avstånd mellan för och bakgrundsfåglarna. Försökte leta upp nån med större avstånd till bakomvarande.


Fortfarande rörigt... Till slut hittar jag några individer som inte gillar trängseln utan ville ha lite mer lugn och ro.

Allt som oftast dök det ändå upp nån i bakgrunden...

Till slut fick jag ett lite annorlunda och roligare motiv...

Men så kom tröttheten tillbaka och utan ett riktigt bra motiv och med ett tilltagande regn så gick jag tillbaka till bilen för att vila. Slumrade till en stund medan regnet smattrade på taket. Till slut så avtog regnet och jag kände mig piggare. Till och med solen började kika fram under molnkanten och kastade ett mjukt varmt ljus över ängarna. Hoppade in bakom ratten och började köra iväg. Jag hann dock bara ett femtiotal meter när jag såg kärrhöken igen. Fast denna gång var jag mer förberedd och med kameran lättillgänglig. Den satt vackert på staketstolpen och torkade upp efter regnet.


Sakta manövrerade jag bilen i zick-zack för att komma i bättre position. Vadå i zick-zack undrar du säkert. Jo eftersom kärrhöken satt på stängselstolpen invid vägen och jag fotade genom sidorutan var jag tvungen att ställa bilen lite snett över vägen. Det gick ju bra tack vare att det var en liten grusväg utan trafik. Inget att rekommendera på större vägar :-)

Jag befann mig strax utanför kärrhökens bekvämlighetszon. Kommer man innanför den så sticker motivet 99 gånger av 100 sin väg. Sakta manövrerar jag bilen närmare och närmare under det att jag nogsamt studerar kärrhökens beteende. Minsta tecken på att den blir spänd så skulle jag stanna.


Det skulle visa sig att den var helt obekymrad över min närvaro och jag stannade på ett avstånd lagom för mitt teleobjektiv och njöt av att se den putsa sig själv.


Efter ett tag så kände den sig redo att flytta på sig och flög iväg. Men den flög inte så långt och den satte sig på en annan stolpe lite längre fram längs vägen. Så det var bara att upprepa zick-zack proceduren och därefter börja fota igen.


Det syntes att den hade vilat och putsat sig klart, för den var mer på spaning efter byten och det dröjde inte så länge innan den flög iväg igen fast denna gång längre in på fältet.

Det blev en minnesvärd upplevelse och även om jag vet att det är tillfälligheter så kommer jag nog alltid att kika efter den varje gång jag kommer hit igen :-)


www.mikswephotography.com

Postat 2016-02-20 14:51 | Läst 1938 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Utvälinge 2015

Efter att flängt runt till några av våra grannländer så var det dags att ta det lite lugnare och göra lite kortare utflykter. 2014 hade jag flera härliga fotostunder på stränderna vid Utvälinge (finns här om du vill kolla upp dem). Så det var inte så konstigt att jag skulle återvända dit under 2015. Tyvärr lyckades jag mest hitta dåligt väder och lite djuraktivitet. Dåligt väder och dålig tajming verkade bli det återkommande temat under 2015.

Vid ett av mina besök så var det dock såpass klart väder att jag bjöds på en hyfsad solnedgång. Prövade först att fota strandfåglar i medljus. Dvs jag satt ute i vattnet och fotade in mot stranden. Funkade rätt bra men jag var lite oförberedd på våghöjden så shortsen blev badbyxorna när jag hukade mig ner för att komma nåt så när i ögonhöjd.


Vågorna var dock lite lynniga så jag riskerade hela tiden att få kameran om inte översköljd, så iaf blöt.

Jag hade fått nog av fuktproblem i kameran under året, så i stället satsade jag på att hitta fina silhuetter mot den guldgula solreflektionen i de mindre vattenpölarna. Inte helt fruktsamt tills en sädesärla swishade förbi.

Den satte sig på en liten sten och njöt av solnedgången


Solen värmde bra så den beslöt sig för att bada lite.

"-Ahh så gott att få svalka tårna lite"


Fåglar som plaskar i vatten lockar till sig andra och det dröjde inte länge förrän den fick sällskap.
"-Tjena, läget?"

"-Bara bra, hur är det själv? Hittat några feta maskar på sistone?"

"-Jajjamänn, finns gott om dom vid olssons lada"

Allt var frid och fröjd men så dök Maverick upp. En överspänd typ som gillade att stila.  Med en kraftig ljudbang gjorde han en överflygning precis ovanför den intet ont anande sädesärlan som njöt av ett svalkande dopp.

"-Va i helv--- håller du på med??? Nu får du lägga av med det där, jag fick ju en kallsup!"


Maverick, som nöjd med sin insats, gick in för landning för att retas lite till.

"-Nä men va f-n, det där är min sten din drummel!!! Var ska jag nu torka mina fötter?"


"-Stick och bada nån annanstans det är min sten nu!"


"Vilket liv ni för, jag drar till nåt lugnare ställe"

"-Ja gör det din tråkmåns"


"-Perfekt, nu är stranden och den bästa stenen min"

Japp så går det till i fåglarnas värld :-)


mikswephotography.com

Postat 2016-02-14 19:29 | Läst 1414 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera