Fotoglädje

Tankar och känslor kring foto som hobby

Så fort man glömmer

Vi är i Härjedalen - bor nära Bruksvallarna. Idag åkte vi grusvägen över Flatruet. Vägen som går över fjället mellan Funäsdalen och Ljungdalen. Ska visst vara Sveriges högst belägna landsväg. Går stundtals ovan trädgränsen. Vacker väg och troligen en miljövänlig grusväg som är väl trafikerad. Påminns om 60- och 70-talen i Värmland där jag bodde. Det fanns flera vanliga och också hårt trafikerade landsvägar som då inte var asfalterade. Tjällossning och med hålor året runt. Inget fel på underhållet precis men det blir snabbt hålor som växer med mycket trafik. Visst åker man då och då på grusvägar idag också men på marginalen jämfört med då. Kollar på bilen efteråt... och minns hur bilarna såg ut på 60-talet hemmavid. Tog en bra stund med slangen under och innan man kunde ge sig på med svampen. Knappt så man ibland såg vilken färg bilen hade. Satt stenhårt. Känns som mycket länge sedan men det är det ju inte.

Mycket speciellt ljus idag. Det ligger mörka och till och med svarta moln runt om oss. Men just där vi är skiner solen stundtals. Märkligt och speciellt. En liten kortare vandring bestämmer vi oss för. Varför åker man ända hit för att knalla omkring i naturen? Går inte det lika bra att göra hemma? Nja, inte riktigt. Det finns fler dimensioner än bara en stig i skogen. Tystnaden. Perspektivet. Orört.

Trodde inte att jag skulle få användning av D500 och 200-500 telet. Men det var med i bilen i alla fall. En stor fågel följer bilen under flera hundra meter ovanför och bredvid. Ber min fru hålla koll på om den sätter sig i närheten när den viker av. Det gjorde den. Förstod att jag inte har mer än 10-20 sekunder på mig från det att jag går ur bilen. Behövde göra det för att hämta kamera ekipaget. Väljer bort fepplet med stativet. Det får bli handhållet och 1600 ISO idag. Osäker på vad det är för fågel. Tänkte fiskgjuse med de relativt smala vingarna men är osäker. Kanske någon vet bättre? Ris i vägen och bilden vinner inga priser men vilken fin naturupplevelse - tack så mycket.

Gick fram för att få en bild utöver fjällnaturen vid Flatruets högsta punkt. Skrämde två renar. Gick efter bilen och kunde komma någorlunda nära. Helt tillräckligt nära för telet vilande på sidorutan i alla fall

Har varit i fjällnatur flera höstar nu. Vackert men det behövs sol och ljus för att man någorlunda ska kunna återge det på en bild. Tror jag ska åka tidig sommar nästa år. Blomprakten längs vissa leder tar nästan andan ur en. Det kostar i alla fall inget att längta

Postat 2022-09-28 15:47 | Läst 734 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Danmark - nästan hemma

Vi har varit utomlands... Ja, Bornholm ligger ju i Danmark. En trevlig upplevelse på många sätt. Ön ser så liten ut på kartan men när man är där och åker omkring med bilen så känns den inte alls liten. Finns mycket att se och uppleva. Man har också verkligen ansträngt sig för att göra hela ön cykelvänlig. Även om vi inte valde att cykla av olika skäl tror jag att man har lyckats mycket väl. Imponerande med alla toaletterna som finns utplacerade.

Bilden nedan är på den stora fästningen Hammershus. En fornborg från 1150 eller 1250. Man är lite osäker på året läser jag på en skylt. Lunds stift var inblandat i byggandet en period. Har även tillhört Lubeck. Ägandet av borgen har vandrat mellan kyrkan och danska kungahuset. Läser även om namn på flera konflikter eller krig med Danmark som har med Bornholm att göra  och som jag aldrig förut har hört talas om.

Hammershus

Det tog en tag att förstå vad området Koltippen var för något. Man bröt eller kanske rättare sagt så grävde man upp massor längre bort där stora djupa ytor numer är fyllda med grönfärgat grundvatten. De har även fått "gröna" namn. Smaragdsjön ex. De upptagna massorna körde man på räls ned till stranden och där separerade man och tog tillvara brunkolen. Brunkol är inte stenkol och heller inte torv. Träffade på en äldre kvinna - ett år yngre än jag.... som berättade att under 2:a världskriget eldade man med brunkol. Den har hög vattenhalt och behöver torka men den är mest känd för att den luktar illa när man eldar med den. Antar att hon hade fått det berättat för sig. Apropå industrihistoria så har det även funnits en järnväg på ön. Kvinnan... hade åkt med tåget när hon var barn.

Koltippen

Har badat vid flera stränder över hela världen. De finaste har jag nog tyckt finns i Brasilien. Problemet där... är bränningarna. Får se upp med baksuget och man kan behöva vara god simmare för att kunna ta sig över där 1-3 meter vågor bryts. Här tror jag att det är ett badparadis bl a för barn. Baksuget är nog försumbart här vid fantastiskt vackra Dueddo strand. Hmmm... skulle under en vecka vilja bo här i närheten så man enkelt kan promenera upp och ned till vattnet. Flera gånger per dag. 

Stranden vid Dueddo

Den gula färgen som Sallinge kyrka är målad i återkommer många gånger med lite olika nyanser som husfärg på Bornholm.

Kyrkan i Allinge

Vi var även till Christiansö som ligger nordöst om Bornholm. En timme med snabbgående båt. En fd fästning som användes mellan 1684 och 1856 läser jag på. Finns ett gäng hantverkare som underhåller hus och anläggningar så att inget förändras. Hela 90 bofasta på en ö som inte är större än några fotbollsplaner. Läser att mellan 40.000 - 50.000 personer besöker ön under ett år. Helt otroliga siffror.

Det finns i närområdet så mycket att se och fundera kring.

Postat 2022-09-20 09:26 | Läst 950 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera