Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Utvälinge - en västkustpärla 2014

Det var dags att ta det lite lugnt ett tag. Jag hade flängt runt hela sommaren och var lite trött på all bilkörning, tidspassningar och tänkte fota lite mer i närområdet eller västkusten för dem som har andra närområden. Kusten erbjuder förutom vackra solnedgångar också ett rikt fågelliv och 2014 fick jag nöjet att stifta bekantskap med en liten juvel - Utvälinge.

Området består av grunda sandstränder med ett sötvattenutlopp som sakta förenar sig med havet. Här samlas flockar med olika fåglar ofta på väg någonstans och de flacka stränderna är perfekta att ligga och få fina låga vinklar på bilderna. Många människor rör sig i området för att bada och fiska så fåglarna är rätt vana med vår närvaro.

Det är klart att vad man ser och hur mycket av det beror helt på årstid, väder och sånt. Naturen har sällan fasta öppettider och ett spikat program :-) När jag var där så var det i skiftet mellan juli och augusti så fåglar höll på att samlas och äta upp sig inför flytten söderut.

Ofta så har jag speciella minnen från olika fotoäventyr som jag brukar dela med mig av. Men här så var det mera en stillsam njutning som gällde. Fast det är klart att när det dök upp ett brudpar komplett med tärnor mitt i vassen så blev iaf jag förvånad :-) Bruden såg strålande glad ut och det var en märklig men skön känsla av glädje mitt i naturen. Du kanske vet vem det var och då kan dom höra av sig, jag tog väl nån bild jag också :-).

Här kommer en liten bildkavalkad från Utvälinge på några av de fåglar jag fotade. Jag börjar med det första skälet till att jag åkte hit: Fiskgjusar. De häckar i en bit härifrån och man ser dom ofta fiska i det grunda vattnet.

Har man tur så kan dom komma nära och det var ju det jag hoppades på.

Det var lite lurigt med exponeringen på fiskgjusen. Det går rasande fort när den dyker och precis när den närmar sig vattenytan så reflekteras ljuset i vattnet och det blir väldigt ljust under vingarna. Tack och lov för RAW!

Det andra skälet att åka hit är skäggmesar. Det finns här ett stort vassbälte som genomskärs av en spång. Står man på den så flyger de kors och tvärs precis förbi och chansen finns att man får nån bra bild ibland, men det gäller att hänga med - det går fort och många strån är i vägen.

Även bland mesar finns det tuffingar:

Sedan är det de perfekta stränderna där man på vissa ställen kan ligga precis i höjd med vattenytan. Hitta en bra plats, ligg ner och bara vänta.

Det finns flera olika typer av fåglar här som håller till på och under vattenytan. Fast vatten i örat är ju aldrig trevligt...

och att inte dyka på grunt vatten är det många som struntar i...

Så är det ju solnedgångarna. Vid perfekt väder så ändrar sakta himlen färg från ljusgult till mörkaste rött. En sann njutning!

Flockar av gamla och nya fåglar samlas och tränar inför flytten. Flockarna ser ut som skuggor som ändrar form allteftersom de flyger över landskapet.

Fiskgjusen hittar en fin kvällsmiddag. Notera tekniken att hålla fisken i färdriktningen för att minimera luftmotståndet.

Här är en tärna som landat på ett stort ägg som den ska picka hål på...tror jag :-)

Denna panoramabild får avsluta detta inlägg om Utvälinge - en västkustpärla för fotografer

www.mikswephotography.com

Inlagt 2015-02-01 16:00 | Läst 4347 ggr. | Permalink
Kanonbilder. Ser ut som rena himmelriket på dina bilder.
Svar från MikSwe 2015-02-01 19:58
Då skulle du se det i verkligheten :-). Jag blev fäst vid stället och var där flera dagar och bara njöt. Tack ska du ha för din kommentar, ha det gott. /Mikael
Riktigt fint, sista riktigt läcker! LO
Svar från MikSwe 2015-02-01 19:59
Tack så mycket LO. Ibland visar sig naturen i all sin prakt :-) /Mikael
Hej! Många extremt fina bilder! Det här ligger det "jobb" bakom förstår man..
Hälsn!
Svar från MikSwe 2015-02-02 20:07
Tack så mycket Jan. Ibland består jobbet mest av att vänta, men det är klart man får planera lite innan :-) /Mikael
Härliga bilder. Verkar vara ett toppenställe. Stämmer det att det ligger utanför Ängelholm?
Svar från MikSwe 2015-02-02 20:09
Tack så mycket Magnus. Jag gillade stället och var där flera gånger under några veckor. Det stämmer att det ligger utanför Ängelholm. /Mikael