Vansinnesnivå

LPFotos auktion nu i Februari 2024

Ibland brukar jag titta på "Antikrundan" där folk får gamla prylar värderade. Ofta framhävs det att "skicket" är viktigt, det som ibland på utritiska kallas "condition". Helst ska det vara "mint condition" (blev väldigt många "" här..).

Det tycks inte gälla för gamla kameror. Där tycks i stället serienumret vara det som betyder något. Om kameran tillhör någon speciell liten serie kan den värderas högre. Gäller också för objektiv.

En del 35 mm objektiv av märket Leitz med 8 linser kan ibland gå för jättepengar. Visar nedan en bild av två 35 mm summicron med nästan samma serienummer. Den ena är gjord i Tyskland (med 8 linser), den andra i Canada (med 6 linser). Om nu den med 8 linser var så oerhört bra varför slutade då Leitz tillverka den? Eller varför nytillverkar de inte den, som de gjort med en del andra gamla gluggar?

Svaret ligger nog inte i kvalitet. De här kamerasamlarna tror jag inte tänker fotografera med sina samlarobjekt. Varför skulle man då köpa en hårt sliten svart M3 för 700000:- när man kan köpa en bättre begagnad M6 eller M7, eller t.o.m. en ny M6 för mindre pengar?

Själv skulle jag nog köpa en M7 (som har bländarförval som gör den nästan automatisk). Men nu har jag gått över till en digital M och är nöjd med det. M-objektiven behåller jag tills vidare. Har ingen 35 eller 50 mm Summicron med 8 linser. Men jag har en 35 mm Summicron i alla fall. Fantastiskt objektiv.

Jag har sålt alla mina (3) analoga Leicor och ett objektiv jag tyckte hade dålig kontrast (har ett till likadant med bättre kontrast) och jag är nöjd med vad jag fått för dem. Har inte lust att stå i mörkrum och slabba, eller skicka in negativ för framkallning. För att inte tala om diabilder som verkar hopplöst att få tag i. Dessutom mycket dyrt. Det enda jag kan sakna ibland är väl TriX-kornet, men å andra sidan hade mina Hasselbladsnegativ inget synligt korn heller och de var ju bättre på gråskala och kontrast.

Man kan väl säga att jag är lika förvånad över intresset för analog film i kameror som jag är för intresset av LP-skivor.

Jag har en skivspelare där enbart pickupen  kostar mer än min CD-spelare. Trots det tycker jag att Cd-spelaren låter bättre, framför allt på akustisk musik. Jag kan också förstå att hårdrockare tycker att ljudet från en LP blir "fetare"- kan nog vara det som förklarar en del. Jag skulle vilja kalla det harmonisk distortion från pickupen då liksom.

Jag har i och för sig inte lyssnat på någon modern LP-pressning, men jag har en del gamla direktgraverade skivor i vit vinyl som gick på 45 varv fast i fullt format. Låter bra, men inte så bra som en CD kan låta..

Jag har försökt säga det förr, men det är få som vill lyssna: Allt var inte bättre förr... (Ja, en del var bättre förr.., men det är det så många som påminner mig om).

Till sist en bild som är tagen med en kompaktkamera. I det här fallet var det stora skärpedjupet en tillgång, det är det inte alltid.

/Tomas

Postat 2024-02-06 23:21 | Läst 351 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera