Vansinnesnivå

Är rätt kamerautrustning alltid så viktigt?

Ibland undrar jag om det här snacket om utrustning på FS alltid är så viktigt. Säger jag då som har en arsenal av alldeles för dyr kamerautrustning.

Jag fick låna min pappas Hasselblad och Leicor och det gjorde att jag inte hade så mycket att jämföra med - tills jag såg de ganska kontrastlösa bilder mina kompisar tog med Canikonkameror och Pentax (på den tiden - det var sjuttiotal). Jag vill påstå att tyskarnas objektiv (Leitz och Zeiss) hade mycket bättre kontrast på den tiden. Ni kan ju rätta mig om jag har fel. Skärpan var väl ok för japanerna också. Färgåtergivning kan jag tyvärr inte bedöma. Jag körde med Leica och Kodachrome och Tri-X. Såg en gång en dia taget med en Hasselblad 6x6 och Echtacrome på en pärlduk - glömmer det aldrig.

Numera har jag en Canon med flera objektiv och det är inget fel på vare sig kontrast eller skärpa eller färgåtergivning. Jag har också Leica med flera objektiv som är mina favoriter.

En  gång hade jag också en en ganska värdelös mobil, men som hade en fantastisk kamera. Funkar tyvärr inte längre. En Samsung med en inbyggd "riktig" kamera med zoom, vilket gjorde den ganska klumpig. Jag hade med mig den som extrakamera på resor eftersom den var rätt liten ändå (mindre än Leica).

Några bilder med den:

Bilden på ugglan motsvarar ett tele (ca 200 mm) och är inte perfekt, men ändå bra med tanke på att det är en mobilkamera som nu är över 10 år gammal (och tyvärr inte funkar längre).

En bild till med mobilen.

Så har vi då mina andra kameror. Tänker inte grotta ner mig i vilka bilder som hör till vilka. Kan bara säga att Leicas X1 har ett fantastiskt inbyggt objektiv som bara det är värt pengarna - man fick kameran på köpet liksom.

Lite blandat:

Det är Kodachrome, Canon och Leica lite blandat - svårt att se någon skillnad i det här formatet. Det är därför jag undrar om utrustningen har så stor betydelse - för att ställa saken på sin spets. Det finns naturligtvis bilder man inte kan ta med gammal utrustning. Som t.ex. extrema vidvinklar eller makro. Men det mesta handlar nog om fotografen bakom kameran.

Sedan kan jag tycka att det är mycket ROLIGARE att fotografera med en Leica än med en mobil (handlar inte bara om ergonomin), man har mer kontroll liksom... Om man nu inte alltid vill köra i autoläge...

/Tomas

Postat 2023-10-06 21:03 | Läst 438 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera