Vansinnesnivå

Två gamla Kodachrome

Idag blir det bara två gamla Kodachrome.

Den första bilden minns jag inte alls när jag tog.

Förmodligen i Stockholms tunnelbana. Verkar inte varit mycket folk där.

Den andra bilden är en förstoring av ett av de vackraste ögon jag någonsin sett.

Hon hade vackra händer också....

/T

Postat 2019-04-23 20:52 | Läst 672 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bländare 0.95 på en telefon?

Ja, funkar det? Nu kan man naturligtvis inte få  så stor bländare på en telefon (inte för närvarande i alla fall). Vad det handlar om är väl skärpedjupet...

En bild från min balkong med telefonen med simulerad bländare 0.95.

"Vanlig bild"

Bild med bländare "0.95" - fast det är det ju inte.

En gärdsgård med vanligt tråkigt smarfånskärpedjup

Och med s.k. "bländare 0.95"

Ja, vad ska man säga?  Bakgrundsoskärpan är väl inte helt kass. Jämför med min 7Artisan 50/1.1 tidigare i min blogg.

Nu ska man ju komma ihåg att det här SIMULERAR bländare 0.95, det är ju inte så att objektivet är så ljusstarkt. I telefonen finns TVÅ objektiv (många nya telefoner har ännu fler). Jag vet inte heller till vilken brännvidd det här ska refereras till. Förmodligen är det bara en siffra.

/T

Postat 2019-04-16 20:26 | Läst 522 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica 50/1.1 Fast inte Summilux

Ja, som Bengan säger: man ska ha en rubrik som fångar läsare. Vet jag inte om det här gör, men hursomhelst.

50 mm i småbildsformat har aldrig varit någon favorit hos mig. Däremot finns det ju många ljusstarka objektiv med just den brännvidden, vi har t.ex.: Leitz Noctilux 50/0.95 för endast 120 papp (!)

Fick nys om ett objektiv här på Fotosidan: 7Artison 50/1.1 för 3600:- (svenska kronor alltså). Kan de va nå´t?

Jag köpte ett ex. Kan bara säga att jag är mer än nöjd (nu har jag inte testat Noctilux). Finns en del minus: t.ex. är skärpan på 1.1 lite "mjuk" om man säger så, men å andra sidan kan det vara en fördel när man tar porträtt. Mina andra Leitzobjektiv vill gärna koncentrera sig på pormaskar och blodkärl när det gäller porträtt - inte alltid så uppskattat.

Ett annat minus är att det tydligen inte finns något motljusskydd, och med tanke på att frontlinsen är STOR så skulle man vilja ha ett. Jag köpte ett UV-filter, men då fick man inte på medföljande objektivlock. Fick göra en liten justering så att det sitter fast. Vill man fota med 1.1 en sommardag behöver man också ett ND-filter som jag införskaffat.

Men det finns plus också. Med objektivet följde en justerskruvmejsel och en instruktion om hur man skulle justera fokus om det inte stämde med mätsökaren - mycket bra! Jag behövde inte det nu, men det kan ju kanske behövas i framtiden.

Allt verkar mycket gediget: tung, inget glapp i vreden o.s.v. Bakgrundsoskärpan är ju viktig på ett så här ljusstarkt objektiv. Ibland är den fantastisk, ibland är den lite "orolig", men aldrig "menlös" om ni förstår.

Lite bilder:

Ett staket. Närmast möjliga fokus, d.v.s. 0.7 m som på de flesta Leitzobjektiv

Samma staket

Kvistar 07.m

Gärdsgård

Mer Gärdsgård

Och ännu mer gärdsgård..!

För 3600:- är ju det här objektivet till Leica ett klipp även om det inte är någon Noctilux (skulle gärna vilja jämföra). Lite skojig bakgrundsoskärpa, men för det mesta inte störande, ibland bra.

Bilderna på gärdsgårdarna är förresten jpg "out of camera", vilket oftast inte är så bra när det gäller M9. De är inte skärpta i PS. Alla bilder med bländare 1.1.

/T

Postat 2019-04-11 19:44 | Läst 729 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera