Vansinnesnivå

Världen ser annorlunda ut med bländare 1.1 Artisan

Jag tänker inte hålla någon föreläsning om skillnaden mellan hur ögat och kameraobjektiv uppfattar världen. Kan bara säga att det är ibland är en dj-la skillnad.  Det mänskliga ögats fokus är väldigt litet - resten fyller hjärnan ut om vi kollat tidigare.

Jag har sagt det förut. Gör det här testet: Ta fram en tidning (som du helst inte har läst),  fokusera på översta raden, flytta inte blicken - det är viktigt. Försök sedan att se vad som står på raden under, eller några rader under. Jag kan försäkra dig att du inte kan läsa vad det står.  Kan du det är det väl i så fall något fel på min syn som jag inte upptäckt tidigare.

Tillbaka till Artisan 50/1.1.

Naturligtvis måste man ladda upp en tegelstensmur: 1.1 0.7 m

Nypon

Tistlar

Lägg märke till skärpedjupet - det är det som gör hela skillnaden...

Nu råkade blommorna hamna utanför fokus - eftersom jag fokuserade på staketet...

Som sagt: litet skärpedjup och kom inte och säg att det är så här ögat uppfattar omvärlden....

Förresten: Ett normalobjektiv anses ibland vara det som det mänskliga ögat uppfattar. Det är (tror jag) är ca. 45 graders bildvinkel.  Som Makten skrev här: i så fall ska man nog inte släppa ut någon med det bildseendet i trafiken. Själv uppfattar jag nog omvärlden mer som 180 grader även om jag inte ser ytterdelarna skarpt - läs ovan om ögats fokus. Det skulle i så fall vara mer ett 12 -15 mm objektiv (24x36 format).

Det här är i alla fall 50mm/1.1

/Tomas

Postat 2019-07-16 19:28 | Läst 590 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera