Vansinnesnivå

Olika storlekar på sensorn - har det betydelse?

Jag tycker nog det! Åtminstone verkar det så när jag "testar", jag vill inte kalla mina "test" för så absolut tillförlitliga.

Jag köpte en Sony RX100IV för att jag ville ha en liten kamera att alltid ha med mig (jag har en bra mobilkamera också). Nu tycker jag inte det är någon jättestor skillnad mellan min mobilkamera (Samsung Galaxy K4Zoom med optisk zoom 10x), men den är mycket mycket snabbare och lättare att hantera som kamera - Sony alltså. Kvaliteten är bra och den har bättre ljusegenskaper än någon av mina andra kameror. Tillsammans med ett Zeissobjektiv 1.8 räcker det ju rätt långt. Jag tänkte recensera Sony lite senare i produktavdelningen här på FS. Måste få lite mer kläm på kameran, nu är det ju november och lite trist fotograferingsväder.

Så var det då det här med sensorstorleken. Jag har försökt få bilderna med så lika förutsättningar som möjligt. M9 och Sony är 75/70 mm och X1 är 35 mm (motsvarande småbildsformat). M9 är ISO 400, X1 ISO100 och Sony (lite orättvist ISO1250, fast klarar det rätt bra - det är mörkt nu och vi satt inomhus).

Jag upplever i alla fall en skillnad: M9 är småbild (24x36mm), X1 är APC-s (18x24) och Sony är 1-tums sensor.

Det är samma ögon på alla bilder i alla fall...

Sony 100% crop bl.2.8 ISO 1250 1/25 sek 70mm (motsvarande småbild).

Leica X1 100%crop bl. 4 ISO100 1/800 sek 35 mm (motsvarande småbild)

Leica M9 100%crop bl. 4 ISO400 1/125 sek 75 mm

Det är ju möjligt att Sony är förfördelat med sina 1250 ISO, får återkomma till det. Kan bara säga att brusreduceringen för jpg är brutal, jag slog av den helt, men det spelar ju ingen roll eftersom bilden är tagen i RAW-format, eller ARW som Sony kallar det.

Det här är ju inget som man normalt sett ser på en bild - mest nördkunskap. Men det är bra att veta vilken kamera man ska ta med sig. För det mesta räcker det ju och blir över om jag tar Sonyn (och den kan alltid vara med). Ska jag på något viktigare fotouppdrag tar jag Canon (den är inte med här, men har ungefär samma kvalitet som M9 skulle jag säga även om jag ibland kan tycka M9 är ett strå vassare). M9, X1 är ju nio år gamla konstruktioner, men står sig rätt bra ändå gentemot en kompakt från RX100 från 2015. Jag köpte den billigt, men M9 var ju trots det tio gånger dyrare för sex år sedan. Sedan kostade ju dessutom objektivet (Leitz 75/2.5) ungefär som Sonyn när den kom ut.

Jag hade nog blivit lite ledsen om Sonyn varit i klass med M9 eller X1 ;-). Men jag är som sagt helt nöjd med RX100.

/T

Postat 2018-11-17 22:21 | Läst 744 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Köpte en ny kamera (jag har redan ett gäng)!

Ja varför då? Jag fick ett erbjudande om att köpa en RX100M4 billigt - har kikat på den kameran länge och kunde inte motstå.

Jag har i.o.f.s. en mycket bra mobilkamera som jag kan ha med mig överallt, men ergonomin är inte den bästa. Jag har också en APC-s (eller vad det heter 18x24mm) som inte är särskilt stor, men den här är mindre. Dessutom två småbildskameror (speciellt en är en riktig klumpeduns).

Så vad ska man med en extra kamera till? Ja, fråga inte mig. Jag är inte speciellt intresserad av teknik i kameror. Vad som är befriande med t.e.x. Leicakameror är att man egentligen aldrig behöver öppna manualen. Vet man vad bländare, slutartid, "filmkänslighet" (ISO)  är så är det bara att köra. Inga motivinställningar som "solnedgång" och sådant tjafs. Sånt kan man ju göra i PS.

Den här kameran har så många inställningar att man bara blir trött... Jag hade lite sjå att få till det som jag ville ha det. Kommer aldrig att behöva filma i 4K t.ex.

Gick ut och testade. Märkligt nog fick jag till två bra bilder som bara var testbilder och som jag aldrig skulle tro bli något. Det var mörkt och ISO är rätt högt.

Hågaån

Mer Gräsänder

Man kan inte klaga på bildkvaliten. Får se om den är lika bra eller bättre än min mobil (kanske skulle gissa på det senare). Som sagt: det var lite mörkt. ISO 4000 blir lite grynigt om ni förstorar mycket. Min gamla Canon från dazumal är värdelös på ISO 3200 kan jag säga. M9 har max 2500(!). Inte för att jag behövt mer någonsin.

En sista bild som också går att fixa till i PS, men som kanske kan vara lite kul när man är ute och bara testar lite..

Som sagt: alldeles för mycket inställningar, men okej bildkvalitet. Går ner i rockfickan.

/Tomas

Postat 2018-11-07 19:55 | Läst 659 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera