Vansinnesnivå

Roligt med lite udda objektiv

Skillnaden mellan det ena och det andra 35 mm eller 50 mm kan man ju diskutera. Jag tycker det är roligare att jämföra (och använda) lite andra brännvidder.

Jag har ju tidigare visat bilder med min 7Artisan 50/1.1 med M-fattning. Väldigt kul objektiv som inte riktigt alla fotopetimetrar kanske skulle tycka vara värt att köpa. Lite rörig bakgrundsoskärpa men för övrigt inget som stör mig. Jag tycker t.o.m. att bakgrundsoskärpan tillför något. Framför allt är den oskarp när man ska ta närbilder. Bakgrunden alltså, inte motivet.

Nu till ett annat objektiv på en annan skala: 15 mm makro. Då har vi ett extremt skärpedjup även med 24x36mm. Men det är verkligen en utmaning att få till en bra bild - allt kommer ju med, i värsta fall delar av dig själv.

Om man nu håller sig till makro (som var anledningen till att jag köpte objektivet, jag har andra vidvinklar) så blir det ännu svårare. Dessutom är det här objektivet helt manuellt, alltså inget autofokus och bländaren får man ställa in själv - men det är jag ju van med sedan 70-talet.

Har fortfarande ingen riktigt bra bild, men skickar några:

Ja, vitsippor. Blomman till höger var nära att nudda linsen, inte mycket utrymme där.

Vet inte vad blommorna heter. Ja bakgrundsoskärpan är väl inget för fotopetimetrar.

Ja, det här är väl inte så mycket att komma med när det gäller bra bilder, men medge att det finns en viss potential att hitta nya motiv med ett 15mm makro. Jag får väl jobba vidare.

/T

Postat 2020-08-30 22:22 | Läst 632 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera