Vansinnesnivå

Gamla Leicabilder

Ja, jag trodde skannern var död, men det var den inte när jag kopplade till en annan som jag trodde död dator. Skannade in lite gamla Leicakopior som jag tänkt för längesedan. Nu köper jag nog inte någon ny skanner på ett tag. Men något skumt är det...

Som sagt lite bilder från 70-talet. Och som vanligt är modellen min yngre syster.

Man får inte ha fötterna på bordet - man ska ha fötterna på jorden..(!) ;-)

/T

Postat 2014-11-12 23:16 | Läst 1527 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hassi istället för M2

Precis när jag tänkte skicka lite M2-bilder, så fick jag ingen kontakt med min gamla A4-skanner - den är ju bara 14 år och har funkat bra hittills.... Ja, nu får jag köpa en ny. Tänkte ett tag köpa en Epsonvärsting (flatbed då med dia och negativskanning), men kanske inte - för jag har en diaskanner redan och jag tror inte det blir bättre. Det var för möjligen för att skanna hassinegativ, men de flesta är redan skannade. Ja, ni vet: alla dessa val. Hursomhelst gräver väl en skanner inte så stora hål i kassan, men jag tror det räcker med en ganska enkel föra att skanna foton och bilder i större än 24x36 mm..

Tillbaka till min intention om att visa M2-bilder. Alla tycker ju inte att Leica är så speciell, kanske inte nuförtiden - men det var en gång. Här är mitt svar på ett inlägg jag fick (inlägget är inte med):

Det är kanske inte M2 som är så speciell (förutom handhavandet då - det är ju en mätsökarkamera, ganska sällsynt nuförtiden), utan det är nog snarare Leitzobjektiven. På 70-talet var det väl i stort sett bara på Leitz egna kameror man kunde sätta på ett M-objektiv om jag inte minns fel.
Jag hade Leica på 70-talet och testade mina kompisars japanska systemkameror med tillhörande objektiv... På den tiden kom dom inte i närheten vad det gäller kontrast framför allt, det var ju svartvitt som gällde. Försökte man få samma "svärta" med dom så sotade de ljusa delarna ihop totalt - hjälpte inte att man kopierade på hårt papper. Men det var ju inte kamerornas fel - en analog kamera är ju egentligen bara en slags "filmhållare" som ska se till att filmen ligger plant.
Ja, jag vet nuförtiden är det annorlunda, japanerna har kommit ikapp med sina objektiv (har själv flera utmärkta Canonobjektiv), men Leicaobjektiven har också blivit bättre....

Leica är bra och det är många andra kameror (och objektiv) också, men jag blir nästan gråtfärdig när jag kollar på ett hassinegativ/dia... Men man kan inte bära med sig 3-4 kg kamera överallt.. Fast jag gjorde ju det i fjällen när objektiven skulle samsas med mat, sovsäck och tält.

Skickar några hassibilder - vet inte om jag kunnat göra dom någon rättvisa, rätt slarvigt fixat i PS och laddat upp. Jag kan säga att i original slår dom det mesta i fotoväg även nuförtiden. Visst, man kan se silverkorn och sån´t, men det tycker jag bara ger struktur åt bilden. Min lilla X1 ger fantastiska svartvita bilder med samma kontrast som gamla M2 med 60-talsobjektiv, det är bara det att det ser "plastiskt" ut eftersom det fattas silverkorn....

Här är bilder utan kommentarer. Det är min syster på 70-talet. Genom tiderna den bästa fotomodellen jag haft.

Av någon anledning som jag inte förstår blir bilderna sämre när man förstorar dem på min skärm...? Blir mycket brusigare och det är inte originalens fel, jag försäkrar. Såg det först nu. Kanske skulle ha valt en annan upplösning från Tif-originalen, de är förminskade från ca 8000x8000 till 4096x4096 pixlar i jpeg för att få det lite mer hanterbart. Så jag kan bara säga: förstora inte!

Allt för idag. Kommer tillbaka med M2-bilder när jag bestämt mig för skanner. Eller rättare sagt: Leitzobjektivbilder, liksom det här var Zeissobjktivbilder...

/Tomas

 

Postat 2014-11-04 22:28 | Läst 933 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det här är inte M2-bilder...

Hade tänkt skicka lite M2-bilder, men hann inte skanna. Så det får bli lite andra bilder i stället.

Lite höstbilder (efter tre försök):

/T

 

Postat 2014-11-01 00:07 | Läst 1170 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera