Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

På några sekunder - Nepal i spillror

En vecka har gått sedan jordbävningen i Nepal. På några sekunder var katastrofen ett faktum och nyhetsflödet under veckan har dominerats av bilder på kollapsade hus och drabbade människor. Dödssiffrorna stiger och har nu nått över 7000 människor, samtidigt är hundratusentals hemlösa. 

Husbygge i Kathmandu, november 2013. Handmurat tegel, långt ifrån jordbävningssäkert. 

Mitt i allt elände gör sociala medier en viktig insats. Efter bara ett par timmar lyckades jag få kontakt via Facebook Messenger med mina nepalesiska vänner i södra delen av landet. De hade klarat sig oskadda, men var naturligtvis chockade och oroliga. Senare på dagen kom Facebook igång med en särskild kontakttjänst för katastrofen i Nepal. Där kan de som befinner sig i Nepal enkelt registrera sig och tala om för vänner och anhöriga att man är i säkerhet. Mark Zuckerberg skriver att över 7 miljoner människor har meddelat att man lever och informationen har nått över 150 miljoner användare.

Bergslandet Nepal är även i normala fall ett svårtillgängligt land och avlägsna byar går bara att nå till fots eller via smala serpentinvägar som klättrar längs bergssidorna. Med infrastrukturen slagen i spillror av den kraftiga jordbävningen blir det enormt svårt att nå ut till drabbade på landsbygden med hjälp. Landet har låg katastrofberedskap men får nu hjälp med helikoptrar från Indien. Regnperioden närmar sig och nu är det viktigt att snabbt se till att få ut katastrofhjälpen och ge människor tak över huvudet.

Barn i byn Sauraha, november 2013.

Katastrofen kom mitt i vårsådden av ris och det finns risk för matbrist i landet. Man kan befara att den viktiga turistnäringen nu får sig en rejäl knäck, vilket drabbar både landets ekonomi och jobbtillfällen för många människor försvinner. Nu gäller det att vi som kan hjälpa till, verkligen gör det! Själv stödjer jag Läkare Utan Gränser och fortsätter att stötta min nepalesiska extrafamilj ekonomiskt i en svår tid.  Även ditt bidrag behövs!

Några användbara länkar:

Röda korset

Kantipur Online - nyheter från Nepal på nätet

Tidigare blogginlägg från Nepal:

Dagar i Kathmandu

Närkontakt i regnskogen

På besök i en annan värld

Inlagt 2015-05-03 10:36 | Läst 4964 ggr. | Permalink
Bra inlägg! Man hoppas att Thailand kommer att hjälpa till med mat. De sitter på stora lager ris som inte går att sälja på grund av en för stark inhemsk valuta.
Ha det gott!
/Uffe
Tack Ulf! Mvh Thomas