Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Liten och stor

Kontraster ökar spänningen och intresset i bilder. Och det är inte bara fråga om ljust och mörkt.  Hög och låg, hård och mjuk, rak och böjd är några andra exempel.

Här har jag hittat en bild som utnyttjar kontrastparet liten och stor. Den lilla kvinnan på bänken mot det stora fartyget som man bara ser skortstenen på.  Jag var inte medveten om det när jag tog bilden för en vecka sen men insåg det i redigeringen.  

Det hårda eftermiddagsljuset är inte det allra roligaste. Valde att konvertera till svartvitt för att tona ner de gula tulpanerna som dominerade bilden i färg. Funkar bilden? Själv tycker jag den är lite väl stökig med tulpanerna och de knotiga träden. Har provat lite olika utsnitt, vinjetteringar och oskärpa för att förenkla och leda blicken rätt. Fastnade till slut för den här versionen. Tips på förbättringar är välkomna!

Trevlig helg!

90 mm, f/22, 1/200 s

Läs gärna mer om kontraster och kontrastpar i Michael Freemans Med fotografens ögon.


Inlagt 2012-05-26 10:09 | Läst 3351 ggr. | Permalink
Det är väl det som är konsten, att lyckas se det som skapar dramatik i bilden. Inte alla som behärskar det och trots vetskapen så lyckas jag själv sällan med det. :-) Har inga tips att delge och jag tycker att bilden är fin som den är. Kan tänka mig att den var stökigare i färg.
Ha en fin helg Thomas!
//ewa
Svar från Thomas Johansson 2012-05-29 22:11
Hej Ewa. Ja du har helt rätt och jag tror på att öva, öva, öva som ett sätt att bli bättre. Tack för dina tankar och synpunkter. Mvh Thomas
Helt naturligt dras mina ögon till den vänstra delen av bilden och i periferin störs jag av lyktstolpen och grenarna i bildkanten. Jag skulle klonat bort stolpen och grenarna vilket jag tror skulle göra bilden ( som är riktigt bra) lugnare.
Om du nu inte har något principiellt skäl till att inte klona förstås...;)
Svar från Thomas Johansson 2012-05-29 22:14
Hej Per. Aha, det har du rätt i. Jag ska ta mig en titt och se om det går att trolla bort stolpen. Nej jag har inga problem med att klona bort störande detaljer om bilden inte har ett uttalat dokumentärt syfte. Får se vad det blir, jag kanske återkommer med en ny version. Tack för tipset! Mvh Thomas
Jag skulle nog ta bort en tredjedel av bilden till höger det känns oviktigt i bilden och därigenom skapa mer konsentration på kvinnan och båten. Skulle i mitt tycke bli en mer harmonisk bild. Kanske något att tänka på i fotgraferingsögonblicket, vad är det jag fotograferar. Men detta tycker förstås jag.
Med vänlig hälsning
Svar från Thomas Johansson 2012-05-29 22:20
Hej Hans-Åke. Jag provade ett snävare utsnitt men tyckte att man förlorade kontexten som omgivningen ger. Dessutom blev bilden väl statisk med skorstenen mitt i bilden. Och javisst har du rätt i att man ska vara medveten i fotoögonblicket om både vad man fotograferar och vad man vill åstadkomma. Det är där svårigheten och utmaningen ligger. Tack för synpunkter och tips! Mvh Thomas