Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Koppla Fotosidan mot Facebook

Tillhör du "Våga vägra Facebook"-delen av befolkningen?  Då kan du sluta läsa här.

För resten av oss så har har jag snickrat till en koppling mellan Fotosidan och Facebook, så att Fotosidan kan publicera information åt dig på Facebook när du lägger upp en ny bild eller ett nytt blogginlägg. På så sätt når du ut till vänner som inte är så aktiva på Fotosidan, med dina bilder och bloggen.

Vi kör det här som betatest ett tag först, och tar gärna emot synpunkter och felrapporter som kommentarer på detta blogginlägg. 

Såhär gör du:

1. Slå på betatest av Facebook-kopplingen

Gå till betatestfliken på din medlemsprofil och klicka i att du vill testa Facebook-kopplingen.

Facebook-kopplingen är nu öppen för alla, man hittar den i "Min sida":s undermeny, längst till höger

2. Välj att du vill dela foton och/eller blogg

Gå sedan till denna sida och välj vad som skall publiceras på Facebook, och hur:
http://www.fotosidan.se/member/auth-facebook.htm

Det kommer att dyka upp ett par sidor från Facebook, där du får ge ditt godkännande till att Fotosidan får skapa inlägg i ditt nyhetsflöde.

3. Ladda upp eller publicera

Nu kan du ladda upp en bild, eller publicera en befintlig bild eller ett blogginlägg som inte tidigare varit publicerad.

Efter ca 15-20 minuter kommer Fotosidan kontakta Facebook och lägga in ett inlägg åt dig om att du lagt upp en bild/blogginlägg här, med länk tillbaks till Fotosidan. Du har alltså tid på dig efter en uppladdning att justera rubrik, beskrivning mm - något man inte alltid fyller i rätt då man laddar upp bilden.

Det kan t.ex. se ut såhär i dina vänners nyhetsflöde och när man tittar på din profilsida, när du lagt ut en ny bild:

Klickar man på bilden kommer man till bilden på Fotosidan, men man kan också gilla och kommentera den på Facebook.

(Framöver kommer vi även göra det möjligt att dela bilderna som sk Open Graph actions vilket ger snygga samlingsrutor för Fotosidan-bilder på din tidslinje, och även möjligheten att ladda upp den även till album på Facebook - för den som vill det - så de kan visas stora där.)

Plus: enklare inloggning

När du kopplat ditt medlemskap på Fotosidan mot ditt Facebook-konto kan du också logga in enklare genom att bara trycka på en knapp, du slipper skriva in användarnamn/lösenord. 

F.n. har vi  inte aktiverat den knappen på inloggningsformulären uppe i sidhuvudet - vi måste stuva om lite - men den finns på förstasidans inloggningsruta.

Frågor, felrapporter eller synpunkter?

Skriv gärna en kommentar här i bloggen. Debatter om huruvida Facebook är harmlöst och roligt eller ondskan själv kan dock tas i Fritt Forum istället.

Inlagt 2012-06-06 17:43 | Läst 31060 ggr. | Permalink
Kanon - får testa det sen.
Ha en bra dag.

//Glenn
Bra jobbat!! Men glöm inte att utveckla själva FS också! Tror jag att många skulle vilja ha mer funktioner på poolerna som tex typ "underpooler" där man kan köra olika teman mm. Alltså som utmaningssidorna, fast man kan kommentera också!

Mvh. Johan
Svar från Christer Lindh 2012-06-06 18:55
Jodå, mer kommer - vi har ju nyss gjort en rejäl omkodning av Mina bilder tex, som fått stå efter väldigt länge.
Skriv gärna era idéer i förslagsforumet: http://www.fotosidan.se/forum/forumdisplay.php?f=51
Vad spännande jag som är så oteknisk hoppas jag lyckas med detta.
Ha det gott
Gun-Inger hör av mig om jag inte lyckas i morgon med hopp det går bra.
Utmärkt funktion som ligger i tiden. Många lägger upp bilder och länkar till sina publicerade bilder/blogginlägg på Facebook. Jag är en av dem. Bra jobbat, Christer!
Har kopplat FS mot FB och det funkar bra! Men funderar på detta med kollektioner, har en på G med multiuppladdning, men om man lägger tex upp 30 bilder på en gång så kanske man inte har lust att dränka FB med just 30 bilder på en gång.... Ok, kan ju ta bort koppling vid detta tillfälle, men behöver man göra om hela proceduren med FB igen sen?

Mvh. Johan
Svar från Christer Lindh 2012-06-07 21:52
Facebook är rätt smarta där, de aggregerar ihop det till en enda samlingsruta om man har gjort många på rad - visar två st inlägg tex och så står det "och X andra på Fotosidan" tex. Så ens vänner får inte se massor av inlägg.

Men jag har inte testat så många själv, vågar du så testa gärna och be någon vän rapportera hur det såg ut för dem.
FotoLindell 2012-06-07 22:13
Tack för snabbt svar! Ska testa om en stund, rapporterar resultatet!
FotoLindell 2012-06-08 07:46
Publicerade en kollektion med 13 multiuppladdade bilder i går kväll, men inget alls hamnade på FS??
Svar från Christer Lindh 2012-06-08 09:59
Gjorde du multiuppladdning till ett redan publicerat album, eller laddade du upp först och sedan publicerade albumet?
Ahh ... suveränt ... nu slipper vi allt strul med thumbnails mm.
Underbart Christer, provade direkt och det bara funkade :)
Ser inget på fejan alls......försökte dela min blogg....
Svar från Christer Lindh 2012-06-14 22:48
Du gjorde din koppling mot Facebook kl 19.24 men ditt blogginlägg skrevs tidigare, vid 18-tiden, så det kommer inte skickas över då - bara sånt som publiceras efter kopplingen. Men nästa gång du bloggar bör det gå över.
Leaflet 2012-06-14 23:17
Aahhh....funkar det om man avpublicerar och sedan publicerar igen?
Svar från Christer Lindh 2012-06-15 22:12
Nej tyvärr, har spärrat det - för stor risk att man puffar samma bilder i onödan om man tex av/på-publicerar album flera gånger.
Leaflet 2012-06-16 07:37
Okidocki. Tack för ditt svar!
Å vad bra det här har jag saknat!
Vad tycker ni som testat, verkar det funka? Läge att lyfta upp detta från betatest och låta alla köra kanske.
Flutterby 2012-06-25 18:14
Det verkar fungera bra med blogginlägg! Jag har inte testat att lägga upp enstaka bilder än.
Leaflet 2012-06-25 18:25
Sitter just och filar på ett blogginlägg...du ska få feedback om en liten stund.
Leaflet 2012-06-25 19:07
Funkar klockrent. Nema problema.....
Bra funktion hoppas den kvarstår.
/Kjell
Har precis lagt till Facebook kopplingen för blogginlägg och det funkar fint men hade önskat att den som klickar på länken landar på bloggsidan på min portfolio istället. Går det att lösa på något sätt? Annars är det ett önskemål om vidareutveckling :-)

/Patrik
Att FS går inför detta har jag inget emot, men jag hoppas innerligt att det sedan inte går längre än så. Vill folk logga in med fb så är det fine by me. Kan de kopplas ihop, är det också toppen. Men våga inte gå så långt som vissa andra tjänster (ex spotify) som inte längre godkänner annat än facebook konton för inloggning (bortsett om man är gammal medlem med gamaldags icke-facebook registrering. Då FS går in för FB-konto only, så hoppar jag av.

/Num
Svar från Christer Lindh 2012-07-06 16:42
Nä det finns ingen poäng i att göra det. Spotifys motivation att gå så i säng med Facebook var väl den rejäla exponering de får som motprestation av Facebook, säkert viktigt inför USA-lanseringen. Vi planerar ingen sådan f.n :)
Jag skulle nästan hellre se det omvända faktiskt. Att FB-poster visas på FS. Ärligt talat så har fejjan både bättre verktyg för bildvisning (när man väl räknat ut hur man undviker att få sina bilder dubbelkomprimerade), och en långt bättre implementation av diskussioner än FS.
Svar från Christer Lindh 2012-07-16 11:02
Gillar du FB:s bildvisning? Vad är det i den som du tycker är bra? Jag tycker inte om den alls, men det är väl en smaksak. (Vi har iallafall bättre rättighetsvillkor för vad vi får göra med användarnas bilder än Facebook :)
j2^ 2012-07-16 12:32
Vad jag gillar bättre?

API för uppladdning.
API för taggning.
API för att redigera befintliga bilder
Möjlighet att visa bilder i valfri storlek.
Ett system där sitens olika delar faktiskt förefaller sitta ihop och inte bara vara ett antal komponenter med några få rader sammanbindande kod.
En användarbas som förefaller kapabel att göra mer än skriva "Snygg bild!" som kommentar.
etc etc etc.

Edit: Det skulle stå bildhantering, och inte bildvisning. Dumma mobilordlista.
Svar från Christer Lindh 2012-07-16 21:51
Ett API har vi dock på gång, se min senaste bloggpost för exempel på vad man kan göra. Det byggs med samma anrop som Flickr:s API. Kommer lansera det efter semestern.
Nummer fem där håller jag inte med om, Facebooks API:er är rätt spretigt och bär tydliga spår av flera kodgenerationer och ändringar i hur olika objekt läggs upp.
(Har verkligen FB ett API för att uppdatera en befintlig bild (med ny bild)? Har letar efter det, kan du ge mig en ledtråd?)
j2^ 2012-07-16 22:21
Bra. När FS får ett lika smidigt arbetsflöde som jag har mot Flickr/Facebook och det finns väl fungerande publiceringstjänster som funkar tillsammans med Lightroom och resten av sidan inte ser ut som något som var aktuellt kring sekelskiftet så skall jag återgå till att använda FS som min primära publikationsplattform.

Med "olika delar" menade jag inte API'erna. Jag menade själva _sidan_ med hänvisning till användarupplevelsen.

Nej, man kan inte byta ut en befintlig bild på FB. Men man kan byta ut metadatan/beskrivningen kring den utan något större problem. Det var det jag syftade på.
Härlig lösning på det här! Helt perfekt för mig som använder fotosidan i första hand. Tur att du finns här på fotosidan som kan greja nyttiga grejer som har bra koppling till fotosidan :-) Allt gott
Hej igen!

Nu har jag testat det, funkar utmärkt och här kommer min feedback:
Det funkar smidigt och enkelt att fixa koppling mellan fotosidan och facebook. Jag testade med ett blogginlägg, det tog ca 15 minuter innan den dök upp på facebook och det förstår jag då det tar tid att FS och FB prata med varandra. Nu ser jag en liten bild där, jag skulle vilja att bilden ska bli större än som det är nu, gärna ungefär som när man delar foto på facebook. Om det går att ordna så är det KANON! Allt gott
Svar från Christer Lindh 2012-08-24 12:24
Tack för feedback!

Tiden det tar mellan publicering på FS och Facebook är medveten, det för att man t.ex. efter en massuppladdning av bilder skall ha en liten tid på sig att justera rubrik mm innan de puffas till Facebook.

Facebook är tyvärr väldigt restriktiva mot att man laddar upp en stor bild. Jag har försökt få till detta till iallafall bilderna, men de har inte godkänt min begäran att få tillgång till sådant anrop än - det verkar som det endast godkänns för fotoapp:ar typ Instagram. Men jag skall försöka igen...
Mikael Sundberg 2012-08-24 12:52
Facebook äger Instragram :) Ja hoppas att du lyckas övertala dem så att vi kan få ladda upp stora bilder. Ang. rättigheter så kommer facebook inte långt med en låg upplösning bild - ärligt talat - så jag ser ingen nackdel att ladda upp runt 600-800 pixlar bilder där. Sen kan man alltid ha vattenmärke på bilderna för att minska upplösning om de skulle beskära bilderna för att ta bort namn. Vill man undvika att andra använder sina egna bilder då är det bäst att inte ladda upp något alls på nätet..