Tankar och känslor kring foto som hobby

Danmark - nästan hemma

Vi har varit utomlands... Ja, Bornholm ligger ju i Danmark. En trevlig upplevelse på många sätt. Ön ser så liten ut på kartan men när man är där och åker omkring med bilen så känns den inte alls liten. Finns mycket att se och uppleva. Man har också verkligen ansträngt sig för att göra hela ön cykelvänlig. Även om vi inte valde att cykla av olika skäl tror jag att man har lyckats mycket väl. Imponerande med alla toaletterna som finns utplacerade.

Bilden nedan är på den stora fästningen Hammershus. En fornborg från 1150 eller 1250. Man är lite osäker på året läser jag på en skylt. Lunds stift var inblandat i byggandet en period. Har även tillhört Lubeck. Ägandet av borgen har vandrat mellan kyrkan och danska kungahuset. Läser även om namn på flera konflikter eller krig med Danmark som har med Bornholm att göra  och som jag aldrig förut har hört talas om.

Hammershus

Det tog en tag att förstå vad området Koltippen var för något. Man bröt eller kanske rättare sagt så grävde man upp massor längre bort där stora djupa ytor numer är fyllda med grönfärgat grundvatten. De har även fått "gröna" namn. Smaragdsjön ex. De upptagna massorna körde man på räls ned till stranden och där separerade man och tog tillvara brunkolen. Brunkol är inte stenkol och heller inte torv. Träffade på en äldre kvinna - ett år yngre än jag.... som berättade att under 2:a världskriget eldade man med brunkol. Den har hög vattenhalt och behöver torka men den är mest känd för att den luktar illa när man eldar med den. Antar att hon hade fått det berättat för sig. Apropå industrihistoria så har det även funnits en järnväg på ön. Kvinnan... hade åkt med tåget när hon var barn.

Koltippen

Har badat vid flera stränder över hela världen. De finaste har jag nog tyckt finns i Brasilien. Problemet där... är bränningarna. Får se upp med baksuget och man kan behöva vara god simmare för att kunna ta sig över där 1-3 meter vågor bryts. Här tror jag att det är ett badparadis bl a för barn. Baksuget är nog försumbart här vid fantastiskt vackra Dueddo strand. Hmmm... skulle under en vecka vilja bo här i närheten så man enkelt kan promenera upp och ned till vattnet. Flera gånger per dag. 

Stranden vid Dueddo

Den gula färgen som Sallinge kyrka är målad i återkommer många gånger med lite olika nyanser som husfärg på Bornholm.

Kyrkan i Allinge

Vi var även till Christiansö som ligger nordöst om Bornholm. En timme med snabbgående båt. En fd fästning som användes mellan 1684 och 1856 läser jag på. Finns ett gäng hantverkare som underhåller hus och anläggningar så att inget förändras. Hela 90 bofasta på en ö som inte är större än några fotbollsplaner. Läser att mellan 40.000 - 50.000 personer besöker ön under ett år. Helt otroliga siffror.

Det finns i närområdet så mycket att se och fundera kring.

Inlagt 2022-09-20 09:26 | Läst 963 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lars-Gunnar.
Det är ett väldigt välskrivet blogginlägg och med några vackra fotografier från vår fina ö. Det är helt sant att det ligger närmare Sverige än Danmark, och det kände bornholmarna tyvärr på ett mycket dramatiskt sätt 1945-46. Där Bornholm var ockuperat av ryssarna i nästan 1 år efter att resten av Danmark hade befriats.
Jag skrev ett blogginlägg om den historien i januari i år – sett i ljuset av det nya hotet från Putin:

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2374-ryssarna-kommer.htm

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-20 14:31
Tack

Såg att jag hade läst ditt inlägg om Bornholm förut men när jag läste det en gång till förstod jag vad de två äldre kvinnorna i Rönne fina kyrka menade

//LGN
Intressant och fina bilder. Har varit på Bornholm flera gånger. Vid två tillfällen hyrde vi privat en undervåningen i ett hus vid småbåtshamnen i Rönne, vid dessa två tillfällen var det två veckors som var minimum. Men det kändes inte som lång tid, var alltid mycket att se, god mat och det gick att hitta på något även när vädret var mot en. Även om det är en liten ö så blir man förvånad hur många mil man kan köra på en vecka.
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-20 16:51
Tack

Ja, vi blev förvånade över hur mycket det fanns att se och göra. Historia och industri historia. Vandringsleder etc
Vi bodde på ett litet hotell. 5 rum. Frukosten visade sig bli väldigt social med de andra gästerna
Fint inlägg tycker jag, har läst och tittat med stort intresse.

Cristiansö kände jag inte till fast jag varit på Bornholm några gånger.

Ön är en tiondel av Stora Karlsö och har 80 invånare! Stora Karlsö har ingen fast boende alls. Sundre socken på Gotland har ca 26 invånare på hundradubbla ytan.
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-20 17:09
Tack

Fick tipset av en granne. Det är värt att åka dit berättade hon. Ja, det var det. Vackert på Christiansö, speciellt och med mycket historia
Även jag håller med om att Bornholm är en fantastiskt fin liten ö. Jag hade möjligheten och glädjen att åka dit för några år sedan och vara där en vecka. Hade besökt ön ca 10 år tidigare men då bara över en dag och utan bil, så blev det bara en busstur till ett par platser. Efter det längtade jag tillbaka och ville då vara där i flera dagar. Det blev, som sagt, möjligt i en period då jag var ”kattfri”, dvs utan katt/katter. Passade på innan två nya små missar flyttade hem till mig.

Jag bodde på ett hotell i Sandvig, hade bilen med mig och kunde därmed utforska hela ön – köra på mängder av småvägar och även se lite annat än de vanliga turistplatserna. Ön bjuder på en underbart vacker natur som är mer skiftande än man kanske tror. Eftersom jag var där i mitten av maj hade semestersäsongen inte börjat utan det var lugnt och behagligt.
Almindingen, skogspartiet mitt på ön, besökte jag två olika dagar, främst för att jag skulle dokumentera (fotografera) flocken med visenter som släppts ut i området ett par år tidigare. Eftersom skogsområdet är vackert blev det ett andra besök, trots att jag vid första besöket hade fått de bilder jag behövde på visenterna.

Christiansö fick också ett dagsbesök, på Kristi Himmelsfärdsdag och i strålande vacket majväder. När båten lade ut från Gudhjem stod ett litet gäng spelmän på kajen och framförde trevliga melodier. Jag tror att det var tradition just den dagen. Fågellivet på de båda små öarna, Christiansö och Frediksö är rikt och för mig som fågelskådar var det en givande upplevelse. Likaså de tusentals grodor som höll konsert i de små dammarna gav många tillfällen att låta kameran jobba. Dessutom pågick ringmärkning denna dag så det blev en del ”knackiga” samtal med danska/bornholmska fågelskådare. Att samtalen var ”knackiga” berodde mest på, att fåglars namn är totalt olika på svenska och danska men vissa arter kunde vi ändå enas om, eftersom vi såg dem samtidigt och kunde peka ut dem.

Jag skulle mer än gärna återvända till ön ännu en gång. Det är geografiskt inte så långt mellan Karlskrona och Ystad för att ta båten till Bornholm. Men eftersom jag lever tillsammans med två katter, låter det sig inte göras. I vart fall inte med enkelhet och mina katters väl och ve går först. Och jag har ett par tusen bilder att titta på som minnen från min härliga vecka där. Emellertid kan jag varmt rekommendera ett besök till Bornholm för det är en underbar ö på så många sätt.
Hälsningar Christina
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-20 19:33
Lite kul att du bodde vid Sandvig. Det gjorde vi också. Vi var där förra veckan. En hel turister fotfarande men helt ok.

Ja, så mycket det finns att se