Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Sebastião Salgado har något viktigt att berätta om världen

Medan regnet strilade över Stockholm passade jag på att titta på Genesis av Sebastião Salgado på Fotografiska. En storslagen utställning med fantastiska bilder från de spillror av världen som ännu är opåverkade av människan. 

De stora svartvita natur- och landskapsbilderna gör att man nästan tappar andan. Unika platser, ett sjudande djurliv, fint ljus och perfekta kompositioner. Man förstår varför Salgado vill visa dessa platser för omvärlden. Mängden bilder och den stora detaljrikedomen i kompositionerna gör att man behöver gott om tid på sig. Jag kommer definitivt att återvända för att upptäcka det jag missade vid första besöket.

Salgado vill även visa på hur människan fortfarande kan leva i harmoni med naturen. Här blir det knepigare. Några bilder fungerar, men Salgado faller ofta i fällan att exotifiera de människor han avbildar. Porträtten på stamfolk från Papua & Nya Guinea är ett sådant exempel och de afrikanska kvinnorna med stora läpplattor liknar mest lyteskomik.  De här bilderna kunde lika gärna vara tagna av en storögd upptäktsresande för 100 år sedan och imponerar inte på mig.

Alf Johansson har skrivit en mycket bra sammanfattning om Sebastião Salgados liv och arbete. Läs den och kolla gärna Youtube-klippet The Silent Drama of Photography som en introduktion innan du går och tittar på utställningen.

Sebastião Salgado har något viktigt att berätta om världen. Han berättar det utifrån sina egna dyrköpta erfarenheter. Gå och se Genesis!

Utställningen pågår till den 14 september.

Inlagt 2014-07-01 21:24 | Läst 2986 ggr. | Permalink
Ja den vill jag se, frågan är om jag kommer till Sthlm? Annars får jag väl börja med boken, den vill man ju ha i vilket fall! Hils, LO