Vansinnesnivå

Borde lufta Leican

Ja, bara ordet Leica lockar en del att läsa - förlåt för det.

Men jag menar faktiskt det. Borde ta mig med den lite oftare.  Som det nu är så blir man lat:  jag stoppar ner Sony RX100 i fickan och den märks inte. Nu är ju Leican inte så mycket större...

En helt annan grej:  jag köpte en "klipper", d.v.s. en rökt sill (från Kattegatt). Annars är ju  böckling ett välkänt begrepp. Samma fiskart liksom.  Jag fick den inslagen i fiskdisken: först i plast och sedan i plastat papper! Varför det? Vanligt papper hade väl räckt? Ibland får jag tidningar som reklam som är inplastade! Varför det? För att inte tala om all förpackningsplast, verkar inte riktigt motiverat.

Så har vi då det eviga tjatet om Leica och varför man köper en sån. Jag vet inte...

Kanske för att den här bilden skulle se annorlunda ut i en mobilkamera - har inte jämfört.

Det är bara en känsla - och det kanske räcker långt.. Jag är inte dogmatisk men det är liksom lite mindre "plast" eller "plastiskt" i M9:s filer, mer Kodachrome liksom. Jag försöker förmodligen bara tolka in något som inte finns. Det enda jag kan peka på är att M9 har en CCD-sensor till skillnad mot CMOS-sensorer som alla andra kameror har nuförtiden. På det sättet är den ju unik. Har väldigt dåliga lågljusegenskaper, men är desto bättre på låga ISO - man får väl hålla sig där. ISO 400 är inga problem, det var ju det man hade att förhålla sig till på 70-talet och det gick ju bra det med.  Med färgfilm handlade det om 25 ISO eller kanske 64.

En liten midsommarbild tagen med Sony RX100.  En sådan här bild går tyvärr inte att ta med ett Leicaobjektiv utan närbildstillsatser. De brukar ha ett näravstånd av 0.7 till 1.0 meter. Så varför nöjer jag mig inte med den här kameran. Har zoom 24-70, bildstabilisering, är liten och lätt, utfällbar display, elektronisk sökare.

Jag ska åka till Mallorca i höst. Förut tog jag med mig Leica X1 och mobilen, Sonyn har jag köpt i år.  Mobilen kommer ju med, men frågan är om inte Leica X1 får stanna hemma (tycker ändå att den är lite vassare än Sonyn men det är ju ett fast 24 mm och den är liiite större). Är  jag knäpp tar jag med bägge - som sagt ingen av dem väger särskilt mycket.

Glad Midsommar.

/T

Postat 2019-06-21 19:46 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mer tunnelbana

När man åker tunnelbana ser ofta rulltrapporna rätt lika ut. Kan ju ge lite kul vidvinkeleffekter,  men kanske inte lika effektfullt som den här rulltrappan...! Det är inte jag som står för effekten.

Hittar ingen annan bild som matchar den här för tillfället. Kommer kanske.

/Tomas

Postat 2019-06-03 22:27 | Läst 528 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera