UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3850. Kan de va släkt tro??

Utpräglade jägare?? –med kroppar utmejslade genetiskt under årmiljoner?? –för att blixtsnabbt anfalla och döda ett levande bytesdjur som flyr?? Varför har det utvecklats så många varianter??

Orsaken är nog så att bytesdjuren lever i olika miljöer och är olika stora??

Numera lever några jägare som husdjur och äter både räkor och specialmål på silvertallrik?? De är ständigt nyfika om det är något på gång?? Några får lyxen att vara ute när de vill och kan då jaga äkta villebråd??

Några av dessa djur håller verkligen formen av en jägare även om de lever inomhus??

Duke of Lilla Nygatan

Man undrar då om Duke har någon likhet med de här katterna från Serengeti:

Full jakt med Lejon och Gepard i Serengetis savann

Postat 2022-01-21 07:30 | Läst 189 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3849. Klart att julgransplundringen måste va speciell i 08??

Vår Correspondent Maria  i Kungliga huvudstaden har meddelat att plundringarna drar fram därstädes?? –av granar?? Några klarar sig bra?? –med bara toppen kvar??

Detta kan ju bero på att det råder toppstyrning i kommunen?? Vilket vår Corre har antytt?? –i vissa sammanhang??

Den här granen verkar ju vara mycket speciell?? –med en artificiell stomme i centrum?? –och bara riktigt levande grenar längst ut??

Eller ska man också tolka detta som en symbol för kommunarbetet??

Toppstyrd gran plundring i Stockholm anno 2022-01-16

Postat 2022-01-20 07:39 | Läst 154 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3848. Flicks al la E. Erwitt

Så var det dags för reklam för Elliott Erwitts så roliga bildserier igen?? Man gläds av den humor som han alltid visar i dina bilder och speciellt då i sina flicks.  Googla E. E. och få ett leende.

Det finns en underbar flick i några av hans böcker där en duva intresserar en äldre man?? Seniorplåtis tog häromdagen bilder med en liknande situation och den vill vi nu visa?? Elliott Erwitts humor bilder är nästan uteslutande plåtade med monokroma bilder??

Här vill vi göra bildserie i färg:

Bildserie med vandrande duva som observeras av äldre dam i Lund anno 2022-01-17

Bilder tagna genom ett Canon Serenar  50mm 1:3.5 från 1951 med bländare 3.5.

Postat 2022-01-19 06:41 | Läst 235 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3847. Reda och oreda??

Ordning och reda i det yttre, som hos trianglar?? –behöver inte betyda ett ordnat inre?? Lika lite som oordning i det yttre?? –alltid ger oordning i det inre??

Detta gäller inte i naturen?? –lika lite som det gäller människan?? Som ju ofta sätter sig över naturen?? –och tror vi är nästan felfria??

Är det ordning eller oordning i Lund anno 2022-01-17

Vad gäller naturen så har studier visat att till synes perfekta kristaller med väl definierade vinklar mellan existerande ytor följer strikta matematiska och geometriska lagar för varje kristallsystem. Men det betyder inte att det att allt är perfekt?? –det finns lokala felaktigheter och strukturfel?? Ganska många i en del fall. Om dessa felaktigheter inte fanns så skulle halvledare inte finnas??

Men om man tittar på träd så skulle man tro att det skulle vara totalt kaos och ingen ordning alls i tillväxten och den interna strukturen. Så enkelt är det inte. Här finns det en närordning mellan mycket välordnade atomer bundna tillsammans i specifika molekyler.

Så närordning och fjärrordning spelaren en avgörande roll i vårexistens??

 Bild genom en Canon Serenar glugg från 1951 och bländare 3.5

Postat 2022-01-18 07:58 | Läst 165 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3846. Summera Summar objektivet?? -- **** i färg

Seniorplåtis har av och till använt ett Leica objektive Summar 5cm f/2 från 1934. Huvudsakligen var det monterat på en Sony a7RII med en Techart Pro adapter för autofokus.

Det här objektivet kan användas på alla Leica med adapter från 1932 till Leica M11. Det är litet och lätt och kan skjutas ihop. Det saknar vanligen antireflexbehandling, men en del objektiv har fått sådan av Leica fabriken i efterhand.

 Summar har i alla tider fått kritik för känslighet för motljus och det stämmer i stort, men det är inte värre än många andra äldre objektiv?? Vårt objektiv, som har ”single coating”, fungerar även i vissa fall med solen i bilden??

Så har vi detta med skärpan?? –som många tycker är så viktigt?? Ken Rockwell tycker att hans Summar är skapare än Leica Summilux 50mm ASPH!! Likaledes tycker Hamish Gill i sin bloggserie 35mmc. Fokusplanet är krökt så tegelväggar blir mindre skarpa i hörnen, men detta är ointressant för normal gatufotografi. Personligen tycker jag detta objektiv är mycket skarp och helt upp i klass med min Summilux 50mm 1:1.4 från 1963. Med Techart Pro kan man komma närmare än 1 meter och då ser man tydligt hur smalt skärpdjupet är:

Närbild med Leica Summar 5cm 1:2 med bländare 2

Färgerna har helt väntat neutrala toner och kan digitalt justeras som du vill ha det om du använder RAW. Dessutom så har färgen en ”personlighet” som är annorlunda än moderna objektiv har?? Det betyder att du har större frihet med det här objektivet. De områden som har oskärpa har en behaglig bokeh, bättre än genomsnittet idag.

Färgåtergivningen är neutral hos Summar 5cm 1:2 @ 2

Det här är ett objektiv som fungerar bra med gatufotografi. Men personligen är jag beroende av en autofokus adapter när brännvidden är så lång som 50 mm??

Rött till röda mattan i Lund anno 2022-01-08

Seniorplåtis är väl medveten om att en blogg som denna har liten betydelse?? –men i dessa tider är det en vägvisning till återbruk av kamerautrustningar?? Det tillverkades mer än 120 000 objektiv av denna typ så det finns många att köpa där ute på nätet. De flesta kostar en bråkdel av nya gluggar??—för sådär 1500 kr och har alltså bra mervärde??

 

 

Postat 2022-01-17 07:57 | Läst 293 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 770 Nästa