Vansinnesnivå

Påhopp på Leica

Det finns nästan inget som verkar så upprörande bland fotointresserade som vad Leitz Camera hittar på. Jag kan hålla med om att vissa saker är lite märkliga: som t.ex. deras "special editions", samma kameror fastän i annan skrud och 2-3 gånger så dyra. Samtidigt är det ju det som håller företaget igång (kanske), de var ju konkursmässiga för tio år sedan. De kanske skulle se till att leverera "vanliga" kameror i stället, verkar vara lång leveranstid på en del modeller.

Ingen kan väl påstå att Leicakameror är prisvärda, däremot är objektiven mycket bra om än lite högt prissatta. Men det finns en annan aspekt på Leicaobjektiv och Leica M-konceptet. Kolla här.

Ni hajar va! Objektivet i mitten väger 180 gram, jag har det själv och det är en fullständig pärla.

Var ute och gick häromdagen när solen gassade.

Kanske dags att ta ner skylten (!)

/T

Postat 2018-06-18 21:42 | Läst 787 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hur mycket behövs?

För några veckor sedan pågick ett resonemang om hur mycket minne man behöver. Påstods behövas gärna 32 GB minne för att redigera Lightroom. Nu använder jag inte LR, mest PS och jag hade 4GB minne till 64GB Win7 - inga som helst problem eftersom jag sällan har så många program igång. Aktivitetshanteraren visade stadigt på ca. 50% minneshantering.

Eftersom minne inte är så dyrt och jag hade två platser lediga köpte jag till 4 GB minne, så nu har jag 8 GB och aktivitetshanteraren visar sällan mer än 27% användning. Så vad är vinsten? Verkar inte gå fortare i alla fall. Den största skillnaden upplevde jag när jag  bytte till SSD-disk för operativsystemet/en.

Min dator (från 2008) är fortfarande mycket mycket snabbare än min telefon (från 2014) eller min platta från 2015. T.o.m. snabbare än den portabla dator jag köpte förra året. Hur kan det komma sig?

Eftersom det här är en fotoblogg får jag väl visa några bilder också:

Min syster fyllde 60 och jag skulle göra en fotobok.

Mustasch

Den första bilden har jag tagit, de andra är nog min far som tagit med Hasselblad, kanske lite miss i skanningen på den sista bilden (lite jpg-artefakter).

Ville bara påpeka att de här bilderna är över 50 år gamla! Apropå bildkvalitet, vad som behövs och vad som är "good enough". Och: jag har inget emot ny teknik om det behövs!

Som den uppmärksamme säkert sett så är alla bilder tagna med Hasselblad, den översta bilden är inte småbild som jag först trodde. Syns om man kollar. För litet silverkorn och för kort skärpedjup för att vara taget med min Summaron 35/3.5 som jag använde på den tiden. Dessutom är Bladarnegativen kvadratiska men jag hade glömt det efter att ha redigerat.

/T

Postat 2018-06-10 19:28 | Läst 693 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera