Vansinnesnivå

Det här med skärpa och tillkortakommande på objektiv.. Är det så viktigt

Själv har jag lagt ner en förmögenhet på bra kameror/objektiv - allt enligt hörsägen,  jag har inte kollat alla kameror/objektiv i förväg.

Förutom två viktiga undantag: Pappa hade en Hassebladare som jag fick låna (ja, den var bäst), han och jag köpte varsin begagnad M2 och sedan var det kört..

Köpte sedan en M9 eftersom jag hade objektiven, och jag är mer än nöjd.

Jag har mobilkameror och jag har en Sony RX100 och en Leicax. Kan vara lite svårt att skilja ut bilderna beträffande bildkvalitet, men det finns andra parametrar.

Jag kan bli imponerad över den tekniska kunskap som "Makten" här på PS har när det gäller optik och kameror - det har inte jag, jag läser inte så mycket diagram och tester av det ena och de andra.

Har kommit fram till detta: Alla mina kameror med autofokus funkar bättre om man ska fota folk i viktiga sammanhang - som t.e.x. bröllop och så. Om man har tid kan M9 + Artisan 50/1.1 vara värt att prova. Fantastiskt objektiv. Bländare 1.1 på en småbildskamera är inte så vanligt.

Det finns säkert kverulanter som kan klaga på bakgrundsoskärpan. Frågar mig bara: var hittar man ett 50/1.1 som passar till småbildsformat? Ja, Noctilux som kostar 100 papp. Men se´n då?

Objektiv kanske det är man ska kolla upp. Inom HiFivärlden är det högtalare - kan skilja enormt, d.v.s.:  satsa på ett par bra högtalare om du har råd. Objektiv är som mikrofoner/pickuper  och högtalare: De är analoga..! De registrerar/återger verkligheten.

/Tomas

Postat 2019-08-28 16:18 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera