Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Kan man verkligen vänja sig vid att fota utan optisk sökare?

Och alltså bara använda live-view? Jag tvivlar... Det händer ju att någon kompis ber en att fota med en sådan kamera, varpå jag tar upp den till ögat.. javisstja.. så får man hålla den på en halvmeters avstånd istället. Känns hur löjligt och ovant som helst. Jag MÅSTE få titta i en optisk sökare!! Men nu är det så, att jag har blivit väldigt sugen på en liten kamera att ha i väskan, en varje-dag-kamera för alla situationer man missar! Och att hitta en lagom liten, MED optisk sökare, till en rimlig peng är ju omöjligt. Så jag har väl börjat inse att jag måste släppa på mitt krav...

För övrigt så trotsade jag vädret idag. Tror att det finns en vädergud som beslutat sig för att driva med mig... Var sjuk hela förra helgen och kom inte utanför dörren. I veckan när man suttit inne på jobbet var det några strålande vackra dagar. Så nu i helgen.. bara grått och slaskigt igår, och snö som vräkte ner idag. Men, såg det som ett bra tillfälle att vädertesta kameran... :)

Några bilder blev det, är nog inne i den abstrakta perioden just nu... Undvek att ta mig ner till stranden idag, misstänker att det snöade på tvären där nere! Så det blev en liten promenad hemmavid, skönt att äntligen få lufta kameran lite fast snön vräkte ner. Det gällde bara att undvika att zooma för mycket med ett blött objektiv, det kanske inte hade varit så bra!

Ha en go vecka! :)

Inlagt 2010-12-05 23:03 | Läst 2409 ggr. | Permalink
X100, snart är väntan på optisk sökare över :-)
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:34
Ja jag förstår att det kommer att bli något alldeles extra och att många väntar med spänning... Men jag såg någonstans att priset hamnar runt 12000 kr... Kan det stämma? "Bara" 10000 över min budget i så fall. :)
Instämmer med föregående talare, vänta tills Fujifilm FX100 kommer på marknaden innan du bestämmer dig.

http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/news/2010/09/21/Fuifilm-FX100-prototype-at-Photokina/p1
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:37
Ja jag förstår att det är en liten läcker sak som entusiasterna väntar på med spänning. Men som jag skrev till Rickard... såg någonstans att rekommenderat pris ligger runt 12000 kr... om det nu stämmer! Liiiiitegrann över min budget! :))
Håller med dig! Har jättesvårt för att fota med live-view! Det fungerar liksom inte, och jag tycker bara det är knöligt. Men jag har förstått att det finns folk som faktiskt tycker detta är bra...ska förresten på en kurs med detta i vår. Ska få lära mig att fota utan optisk sökare då!

Kram!
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:39
Nej det funkar inte för mig heller! Men alltså, finns det kurser i att fota med live-view? Det låter ju spännande och väldigt intressant! Och jag tror minsann fru Olsen fått smak på det där med att gå kurs! Fjärde på raken? :)
Kram!
Man kan vänja sig med det mesta! ;)
Eller göra ett val! ;)
/B
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:41
Visst kan man det Bengan... det är bara så trist när man har en budget som begränsar! Får väl försöka börja tjäna pengar på denna hobbyn någongång så den kan finansiera sig själv kanske... ;)
//Ulrika
JAg gillar det inte alls på min D90, när jag kör helt genom Livewiew tar det en väldans tid innan skottet brinner av tycker jag...

Däremot använder jag ofta livewiew till att komponera, sedan slår jag över och tar bilden genom sökaren!

Det abstrakata draget kommer av en avsaknad av färger tror jag...

Gillar den lite melankoliska bilden i alla fall!
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:42
Ja visst är det en anings fördröjning! Har märkt det också. Använder bara live-view de gånger jag filmar. Vilket inte händer speciellt ofta!
Kul att den gillas, tackar! :)
Har själv inget problem med live-view eller liknande, men kompaktkameror är ju oavsett vad (oftast?) en ren pina att använda sig av den inbyggda optiska sökaren - men steget värre var nog mina föräldrars monolta z2 med en lcd-skärm i sökarögat, sämre än så har jag nog aldrig varit med om.
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:44
Antar att det är en ren vanesak och jag skulle antagligen mycket väl kunna vänja mig vid en live-view på en liten kompakt. Trodde dock att utbudet av kompakter med optisk sökare skulle vara ganska mycket större!
Haha, nej det låter verkligen inte som någon hit! :)
Jag har blivit stoppad på stan när jag varit ute och gatufotograferat, av turister och allmän lokalbor, där de ber mig att ta en bild på paret, gruppen eller bara en ensam individ. De flesta gånger så får jag en kompaktkamera utan sökare och försöker imitera fotograferingsstilen som är passande för den här fotograferingstekniken, dvs hålla kameran med händerna om varsin sida av kameran och mellan pekfinger och tumme, armarna rakt ut från kroppen. Titta på displayn på baksidan och försöka komponera på en solbelyst, reflekterande display och samtidigt hålla kameran stadigt, då där är viss fördröjning när man trycker ner avtryckaren. :-)

Nä, jag tittar hellre genom ett sugrör till optisk sökare i en kompaktkameran än använder displayn. Usch!
Svar från Ullis A 2010-12-06 21:47
Haha, ja visst är det hopplöst. Men jag tror inte det är alldeles omöjligt att vänja sig. Men att utbudet av små kompakter med optisk sökare var så dåligt, det trodde jag inte! Jag måste nog tänka om, och ändra mina krav!
Mm, lägg undan slantar och vänta till mars 2011, då Fujifilm Finepix X100 släpps på marknaden.
Svar från Ullis A 2010-12-06 22:21
Nejnej, inte för TOLVTUSEN.... den får entusiasterna slåss om istället! Inget för mig som bara vill ha en liten extrakamera i väskan! :)
He he he, ok då... :-) Då kanske en Canon G-serie kan vara en bra vardagskamera? Behöver ju inte vara den senaste modellen, som går loss på ca 5 smala bagare. :-)
Svar från Ullis A 2010-12-11 14:57
Ja det är just vardagskamera jag har tänkt mig. Onödigt egentligen eftersom jag ju har kamera i mobilen. Ska fundera ett tag till! :)
Tackar för tipset, ska absolut kolla! :)
Från Fuji lär ha sagts att priset på FX100 ska vara under tusen US-dollars. Det blir i så fall inte alls så mycket som 12000 kr, snarare kanske 7500. Men ännu vet vi ju inte.

Men om du tycker det är för svettigt så tror jag som Rei att Canon G11 är ett bra val. Den är väldigt poppis. Fast kanske inte den minsta, om sanningen ska fram. Men om man är van vid en systemkamera så är det lätt hänt att en liten kompaktkamera blir en besvikelse. Då kan man lika gärna satsa på en mobiltelefon med inbyggd kamera.
Svar från Ullis A 2010-12-11 14:59
Hm, ja även 7500 är helt klart mer än jag tänkt. 2000 max. G11 ska jag kolla på, kanske ligger den för högt i pris. Är bara en liten vardagskamera jag tänkt mig. Och visst har jag kamera i mobilen så egentligen klarar jag mig med den... :)
Jag tycker denna blev väldigt läcker Ulrika!
// Mvh Carola
Svar från Ullis A 2010-12-11 14:59
Tusen tack Carola, roligt att mina abstrakta experiment gillas! :))
Ha det gott //Ulrika