Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Tolv timmar i Kapplasse naturreservat

Semestern till trots satte jag väckarklockan på 0715. Målet för dagen var Kapplasse naturreservat på Hållnäshalvön utanför Älvkarleby. SMHI lovade växlande molnighet, någon regnskur och uppklarnande fram emot kvällen på Upplandskusten. Med lite tur skulle det kunna betyda kanonfint fotoväder.

Förväntningarna var stora när jag satte mig i bilen för att köra de 18 milen till Sikhjälma fiskehamn.  Härifrån är det en kilometers vandring genom skogen för att komma ut till Kapplasseklipporna av röd granit. På vägen passerar man stora klapperstensfält och runt de röda klipporna ligger mängder med välslipade, runda stenar. En märklig och spännande miljö med mängder av fotomöjligheter.

18 mm, f/16, 1 s, ISO 50, ND103-filter

Större delen av dagen var gråmulen med ett ganska trist ljus. Det gav mig gott om tid att prova ut kameravinklar och testa olika vyer i lugn och ro, utan att känna stressen över att behöva fånga det där korta ögonblicket när ljuset är som bäst. På eftermiddagen drog en rejäl regnskur in från havet och det blev till att snabbt ta sig tillbaka till bilen. Ett bra tillfälle att käka lunch och kolla igenom bildskörden så här långt.

22 mm, f/16, 0.6 s, ISO 50, ND103-filter

Väl ute vid klipporna igen började det spricka upp och vinden mojnade. Nu började ljuset bättra på sig och när solen då och då bröt igenom molnen fick den graniten och algerna i vattenbrynet att lysa i rött och grönt. Kalasljuset infann sig vid sjutiden och nu var det bara att jobba på med kameran. Passade på att leka lite med ND110-filtret och långa exponeringstider. Mer om det i nästa blogginlägg.

35 mm, f/16, 0.25 s, ISO 100

Vid tiotiden var det dags att packa ihop. Tolv timmars intensivt plåtande började kännas i kroppen och koncentrationen sviktade. Avslutade med en sväng förbi fyren på Marskär bara ett par hundra meter bort från bilparkeringen. En sista bild i solnedgången fick avsluta en lyckad fototur.

Besök gärna min facebooksida!

   

Inlagt 2015-07-08 22:56 | Läst 2406 ggr. | Permalink
Kanonfina bilder!!!
Svar från Thomas Johansson 2015-07-11 09:40
Tack Lena!
Verkligen fina klippor och vackert ljus! Skärgården är härlig. Fint att du fått med toppen av fyren i hällkaret. Säkert fullt medvetet!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Thomas Johansson 2015-07-11 09:41
Tack Bjarne! Mvh Thomas
snygga bilder Thomas
Svar från Thomas Johansson 2016-02-10 20:54
Tack Christian!