Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Fotosidans Lightroom-plugin

Som jag förhandsvisade lite i ett tidigare inlägg så har jag alltså knåpat på ett API till Fotosidan, och som första applikation som använder det, byggt en plugin till Lightroom (testad med LR4 men borde funka med LR3 också).

Detta finns:

Lightroom Export Service

Den vanliga exportfunktionen i Lightroom kan med vårt plugin skicka in bilderna direkt till Fotosidan. Bilderna exporteras enligt den storlekar o.dyl. som du specificerar och förs sedan över till Fotosidan till det album du valt. De läggs f.n. in i ett album kallat "Nya bilder" på Fotosidan, som skapas automatiskt, så får man flytta dem sedan. Möjligheten att där välja vilket album bilderna skall till skall dock läggas till.

Lightroom Publishing Service

Som exportfunktionen men håller också koll på vilka bilder du tidigare publicerat till Fotosidan från Lightroom. Gör du ändringar i en bild (både bildjusteringar och metadata) märker Lightroom detta och föreslår att du skall uppdatera den på Fotosidan. Du kan också radera bilder från Fotosidan med denna funktion, och även ändra ordningen i ett album. Det här gör det superenkelt att underhålla ett antal album på Fotosidan.

Extra metadatafält i Lightroom

Vår plugin skapar även upp några extra metadatafält, så att man kan ställa in bakgrund, manipulerad J/N och lite sådant redan före överföring till Fotosidan. Fyller man inte i något gäller de grundinställningar man har på Fotosidan.

Ladda ner Fotosidan Lightroom plugin

På denna sida finns numera nedladdningslänken:

Koppla Lightroom till Fotosidan - Säg hejdå till krånglig bilduppladdning!

Såhär installerar man Lightroom-plugins.

Fotosidans API

Ett Application Programming Interface gör det möjligt för applikation att kontakta och jobba mot en annan, via en uppsättning förutbestämda funktionsanrop. I detta fall gäller det alltså andra applikationer (smarta telefoner, webbtjänster mm) som vill kunna kontakta Fotosidan för att visa bilder, ladda upp och dylikt. Istället för att hitta på en helt egen sådan uppsättning funktioner så har jag tittat på Flickr:s API och byggt det så gott som likadant.

En fördel med detta är att man kan hitta en del exempelkod och färdiga programmeringsbibliotek för Flickr-API:et, som man då kan använda även mot Fotosidan med få justeringar.  Så gjorde jag med Lightroom-koden. En annan fördel är ju att jag slipper skriva så mycket dokumentation...

Alla funktioner som Flickr har är inte implementerade än, men tillräckligt för att stödja uppladdning och hantering av egna bilder - det som behövdes till Lightroom-modulen primärt. Men jag snickrar vidare på det och lägger till fler allteftersom.

Testare och utvecklare sökes

Nu söker jag några medlemmar som kan testa lite, komma med förbättringsförslag och hjälpa mig utveckla detta vidare, innan vi släpper ut till alla. Du bör vara lite tekniskt lagd och gärna van vid att testa program, så att jag kan få in detaljerade, bra felrapporter (inga "det fungerar inte..." :-)
Uppdaterat: plugin:en är nu i allmän beta och kan laddas ner - se nedan

Finns det intresse från någon utvecklare att bygga en applikation mot Fotosidans API så hör gärna av er också, så kan vi diskutera hur ni får tillgång till API:et och vilka funktioner som behövs till den, som jag kunna behöva lägga till. Smartphone-app:ar vore ju kul t.ex.

Inlagt 2012-08-07 17:37 | Läst 73024 ggr. | Permalink
Otroligt bra initiativ! Tyvärr kan jag inte hjälpa till att vidareutveckla, pga av för dåliga kunskaper. Bra jobbat!

Mvh

Per
Tanken är god, men jag ser en risk i att det blir en faslig massa bilder upptankade som kanske inte hamnat här om man varit tvungen att gå omvägen via en manuell uppladdning. Risken finns att fotosidan blir mer ett ställe där man först tömmer sitt minneskort och sedan i behov av plats gallrar. En tanke bara.
-affe
Svar från Christer Lindh 2012-08-07 18:16
Möjligen, men även multiuppladdningen vi har gör det lätt att ösa upp en massa om man vil.

Dock blir ju dessa bilder inte synliga för så många tills de lagts i pooler, så de flesta märker dem inte - och begränsningar där gör det svårt att "spamma". Vill någon följa en person som laddar upp så mycket, eller gå in på personens profil och "vada igenom" alla dennes bilder så är det ju frivilligt.
alf109 2012-08-07 18:20
En slutsats jag dragit, kanske felaktigt, är att ju fler bilder som laddas upp utan eftertanke också innebär att sämre bilder läggs in i pooler. Låt oss hoppas att jag har fel. :)
-affe
Den där pluginen testar jag gärna (kör LR 4.1 på Windows och jobbar dagligen med testning av program) :)

En funktion som vore kul är att den också skulle hämta eventuella kommentarer man fått på en bild, på samma sätt som pluggarna till fejjan och flickr.
Bra jobbat Christer! Kul att du tog det här projektet. Tumme upp!
Kul, ser fram emot den slutliga versionen.

Klart användbar, har ingen App.test erfarenhet, så jag hoppar den delen.
Låter kanon! Väntar ivrigt på denna fina funktionalitet!/Mats
Hej!
Läste om det här i Fotosidan Magasin och fick intrycket att den är klar och lanserad, men fick verkligen leta för att hamna här till slut.

Frågor: Hur går det? Går den att ladda ner snart? Var? Här på Fs eller direkt hos Adobe Labs?
Om inte än så, visst slår ni på stora trumman när den kommer, så man ser var man kan ladda ner den?

Mvh
parne
Även jag fick intrycket av att pluginnen redan var klar. Inte att den fortfarande var i beta. Synd att jag inte sett det innan för då hade jag absolut hjälp till att testa den till max. Det hade varit skoj speciellt som jag jobbar som testledare och att jag redan har försökt mig på att ändra befintliga pluginner som jag behöver själv.
Tidningen kom lite snabbara än jag räknat med :) Plugin:en är fortfarande beta men vi kan gott släppa ut den till fler som vill prova. Jag skall ta och förbereda en release av den under dagen, så kika in senare så skall det finnas en ladda ner-länk.
Nu så har jag lagt ut plugin:en till allmän nedladdning:
http://www.fotosidan.se/download/fotosidan.lrplugin.zip

Plugin:en har versionsnummer 0.5 och är fortfarande att betrakta som "beta".

Se ovan för lite info om vad som finns och hur den fungerar. Jag hoppas det skall vara intuitivt, men fråga gärna och kom med synpunkter!

Om du vill använda publiceringstjänsten så läs först på lite om hur dessa fungerar generellt i någon Lightroom-bok tex, det är lite mer komplext än vanlig export men väldigt smidigt.
Fantastiskt bra initiativ, jag har Lr3 men får det inte att fungera. får meddelande om att det inte gick att läsa in efterbehandlingsfiltret i plugin. Vore tacksam för svar på vad jag ska göra Tack Tack
Svar från Christer Lindh 2012-10-01 22:10
Jag får testa med LR3 imorrn, har bara hunnit utveckla detta på/för LR4 än så länge.
Svar från Christer Lindh 2012-10-02 17:14
Nu finns en ny version som jag vet funkar på LR. Men när jag testade så fick jag aldrig något meddelande om det du nämner att "det inte gick att läsa in efterbehandlingsfiltret". Får du fortfarande problem så ge mig hela det felmeddelandet, LR-version och operativsystemsversion så skall jag se om jag förstår vad det rör sig om.
Carl Rydberg 2012-10-02 19:59
Hej hej! Jag provade version 0.6 och fick dessa meddelande.

Plug-in error log for plug-in at: C:\Program Files\Adobe\fotosidan.lrplugin

**** Error 1

Ett fel uppstod då ett av skripten i plugin-programmet skulle köras.
error loading toolkit script `FotosidanAPIKeys' (FotosidanAPIKeys.lua: bad header in precompiled chunk)

**** Error 2

Det gick inte att läsa in efterbearbetningsfiltret från det här plugin-programmet.
error loading toolkit script `FotosidanAPIKeys' (FotosidanAPIKeys.lua: bad header in precompiled chunk)

Hoppas det går att lösa. Windows vista sp2, lr 3.6

Tack Tack
Svar från Christer Lindh 2012-10-02 20:22
Hmm det där är nog någon 32 vs 64-bitars inkompabilitet på binära filer, jag körde det idag på LR3.6 på Win7 och det lirade fint. Jag får luska lite.
Svar från Christer Lindh 2012-10-02 21:12
Jag har lagt dit en ny zipfil nu, med den där filen kompilerad på annat sätt - som du kan tanka hem och testa.
Carl Rydberg 2012-10-02 22:22
Hej nuu fungerade det fint! Tack
Äntligen! Den måste jag prova ikväll.
Den här ska jag också prova ikväll! :)
Har lagt ut en ny version (0.6) som funkar bättre även på Lightroom 3
Lars Didricksson 2012-10-03 18:08
funkar fin fint..
väldigt smidigt detta har man saknat, bra jobbat....

/Lasse
Äntligen, bra jobbat!
Fungerar bra! Saknar dock funktionen för vattenstämpel. Det kanske kommer?

Stefan
Svar från Christer Lindh 2012-10-22 09:58
Nu finns en version som visar vattenmärkningspanelen.
Kalasbra :)
Jag saknar också vattenstämpeln, den är mycket viktig. // Oskar
Svar från Christer Lindh 2012-10-22 09:57
Nu finns release 0.7 klar för nedladdning (se länk i inlägget), enda nyheten är att jag slagit på panelen för vattenmärkning för de som vill använda sådana.
Det finns nu en version 0.8 för nedladdning, som fixar en bugg på Lightroom 3.
Hej Christer, har fått ett felmedelande i LR 4.3 om att LR inte kan hämta kommentarer för denna kollektionen (Can't download comments for this collection) ...
Fler än jag med detta meddelande i samband med att man publicerar via pluginen?
I övrigt, kan bara buga och bocka för ett utmärkt initiativ med denna plugin!
Hälsningar,
Anders
Svar från Christer Lindh 2012-12-15 13:30
Jag testade just med LR4.3 men fick inga problem. Vilket album publicerar du till när du får detta?
Anders Nordh 2012-12-15 15:32
Hej, har publicerat om mitt album "Natur" och denna gång enbart med bilder upplagda via LR4. Fungerade bra, jag fortsätter och testa ...
Tack för hjälpen!
/Anders
Är det någon som vet i fall en Aperture plugin är på gång?
// Michael
Svar från Christer Lindh 2013-01-04 13:47
Det är två killar som begärt en API-nyckel för att bygga något sådant, men jag har inte hört av dem runt frågor och sådant sedan dess så det går nog lite trögt gissar jag.
Anders Göth 2013-03-25 21:12
Väntar också ivrigt på en Aperture-variant ...
Hoppas att det löser sig och att en beta kommer ut.
Först, tackar för en utmärkt plugin ;)

Har nyss bytt plattform Win-Mac och överfört katalog mm (LR4.3). Fick till slut även FS plugin att fungera för publicering, men den tillåter inte radering. Fick följande popup-meddelande:

"Det gick inte att uppdatera den här samlingen.
Could not contact the Fotosidan web service.Please check your internet connection."

Men det funkar som sagt att publicera ... vad kan jag missat när jag gick över till Mac:en?
Svar från Christer Lindh 2013-01-28 10:30
Jag skall kika på detta, jag kör själv 4.3 på Mac så det är inget generellt iallafall.
Kan du skicka mig skärmdump på hur du har ställt in publiceringstjänsten och samlingen (om du använder annan än defailt "Nya bilder") till christer@fotosidan.se
l1nd3c0n 2013-01-28 11:16
Mail skickat :)

En annan fråga, kan man synka befintliga album tillbaka till Lightroom? Alternativt, om jag skapar om en samling i Lightroom, kan jag få den att synka bilder som ligger i olika pooler vid ompublicering?
Svar från Christer Lindh 2013-01-29 10:04
Med synk, menar du att den skulle importera de bilder som finns i albumet in till Lightroom? Eller skulle den leta upp rätt bild i Lightroom och koppla den mot samlingen? Möjligen skulle man kunna bygga något sådant som matchar mot filnamnet, förutsatt att man har unika sådana.
l1nd3c0n 2013-01-29 10:17
Ja, typ. Nedladdning kanske hade varit enklast mha någon importfunktion, men vilket som hade funkat för mig :)
l1nd3c0n 2013-01-29 10:46
Huvudproblemet löst, tackar Christer :)

Som vanligt var det SBS på klientsidan som var orsaken, dvs jag hade inte tänkt hela vägen när jag skickade bilder hit o dit :(
Det finns nu en ny version av plugin:en - v1.0 - som lägger till stöd för att spara tidigare version av bilder vid uppladdning (se ovan för länk). Vi har också fixat ett fel på serversidan som påverkat uppladdning de senaste dagarna (du behöver inte ladda hem ny version om du haft sådana problem, felet låg på servern)
l1nd3c0n 2013-01-29 10:47
Provade att skicka en bild som sedan skulle ersättas med nya versioner, men hur kopplar jag ihop dessa? Måste bilderna ha exakt samma filnamn? Kan jag nånstans i LR välja att ersätt bild med ny bild?
Svar från Christer Lindh 2013-01-29 20:03
I Lightroom kan du inte ersätta en bildfil med en annan, detta gäller bara modifieringar av en befintlig, publicerad bild - dvs du gör någon justering av färgton, beskär annorlunda etc som triggar publiceringsmekanismen att märka upp den för återpublicering. När du då publicerar om den, och Spara tidigare version är iklickad, så sparas den tidigare versionen på Fotosidan. Som snapshots ungefär alltså.
l1nd3c0n 2013-01-29 21:26
Ahhh ... okej, hittade kryssrutan nu i inställningarna. Kryssade i den direkt, det går ju alltid att plocka bort gamla versioner på Fotosidan ;)
Trevligt med denna funktion som snabbar upp flödet.
Eftersom jag då inte har lokala jpeg-filer vore det bra att ha en funktion för att ladda ner ett album eller enstaka bilder från FS. Går det att ordna?
Svar från Christer Lindh 2013-04-15 23:11
Enstaka bilder kan du ladda ner redan nu via bildens redigeringssida. Men det är ju så enkelt att göra JPEG:s från Lightroom, varför skulle man vilja gå omvägen från Fotosidan för att få dem?
Stuge 2013-04-16 09:46
Jag sitter ibland på olika datorer, men visst, det är ett "lyxönskemål".
Hej
Är ny på detta med Lr. Men har ju publicerat en del bilder på fotosidan i alla fall. För att få till detta med max 2Mb brukar jag minska i GIMP, där man kan se direkt hur många det är. Det finns ju en ruta i exportpanelen i Lr där man kan skriva in max Kb. Den får jag inte till att funka. Men du kanske får till det.
n´Erik
l1nd3c0n 2013-04-13 21:01
Rutan fungerar för mig ;)

Vad händer för dig när du kryssat för rutan? Blir bilden större än din valda maxstorlek? Eller kan det vara att bilden blir mindre pga att du samtidigt begränsar storleken i antal pixlar?
Svar från Christer Lindh 2013-04-15 23:13
Det är knappast ett problem om man ser till att förminska bilden ner till Fotosidans maxstorlek 1024x1024, då blir de väldigt sällan så stora.
Fotosidans Plug-in för Lightroom har fungerat jättebra tills för några dagar sedan. Nu blir det tvärstopp efter halva tiden (bedömt från 'termometern' längst upp t.v. i Lr4). Ett felmedelande kommer upp;

Det går inte att exportera:
Fotosidan API returned an error message (function flickr.photosets.create, messsade Missing parameter 'title')

Jag har startat om båda programmen och datorn (Mac). Jag har ladat ner Plug-in nummer 7. Men problemet kvarstår.
Jag har inte ändrat några av de inställningar som fungerat så bra tidigare. Förstår inte problemet och behöver hjälp!
Bästa hälsningar
Gunnar Fager
Hmm.
Det senaste så har jag helt plötsligt fått precis samma problem som Gunnar Fager beskriver ovan.
nils.carlberg 2016-04-16 08:37
Även jag har samma problem...