DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Fixerad vid semestervädret? - Nä inte jag inte!

Sällan har vi varit så fixerade vid vädret som den här sommaren. Väderapparna går varma i var mans smarta telefon, kvällstidningarnas löpsedlar kommer med ständigt nya braskande utsagor och alla blickar oroligt och längtansfullt mot himlen för att leta efter minsta tecken till förändring.

     

Väderstationen är en trogen vän i nöden.

Fotobloggarna fylls med väderrelaterade inlägg och bilder. Det här är nog mitt tredje! Men så är det nog i semestertider. Det SKA vara sol och badväder! Själv är jag mer styrd av vädrets makter än vad jag egentligen vill medge. En mulen och regnig dag och humöret går i botten. Inspirationen försvinner och orken att företa sig något dunstar. Men så kommer det bara en lite solstråle och allt är förändrat - energin och kreativiteten är tillbaka! Visst är man lite konstig.

Regndroppar och lupinblad - en trevlig kombination.

Samtidigt är det ett fantastiskt väder för fotografering. Dramatiska åskoväder och pampiga vågor av stackmoln som rullar fram över himlen. Fuktiga dimbankar som flyter över fälten på tidiga sommarmorgnar.  Att gå ut i den rentvättade och fräscha naturen efter en regnskur är en svårslagen upplevelse. Miljoner regndroppar som små skimrande pärlor överallt. Färgerna blir mustiga och grönskan frodig. Molntäcket ger ett mjukt och behagligt ljus som är lätt att fotografera i. Så passa på - snart blir det bara en massa tråkig klarblå himmel på alla bilder igen!

Ovädersmolnen hopar sig över stenbrottet. (HDR 3 exponeringar +/- 2 EV)

Postat 2012-07-21 08:12 | Läst 5985 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skakigt möte i kvällningen

När fantasin tryter och man traskar runt i skogen tillsammans med en entusiastisk svärm knott är en skakis sista utvägen. Denna gång flankerad av en vackert blå mötesskylt i det sista kvällsljuset, som jag hittade i Grängen inte långt från Hjulsjö och Hällefors. 

Två exponeringar ihoplappade i Elements med en lagermask.

Ha en bra dag!

Postat 2012-07-19 07:59 | Läst 3684 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blött besök i Hjulsjö

Södra hyttan i Hjulsjö utanför Hällefors har en intressant historia med verksamhet som sträcker sig ända fram till andra världskriget. På senare tid tillverkades bland annat trotyl i de gamla lokalerna.

Numera finns Bergslagens största bokloppis här med  1000 hyllmeter böcker inklusive sedvanlig lätt mögeldoft som utmärker ett gammalt fint antikvariat. Förutom bokförsäljning ordnas det kulturaktiviteter och bjuds på kaffe i det lilla cafét. 

När jag passerade var bokloppisen stängd och regnet strilade ner mellan björkarna. Inte särskilt inbjudande till någon mer omfattande fotoaktivitet och jag hade fullt sjå med att försöka hålla kameran skapligt torr.  Några bilder blev det iallafall. Hittade ett gammalt skrotupplag med rostiga tunnor, hinkar och ett gammalt vagnshjul. Runda former uppställda nästan som ett stilleben - bara att sätta igång!

Bild 1. Runda former

Hittade ner till bäcken i den slippriga slänten. Bra fors på vattnet, men även på regnet. Ett par bilder och sen tillbaka till bilen! Återkommer en annan gång när vädrets makter är mer inbjudande.

Bild 2. Forsen under bron

Bild 3. Bra fart i forsen

Postat 2012-07-17 07:43 | Läst 2714 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Härliga förvirrande väderprognoser

Ibland önskar man att SMHI:s prognoser slår fel. Fredagens åskoväder till exempel hade vi gärna klarat oss utan.  Kvällstidningarnas löpsedlar tävlar om att gotta sig i semestervädrets allehanda nycker och budskapen är ibland lite motsägelsefulla och förvirrande.

    

Bild 1 och 2. Expressen 10 juli 2012.  Aftonbladet 12 juli 2012

De svarta molnen tornade upp sig hotfullt över Munsö medan solen fortfarande värmde gott på altanen. Insåg vart det barkade och greppade snabbt kameran för en kort promenad. En bild blev det sedan brakade det löst. Väl hemma igen sprakade det och small som pistolskott i elskåpet. Alla datorer, nätverk och elektriska manicker tryggt urdragna. Här på landet är det fortfarande luftledning som gäller och att byta ADSL-modem hör till rutinen så här års. Den här gången höll allt!

Bild 3. Stennhuggarebyn hukar under det kommande ovädret

Postat 2012-07-15 14:33 | Läst 1990 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stenhuggarebyn vaknar i dimman

En säregen morgon. Dimman ligger tät över Långtarmen, sundet mellan Färingsö och Munsö. Absolut vindstilla och alldeles tyst fast klockan är halv åtta. Stenhuggarebyn håller på att vakna och någon tar sig ett morgondopp i det blanka vattnet.

Luften är varm och fuktig som en morgon i Thailand. Diset suddar ut konturerna och färgerna bleknar. Det lockar till lite bilder i svartvitt.

 Jag tar en svart kopp kaffe och sen ut med kameran på en runda före frukost. Semesterliv!

Bild 1.  Reflektioner

Bild 2. Bypumpen har gjort sitt. Nu finns det ett nytt fint pumphus

Bild 3. Tvättstugan inbäddad i grönska

Bild 4. Trådlöst! 120 volt på blanktråd är ett minne blott, men spåren finns kvar

Postat 2012-07-08 14:07 | Läst 5324 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera