UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3596. Gamla Canon gluggar står sig bra?? –med en Sony a7RII

Har du gamla gluggar liggande i garderoben?? –eller har du fått ta över gamla fotoutrustningar?? Släng dom inte utan köp till billiga adaptrar till din kamera och kolla om de fungerar??

En sak är säker?? –de visste hur man gjorde objektiv även förr i tiden?? Till och med på 1800-talet. Det fina är att även om du väljer att köpa gamla gluggar så är de ganska billiga. Nu finns det dyra också?? --från mitten av förra århundradet?? I helgen ropade någon samlare in ett svart Leica objektiv för mer än två hundra tusen!!

Seniorplåtis har köpt två porträtt tele?? Ett 85mm Canon tele med ganska hög ljusstyrka med bländare 1.9. Det här objektivet är från 1952. Vidare ett 135mm Canon med bländare 3.5 som full glugg. Det här är ett modernare objektiv från 1965.

Canon 85/1.9 och Canon 135/3.5

Nu skulle man ju kunna tro att dessa objektiv inte skulle va så bra på ett en digitalkamera?? Men de finns moderna adaptrar, Techart Pro, som till och med ger auto fokus. Färg återgivningen är helt ok och om du vill justera fullt ut kan du utgå från RAW filer.

Vi har exempel här. Vi börjar med Canon 85/1.9

Canon 85/1.9. Överst med full glugg och under med bländare 4

Skärpan är helt ok och färg återgivningen som nutida objektiv. På full glugg är dessutom bokeh acceptabel.

Liknande bilder med det lite längre brännvid blir så här:

Canon 135/3.5. Överst med full glugg och under med bländare 5.6

Det gäller samma för det här objektivet?? –det är fullt användbart som kort tele. Det är modernare byggt och mycket lättare än 85mm gluggen. Om du sätter det här objektivet på en m4/3 kamera så får du FOV som ett riktig bra 270mm tele.

Så släng inte gamla gluggar!!

Postat 2021-05-12 06:43 | Läst 188 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3595. Äntligen Giro d’Italia #104!! –och Fåglum vann år 1971 #74!!

Det är min fasta övertygelse, och jag delar den med experterna Roberto Vacchi och Anders Adamson, att Gösta ”Fåglum” Petterssons totalseger i Girot är en av landets främsta triumfer i sport!!

På den tiden, fram till Gösta blev proffs, var juniorplåtis cykelreporter i Östgöta Correspondenten. Jag hade förmånen att följa Göstas framgångar från början. År 1963 tog jag min bästa cykelbild på Sollerön i Dalarna när Gösta vann Soldvarvi:

Gösta Fåglum Pettersson vinner Soldvarvi på Sollerön 1963

Efter det att Gösta vunnit Giro d’Italia 1974 gjorde han en uppvisning GP med danskarna från Girot i Malmö. Jag hade aldrig sett en mer slimmad och vältränad cyklist som Gösta då. Han hade ju slagit hela världseliten inom cykelsporten under en 21 dagars stenhård cykeltävling. Kom ihåg att cykelsport då och idag är en världsidrott. Bara en superkraft, som Gösta,  kan vinna ett sådant tävling.

Idag är det nya toppnamn inom cykelsporten och det blir en spännande tävling att följa på Eurosport. Vi har ju förmånen att ha superbra kommentatorer, Robert Vacchi och Anders Adamson. Anders har ju själv kört som proffs i Italien och även kört Girot.

Som vanligt bokade Ninni och jag oss framför TVn  och bullade upp lite gott att äta till premiären i lördags.

Traditionsenlig mat för start av Giro d’Italia 2021

Postat 2021-05-11 07:50 | Läst 232 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3594. Den graffiti tavlan skulle platsa i vardagsrummet??

 Idag finns murala målningar i våra städer som kan vara värda miljoner kronor?? –om du kan få loss dem från väggen?? Men gränsen mellan skräp och state of the art är hårfin??

Om du har ett verk av Banksy på husväggen?? –så är det värt att ta loss väggen å sälja den?? Nu har seniorplåtis hittat en undangömd ”wall of art” på en rivningsfastighet?? Den är så snygg att den skulle vi vilja ha som vägg i vår lägenhet?? Hur går man till väga då??

Wall of art funnen i Lund anno 2021-05-07

Eller vad tycker du. Skall vi skramla till dess bevarande?? –å sätt den på Skissernas museum härstädes??

Postat 2021-05-10 07:45 | Läst 211 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3593. Allt är förgängligt?? –även ett hus??

Människans natur är att bygga upp och sedan riva ner?? Om man bygger ett hus så måste det för eller senare komma någon som är expert på att riva ned?? Det måste nog vara så??

För om inte människan gör det?? --så kommer naturen förr eller senare att fixa det?? Detta är en naturkraft och kallas erodera?? Du vet det som händer för även bergskedjor. Ta en koll på vulkanön Surtsej, utanför Island. Havet jobbar på att jämna den med havet??

Nu finns det även myndigheter som eroderar stadsdelar?? Även så i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Nu har kommunen bestämt att ett helt kvarter söder om gamla stationen ”Lunds Södra” skall ge mark till modern bebyggelse?? Så nu har man börjar riva ned industribyggnader??

Rivning av industrilokaler i södra Lund anno 2021-05-07

Postat 2021-05-09 07:47 | Läst 238 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3592. Ungkarlshotell här?? –varför??

Singel är inte kul att bli om man är gräsand?? –då får man vänta ett år till att sätta bo?? I stället får man driva runt med gänget?? –å ta en sväng i badet?? Men vad kan va kul på en gräsmatta??

När man i stället kunde legat och solat vid kusten?? –som till exempel på playa Lomma en mil bort??

I stället samlas man här varje år?? Kan någon förklara detta??

Gräsändernas ungkarlshotell i Lund anno 2021-05-07

Ibland tar de en promenad längs Hardebergaspåret, som är mycket trafikerat av joggare och cyklister.

Gräsändernas motionsspår i Lund anno 2021-05-07

Postat 2021-05-08 07:45 | Läst 282 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 720 Nästa