Vansinnesnivå

Mobilkameror

Min förra mobilkamera var rätt OK. Den var från 2014, men som telefon var den rätt kass. Har skrivit om det i min förra blogg. Jag var "tvungen" att köpa en ny mobil för att ha tillgång till mobilt bankID och annat. Kameran i den är väl ok om man fotograferar under optimala förhållanden, annars når den inte alls upp till min fem år gamla mobil.

I somras var min käresta och jag och semestrade på Mallorca. Jag hade tagit med mig den nya mobilen och Sony RX100v4. Funderade ett tag på att ta med X1:an också men det skulle bli ett ambivalent val. X1 är något bättre än Sonyn (större sensor: apc-s), men semesterbilder i bra ljus kräver inte så mycket av en kamera - trodde jag.

Vi var ute och käkade och vandrade hem i natten - det blir ju kolmörkt därnere efter sex på kvällen. Såg lite ljus på andra sidan hamnen. Tyckte det kanske skulle bli en nattbild om än inte av bästa kvaliten. Jag hade alltså bara med mig mobilen (den nya då). Så här blev det. Och nu vet jag ju inte hur det skulle blivit med Sony eller X1 - inte så här i alla fall.

I och för sig en intressant bild, men inte vad jag avsåg. Jag tror exponeringstiden var 1/7 sek om det nu kan förklara det hela. Jag höll kameran still och tog tre exponeringar - alla ser likadana ut.

Vad ska man säga om det här? Ja, att mobilkameror kanske inte alltid är det bästa valet. Men de funkar säkert ok. på födelsedagsfester utomhus i solsken, eller med närbilder på färgstarka motiv.

Bengan här på FS, sa någon gång att oftast "behöver man inte snökedjor till bilen" (fritt ihågkommet). Han menade nog att för det mesta klarar man sig med enkel utrustning, men ibland kan det behövas något mer...

Det är därför jag har fyra kameror (digitala, filmkameror oräknade)  och alldeles för många objektiv. Tänker inte köpa nytt på länge än.

Bifogar också en bild med den här senaste mobilen: bra ljus, inga konstigheter. T.o.m. horisonten är rak!

/T

Postat 2019-12-15 20:44 | Läst 594 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mobilkameror och andra kameror

En gång i tiden hade jag en mobil som hade en slags inbyggd kompaktkamera i sig: Samsung Galaxy S4 Zoom. Telefonen var hopplöst slö, jag köpte den 2014 och bara något år senare så gick det inte att ladda ner t.ex.: mobilt BankID och sån´t. Kameran däremot var fantastisk, 10x optisk zoom (ja, jag vet att zoomobjektiv inte är bäst...) och bra bildkvalitet. Så bra att jag inte tyckte jag behövde en liten kompakt att "alltid ha med mig". Men som sagt: jag fick byta till en ASUS-telefon, en telefon som är blixtsnabb och bra på alla sätt men som inte alls når upp till kamerakvaliteten på min gamla Samsung. Nu var ju min Samsung dessutom rätt klumpig (se bild)

Ja, nu råkade bilden hamna uppochner (oklart varför) - men ni förstår?

Så jag köpte en ASUS med vilka de här bilderna är tagna. Och så köpte jag en Sony X100 m4 för att "ha med mig överallt", och det har jag inte ångrat. Den kameran är inte så mycket större än en mobil och har förutom mycket bättre ergonomiska egenskaper mycket bättre bildkvalitet. Så bra att jag försummat mina andra "riktiga" kameror en del.

Jämförelse Samsung och X100 (uppochner) Skulle tro att sensorstorleken är ungefär dubbelt så stor på Sonyn. Numera har ju mobiltillverkarna i stället satsat på multipla objektiv och mjukvara...

Beslutade mig i alla fall för att ge någon av mina "riktiga" kameror en chans. Tog med M och Artisan 50/1.1 en chans samma dag som det hade snöat, för då fanns i alla fall en chans att få bilder med lite kontrast i motsats till det urtråkig novemberväder vi har haft.

Nu har det ju i det här forumet pratats en del om "perfekta" objektiv och mindre perfekta. Jag skulle nog påstå att det här objektivet inte är så "perfekt" men ändå väldigt roligt att fotografera med. Jag är inte någon stor vän av 50mm objektiv, men det lilla skärpedjupet och den ibland våldsamt oroliga bakgrundsskärpan kan ibland vara rätt kul. Vet inte varför. Bilderna jag får liknar i alla fall inget annat objektiv jag har. Så jag få hålla med en del inlägg här om att vissa objektiv kan ha egenheter för sig som tillför något.

Tja... Svårt att få till på en mobil i alla fall...

Som sagt: vinjetterar våldsamt men har ett intressant kort skärpedjup

Bländar man ner blir det lite annorlunda, men ändå inte..

En till:

Det här är nog bländare 4 eller nå´t.

Men det här är bländare 1.1 (för att få bort bakgrunden - lyckades väl så där).

Till sist en bild från 70-talet. Jag håller ju på att skanna gamla svartvita neg. Hittade den här på mig själv med min egen M2 och pappas Bladare. Bladaren är såld men M2:an säljer jag aldrig... Skannad i Kjell&Co billiga skanner, så döm inte ut M2/Summaron 3.5/Tri-X/D76 p.g.a. den här bilden.

Till sist en bild med M9 och ett annat objektiv i Leitz "lågprisklass": Elmarit 75/2.5

/Tomas

Postat 2019-12-01 21:26 | Läst 602 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera