Vansinnesnivå

Det är en utmanining att sätta skärpan manuellt med 50/1.1

Ja, som sagt: att sätta skärpan med ett 7Artisan 50/1.1 är inte helt enkelt (objektivet har inget autofokus). Nuförtiden har man ju mest autofokus som sköter den saken och oftast bättre än vad man klarar själv. Det tar lite tid och funkar inte för sport- och fågelfoto.

Det var varmt i helgen och vi var ute i Botaniska trädgården och svettades. Där finns ju rätt mycket blommor. Trodde inte det skulle bli något men det här objektivet kan ge rätt intressanta resultat p.g.a. sitt korta skärpedjup. Dessutom råkar man ut för något som är det omvända för en fotograf i många fall: det är för mycket ljus för bländare 1.1. Så jag har ett gråfilter som minskar ljusstyrkan tre steg. Det fick jag ha på eftersom solen sken från en klarblå himmel.

Tyvärr la jag inte på minnet vad blommorna hette..

Här är väl ingenting skarpt egentligen - men någonstans i mitten måste den ju finnas.

Ja, oskärpecirklarna är ju inte runda i ytterkanten, men det är väl ganska normalt har jag fått veta.

Till saken hör att hela avståndsinställningsvredet på objektivet lossnade(!) och jag fick skruva fast det med min minsta kryssmejsel. Lite meck, men jag tror det ordnade sig. Dessutom följde det med en minimejsel och instruktion om hur man ställer in skärpan på minsta och längsta brännvidd så att det ska matcha mätsökarens inställning - har jag inte sett på något annat objektiv. Som det nu är rör jag ingenting enligt devisen: "Don´t fix what ain´t broken".

Jag har sagt det förr: 50 mm (småbildsformat) är inte min favorit, men det här objektivet är riktigt roligt att fota med. Och inte helt lätt. En utmaning som sagt... Till skillnad mot att bara trycka av och låta kameran sköta alla inställningar.

/T

Postat 2020-06-29 20:26 | Läst 593 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Varför slutade Leitz med sina "budgetobjektiv" med 2.5 bländare.

Ja, varför? Det var väl inget fel på dom...?

Jag har ett 75/2.5 som är ett av de tre bästa objektiv jag har. De två andra är ett Canon och ett Leitz.

Det här objektivet fick man för endast 20 papp! Jag betalade 10 papp för ett begagnat. Är det prisvärt? Vet inte, men kanske inte. Kolla själva: 150 %crop ca. Runda oskärperingar...... Jag vet inte vad man ska begära för det priset.

För det mesta har det här ju ingen betydelse, men ibland när man kollar sina M9-bilder blir man förvånad. Det är skillnad - åtminstone på dataskärmen. Och som sagt: det ser man ju oftast inte om man inte är helnördig och grottar ner sig i 100-200 % croptittande.

Skulle vilja ha lite fler bilder att visa men kan inte hitta något...(?).

/Tomas

Postat 2020-06-26 21:30 | Läst 790 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Längesedan senast

Det var ett tag sedan jag gjorde någon blogg här på Fotosidan. Inte för att jag inte tagit bilder men jag har inte tyckt att det var något att komma med.

Nu får man ju inte bli för självkritisk, då blir det inga bilder alls. Så jag tänkte slå ett slag för ljusstarka normaler och vidvinklar med makrofunktion (!) På en småbildskamera blir det helt olika skärpedjup (som ni förstår). Lite kul.

Först lite 50/1.1:

Det var alltså 50/1.1 småbildsformat.

Fortsätter åt andra hållet: Makro 15/4

Håll med om att det är lite skillnad! Sedan kan jag bara säga att det är MYCKET lättare att få till en hyfsad bild med 50/1.1 än 15/4 makro. Det blir lite svårt att utesluta bakgrunden med 15/4 makro samtidigt som det är den man vill ha med...

Men jag jobbar vidare.. Det här med olika objektiv tycker jag verkar intressantare än kameror, säger jag som har alldeles för många kameror ;-)

Trodde aldrig jag skulle intressera mig för 50mm (jag är en vidvinkelnörd), men Artisan har fått mig att tänka om.

/T

Postat 2020-06-04 19:51 | Läst 622 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera