Vansinnesnivå

Fortsättning på Leica och smartfån

Jag har aldrig fått så många svar på ett inlägg som det här om Leica och smartfån - undrar varför?

Den här sidan (och många andra) handlar väldigt mycket om den senaste kameran. Det verkar nästan som om man är bakom flötet om  man som jag fortfarande har en 5D och är nöjd med den nu när det finns 5D III och 6D. Tyvärr kanske jag skulle vilja ha en Leica M (240), men har faktiskt inte råd med det. Ja, kanske, men väntar ett tag med det. Det finns ett litet men med Leica och det är att mätsökaren inte alltid är perfekt - dvs man missar skärpan ibland. När det funkar är det en skärpa som slår allt annat kan jag säga.... Ja, och inte bara skärpa naturligtvis

En förstoring: skärpedjupet är minimalt. Ligger i höjd med ögonen, varför skärpan syns i glasögonen (där jag finns) vet jag inte. Hårstrårna lite framför öronen är skarpa liksom fjunen på kinderna. Att skärpan syns i glasögonen är kanske något optiskt fenomen...;)

Jag köpte inte den här kameran för att visa bilder på webben om ni förstår vad jag menar...

/T

Postat 2014-06-29 09:18 | Läst 1160 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Smartfån eller Leica?

Som jag tidigare skrivit har jag köpt en "smart" telefon, den gamla var lite för långsam och liten. Det följde en kamera med, 16 mpix och 10x optisk zoom. Tänkte att jag skulle filma lite med den oxå. Nu visade sig kamerakvaliten vara rätt bra, så bra att jag har svårt att se skillnaden i webformatet.

Kan ni? Två bilder är telefonen, en bild är Leica.

?

/Tomas

Postat 2014-06-26 10:40 | Läst 1452 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Äventyr i lapplandsfjällen

Ja, är inte det här en "äkta" same?

 

"Äkta fjäll"

Sen blir det bastu

Det här är jag: lägg märke till att jag bär på et Zeiss 150 till Bladaren!! Kunde kanske lätt ha hamnat i vattnet...

/Tomas

Postat 2014-06-25 13:20 | Läst 1114 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mobil eller kompakt forts...

Ja, med tiden får man väl lite mer kläm på hur saker fungerar.. som t.e.x. min nya mobil med optiskt zoom. Cyberphoto är väldigt positiva (guldstjärna! ger dom), själv har jag inte så mycket att jämföra med i telefonväg förutom min gamla telefon. Här en bild från den (den bästa jag kunde hitta i fråga om kvalitet, för det mesta är det bedrövligt dåligt):

På nätet kan man läsa om denna telefon (den nya alltså) att "bilderna är inte bättre än någon annan telefon - t.e.x. Iphone. Nu vet inte jag hur Iphonebilder ser ut, men jag kan misstänka att man bedömer bildkvaliten "i telefonen", dvs på den lilla skärmen, och där ser väl nästan allt bra ut...!

Nåväl, lite bilder från underverket (som sagt den enda telefonen med optiskt zoom, men det finns en nyare version än den jag har. Det var därför jag fick den här så billigt). Sedan har Nokia en telefon med 40Mpix!!, men fortfarande bara digital zoom - vet inte om det blir bättre. Det får någon annan berätta om.

24 mm(ja, som man säger för att relatera till 24x36-formatet) Oredigerat, dvs jag har inte gjort något med bilderna. I det här läget när man ska visa kvalitet är det väl bara dumt att göra det. Det finns naturligtvis inte någon RAW-bild i mobilen.

Bild på text (makro)

Och samma sida ur FOTO. Det grågula i vänsterkanten har inget med kameran att göra (skugga).

Samma blomma som tidigare, men nu med en VIKTIG SKILLNAD - det här är 10x optisk  Zoom. Ingen mobil vad jag vet klarar det, rätta mig om jag har fel. Dessutom brukar inte 10x zoom vara så bra på någon kamera - dvs det är svårt att kombinera stort zoomomfång med kvalitet. Det är därför det finns "primes" som en del håller sig till (bl.a. jag för det mesta om det funkar).

Sedan får man ju lite bakgrundsoskärpa på köpet - brukar vara svårt att fixa i mobiler vad jag vet.

Nu vill jag inte vara någon "bezzerwisser" eller lärare, ville bara klargöra lite.

Apropå att ha en kamera med sig. Idag var jag faktiskt ute och hälsade på kompisar på ett torp. Jag hade X1 och mobilen med mig. "Kan du inte ta ett foto på vindflöjeln?". Med X1 (fast 35mm optik) var det ju rätt döfött. Så jag plockade fram min mobil (med 10x zoom), hade inga förväntningar alls, dessutom hade jag solen i ansiktet när jag zoomade, såg nästan ingenting på skärmen.

Här är bilden:

Till sist en bild på sillburkarna på COOP:

Än en gång: jag har inte dragit bilderna genom något bildprogram..

Fortsättning följer (tror jag).

/T

 

Postat 2014-06-15 19:09 | Läst 1360 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mobil eller kompakt?

Trots att jag har en massa kameror så har jag ingen som kan filma... Så gick jag ett tag inför semestern och funderade på att köpa en filmkamera (alltså inte en film med kamera i..;)), men nej - inte en pryl till.

Började titta på kompaktkameror med filmning, men den enda kameran som höll måtten lite grand (förhållande storlek/kvalitet), med tanke på mina övriga kameror var Sony Rx100III - verkar vara OK även om Makten tycker den är lika inspirerande som "en tvålkopp". Men, men: varje bild jag tar med denna kamera kommer jag att ångra att jag inte tog med någon av mina andra.. Eller..?

Sedan kom jag på att min Smarfån var ganska liten och "dated", så jag kollade på det i stället. Då fick jag av en slump se att Cyberphoto sålde en smartfån med ett optiskt zoom - faktiskt den enda som finns på marknaden, för mindre än halva priset. Gissa om jag slog till: två flugor i en smäll liksom.

Som sagt: jag har inte den här telefonen att ta bilder med (i första hand), men den är bra som telefon och att surfa med och videon är i full HD som handlarna säger och kvaliten påfotona är fullt godkänd. Ja, ni kan ju kolla själva. Hade ett tag en ide om att jämföra bilderna med mina andra kameror, får se.

Bilderna är för övrigt helt oredigerade.

 

Av någon anledning så blir det 90-gradersväng på de här bilderna - orkar inte ta itu med det nu: jag har lagt ner 20 minuter på att reda ut varför - man kan ta in det i PS osv, men inte nu. Verkar slött, visst. Men jag återkommer. Är bara lite förvånad över den relativt bra kvaliten.  Det är inte lika bra som min kombination m+. Men min avsikt var att filma med den här - jag tror den klarar det bra (jag har kollat), full HD o.s.v. Fast det har väl den billigaste kompakten också..

/Tomas

Postat 2014-06-15 00:39 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa