Tankar och känslor kring foto som hobby

Hur kan man känna igen sig

... fast man aldrig förut har varit på platsen?

Besökte Stensjö by som ligger i Oskarshamns kommun. Sevärdhet med brun kringla skylt utefter stora vägen. Man åker fram för att kolla. Ett kulturreservat som är skyddat för framtiden. Det första som slår en är gärdsgårdarna längs vägen. Flera km och då en praktiskt åtgärd av flera anledningar - naturligtvis. Men så vackra de är och så vackert det är att titta på dem längs vägen. 

Har medvetet utelämnat bilder på husen i byn därför att jag kände igen mig. För att den känslan ska kunna överföras till en läsare behöver ju bilden på något sätt "bevisa" att jag har rätt. Har ju aldrig varit här förut.... Kollar på hemsidan och läser . "Flera scener i Astrid Lindgrens filmer om Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga är inspelade här". OK - det är därför. Märkligt ändå. För att bevisa för någon annan behöver man ju ta ett kort på trappan, vägen etc och helst säga vilken scen eller film den var med i. Kan jag inte men jag känner definitivt igen mig. Skulle nog ha kollat mer noggrant på hemsidan innan. Då kunde jag ha ändrat besök fokus och istället gått omkring och letat scen minnen från filmerna.

I min barndom - tidigt 50-tal har jag minne från brunnar av den här typen. Hinken med kättingen. Hur det lät när mamma slängde ned den och vevade upp. Mjölkflaskan på mjölkbordet ute vid vägen. Slaskhinken. Känns som om det är flera 100 år sedan men det är det ju inte.

Förresten... så befriande enkelt allt blir med min "alltid med" kamera  - Fujifilm X100V

Inlagt 2022-08-27 10:08 | Läst 516 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
För mig som växte upp i förort har Stensjö känts som borta. En annan tid, ett annat liv. Utan el. Med kreatur. Bra att Stensjö finns, en påminnelse om ett Sverige för inte alltför länge sen.

Bilden 1 visar en modern körbana mellan de traditionella gärdsgårdarna.

Gillar bild 2, brunnen med lilla skyddstaket, Faluröda husen med spåntak där bakom. Som vuxen har jag bott mycket på landet, men haft pump av gjutjärn, på ett ställe pump med ett handtag man vickade fram och tillbaka, men mest nåt elektriskt
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-08-27 14:25
Tack för att du kollade
ja, ett annat Sverige. Det har onekligen hänt mycket de senaste 100 åren
Stensjö by är absolut en vacker plats, jag besöker den flera gånger om året i alla årstider men så har jag också ganska nära dit.
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-08-27 17:40
Ja, verkligen