UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3247. Kan man få en sämre plats?? –när man är så vacker??

Parkförvaltningen har naturligtvis varierat och förvandlats de senaste århundradet?? --i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Så det blir ju ibland en förvirrad gatubild??

Man kan ju inte säga att det alltid är så vackert?? –blandningen av gatuteknik och små naturinslag?? I gathörnet vid kulturhuset Mejeriet finns idag en vacker kämpe?? –en litet gammal syren?? Just nu blommar alla olikfärgade syren i byn?? –det är så vackert??

Den här kämpen har hamnat isolerad bland stolpar och trafik?? Kanske det är bra?? –att det finns någon fägring i det fula??

Den vackra syrenen i Lund anno 2020-05-22

Postat 2020-05-28 07:45 | Läst 148 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3246. Kära nån!!

När seniorplåtis var en liten junior?? –var det ett stort nöje bland busungar?? –att klättra omkring i byggarbetsplatser?? Inget var inhägnat som i dag?? Att man inte fick men för livet??

Vi klättrade i byggställningar?? –sprang i trappor utan räcken?? Satte skoavtryck  i mjuk betong?? Vi såg aldrig några byggjobbare på kvällar och helger??

Gubbarna, ja för kvinnor fanns knappast på byggen på femtiotalet, måste varit förbannade?? –när vi satte våra händer på nymålade väggar??

Ett bygge doftar?? –nu kan man minnas det ännu?? Speciellt gillade jag lukten av nylagd tjära:

Tjära nån va det luktar gott

Postat 2020-05-27 06:33 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3245. Ett vidvinkelobjektiv från början av 30-talet?? –namnet var Hektor??

Vidvinkelobjektiv var inte så vanliga på 30-talet?? –det måste varit en chansning av Leitz att introducera Hektor f=2,8cm 1:6,3 år 1935. En special sökare fanns att köpa till.

Objektivet tillverkades till 1950 i ett ganska litet antal: 11256 exemplar. Det var litet och populärt trots den låga ljusstyrkan. Det kom en förbättrad vidvinkel 1954, med Summaron f=2,8cm 1:5,6. Nästan 10 000 ex tillverkades. Det var bättre?? –och hade antireflexbehandling?? Det är idag ett eftersöt objektiv som kostar 15 laxar. Den var så bra att i huvudsak gjorde Leitz en kopia som kom ut till dagens digitala kameror.

Vi satte det här objektivet på en Sony a7rII med hjälp av en Techart Pro adapter för autofokus. Det fungerar sådär med full glugg på 6,3?? Det är nog bättre att använda en fast adapter och förfokusera med bländare 6,3 och 1/500 s och auto ISO?? Om du är inne på gatufoto?? –så funkar det bra.

Pannkakan Hektor f=2,8cm 1:6,3

RAW bildfilerna från den här gluggen och Sony kameran har en del vinjettering och kanske lite svag kontrast vid bl 6,3 och kanske det är lite oskarpt ute i hörnen?? Men med dagens mjukvara, LR och SP, är detta inga problem att justera detta. Så här ser det ut på bländare 6,3:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Hektor 28/6,3 @ bl 6,3 behandlad i LR6 + SP5

Om man försöker med en närbild på en halv meters avstånd så ser det ut så här:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Hektor 28/6,3 @ bl 6,3 behandlad i LR6 + SP5

Om man sätter bländaren på 9 så blir kontrasten mycket bättre:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Hektor 28/6,3 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Här finns det inget att klaga på, åtminstone inte för bilder på internet. Om man försöker med blomman igen så ser det ut så här:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Hektor 28/6,3 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Om du skulle vilja prova en gammal Leitz glugg?? --så finns det många på internet?? –som eBay, tradera, blocket, auctionet mm. Den här Hektor är ganska dyr?? –kring 10 laxar?? Men 35mm objektiven är i prisklassen kring fem laxar. Men det finns förståss modeller som är ovanliga?? –och de är riktigt dyra. Men i jämförelse med moderna Leica gluggar idag så är de billiga.

Den här gluggen är enligt seniorplåtis smak helt ok?? --när dess 42 MP stora RAW filer passerat LR6 och SP5??

Postat 2020-05-26 07:24 | Läst 208 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3244. Ditt maxbud?? –på auktion??

Fotomarknaden är idag verkligen internationell?? –via ”nätet”??  Den stora aktören är naturligtvis eBay där allt finns att köpa?? –där det krävs försiktighet?? –så man inte får ”grisen”??

Mera lokalt så finns ju i landet utom sig tradera och blocket?? –där får man också kolla upp säljare och produkt?? Men där kan man göra fynd i kameraväg. Den andra ytterligheten är ju auktionshusen som specialiserat sig på foto?? –mest ansedda är väl Leitz Photographica Auction, som har sin 36:e Kamera auktion den 13 juni. Där kommer alla dyrgripar upp?? –för samlarna med miljonbudget?? I år kommer Walker Evans slitna Leica M2 upp?? –och väntat pris är minst en halv miljon?? Nästan lika ansedd är LP FOTO i Stockholm som förhoppningsvis har en höstauktion i år.

Sedan finns det auktionsbyråer i samverkan, som driver pågående nätauktioner i stort sett kontinuerligt?? Där finns ofta avdelningar med kameror?? –och en sådan site är auctionet.com där huvudsakligen svenska auktionsbyråer lägger ut en hel del??

Vi kan ta ett exempel?? –nyligen hade Lysekils aktionsbyrå en ”låda” med Canon-kameror ute för budgivning??

Fem analoga Canon kameror till auktion. Foto: Lysekils auktionsbyrå

Auktionsfirmans värdering av lådan var 1500 kr. Vad skulle du kunna tänka dig att lägga för ett maxbud på denna låda??

Postat 2020-05-25 07:33 | Läst 403 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3243. Så var då år 2019 redovisat?? –i familjens årskrönika??


Vi slutade att göra klassiska fotoalbum?? --för mer än 5 år sedan?? Varför?? –jo tiden sprang ifrån oss?? –det fanns inga stora album att köpa och fotohörn gick ur tiden?? –nästan??

Ett års bilder rymdes vanligen i ett album?? –och kostnaden visade sig i stort sett vara runt 600 kr?? --totalt med album och ungefär 200 st 10-15cm färgkopior. Plus klister eller fotohörn?? Fotohörn var lösningen?? –fann vi den hårda vägen?? Det fanns inget fotoklister att lita på??

Den digitala tiden hade nu fört oss in i bilder i form av nollor och ettor?? –och varför då inte göra fotoböcker i stället?? Många firmor åtar sig att ta dina filer och designa en årskrönika på stubinen??

Assistent Ninni ville fortsättningsvis ha koll på detta å då visade det sig att proffsfirman Crimson har en mjukvara som kan hjälpa dig till detta?? Vi har nu använt detta program i minst fem år och det är ”hårdtuggat” och tar sin tid av oss båda, mest Ninni, tills vi har en tyckt upplaga?? Det blir i stort sett ungefär 250 bilder i en årskrönika för oss, våra två barn och deras familjer??

Boken är i formen 28x28cm och bilderna skrivs ut på en form av matt fotopapper?? Så här ser årets upplaga ut:

Årskrönikan för tre familjer som kaffebordsbok

Årets krönika blev nog tekniskt sett den bästa vi gjort?? –puh, men det tar tid?? –säkert 10 helarbetsdagar.

Postat 2020-05-24 07:34 | Läst 259 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 650 Nästa