Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Badsäsong i Väsby hage och tankar om att hitta bilder

Första dagen på semestern börjar med en tur till naturreservatet Väsby hage på norra delen av Munsö i Mälaren. Här finns kohagar, blomstrande slåtterängar med gott om både gamla knotiga ekar och pampiga enar som ger området dess karaktär. Vackert, somrigt, men hittar jag några bilder här? Och vad är det som gör att ibland kommer jag hem med minnekortet fullt och en annan gång blir jag helt lottlös?

Solsken, kaffe i termosen och en till synes oändlig semester framför mig. Vandrar runt i hagarna bland kor och kalvar oberörda av min närvaro. Fåren verkar lite mer försiktiga och makar på sig när jag kommer för nära. Nere vid stranden vid Roparhäll har badsäsongen äntligen kommit igång och badgästerna vågat sig i, åtminstone till knäna. 

För egen del väntar jag nog ytterligare någon vecka med badpremiären!

En knotig ek som gav upp redan för många år sedan ligger kvar och lockar till sig min uppmärksamhet. Hmm, kan det bli nåt av det här? Kanske vidvinkel i svartvitt, med kraftig kontrast? 

Efter ett par timmar i hagen och ganska få bilder i kameran styrs kosan söder ut igen och ett stopp vid Rastaholm. Här finns ett värdshus, vandrarhem och småbåtshamn men väldigt lite människor trots att säsongen borde vara på topp nu. Små segelbåtar på rad. Kanske seglingsskolans, eller för uthyrning? Repen är läckert gula och har intressant upprepning - jag provar ett par bilder.

Borta på parkeringen ett udda möte mellan en fin gammal röd Peugeot och en gaffeltruck. På väg mot sista vilan? Eller bara en okonventionell modell av domkraft?

Men vad är det då som avgör om man hittar några bilder eller om man kommer hem med tom kamera?  För mig fungerar det planlösa sökandet ganska dåligt. Att som idag bara vandra runt och se vad som dyker upp ger sällan särskilt bra utdelning. Att blixtsnabbt se situationer, detaljer, mönster i en komplex omgivning är en förmåga som vissa har naturligt och för oss andra är det frågan om att öva, öva och åter öva!  Bäst fungerar det när jag har en bildidé på näthinnan, som det handlar om att realisera. Kanske iscensätta eller aktivt leta upp miljöer och människor som skulle kunna passa in på idén. Vad ska bilden säga, vilken känsla ska förmedlas? Mörker, ljus? Abstrakt eller övertydligt? Som gammal projektledare vill man ha en kravspecifikation innan man sätter igång. Kanske lite fyrkantigt tänkt så här på semesterns första dag!  

Hur fungerar du och din kreativa process när du fotograferar? Skriv en kommentar och berätta!

Inlagt 2012-07-02 21:52 | Läst 3098 ggr. | Permalink
Jag fastnar för din badande ko, agronom i själen och svag för kor, i synnerhet de som badar. Simmande kor ser hur coola ut som helst. De små segelbåtarna är också ett trevligt motiv tycker jag, de gula repen gör en hel del där. Jag behöver nog en bildidé för att lyckas någorlunda. Åtmistone om det ska bli bilder med någon typ av budskap. Kreativiteten går definitivt i vågor för mej. Ibland faller saker och ting bara på plats och ibland känns det som man bara upprepar sådant man gjort förut. Känner att jag skulle kunna spåna vidare på detta med jag är för trött denna kväll.
Hälsningar Lena
Svar från Thomas Johansson 2012-07-03 09:28
Hej Lena. Kul att du gillar min badande ko - den såg ut att må finfint där i förmiddagssolen! Intressant det där med kreativitet och dagsform. För mig är det mycket påtagligt och det är inte möjligt att tvinga fram bra bilder. Jag sparar på bildidéer i en liten anteckningsbok att plocka fram när torkan sätter in. Funkar sådär. Vad som var en bra idé för ett halvår sedan håller inte alltid måttet, men det är ett bra sätt att inte missa sånt som kan bli bra med tiden. Mvh Thomas
Första och sista bilden är super idag!! Jag har två olika: en slumpfotografering där jag åker runt som slump och hittar motiv som sticker ut att ta bilder på. Den andra är mer planerad, kollar årstid, väder, ev. modeller, genomföra mina idéer och ibland krävs det fler besök för att fånga platsens själ.. Allt gott :)