Tankar och känslor kring foto som hobby

Farväl till en kamera

Håller på med att göra i ordning med bilder och text på Tradera. Ska se om jag kan sälja min fina Nikon D500 och Nikon 200-500 mm. Det är blandade känslor minst sagt kring detta. Planerar att senare köpa Fujifilms H2 och Fujifilms telezoom. Brottas med allt från att det känns dyrt och lite onödigt till att det ska bli kul att hela kamera parken blir spegellös. Nja, så många är det inte men de som finns i alla fall. Ser också fram emot ögonföljande fokus.

Men saknar redan detta ekipage. De bästa bilderna jag har tagit hittills har jag nog gjort med D500:an och Nikon telet. Har 1000-tals med bra bilder. Många i dåligt ljus. För att illustrera lite valde jag att använda bilder från en resa till Costa Rica. Men har naturligtvis många bilder från Sverige också men den hårddisken är inte vaken just nu...

Spelade innebandy under början av 90-talet tillsammans med andra pappor i ung samma ålder där vi bodde. En av dem hade en rik mamma... tror jag det var. Han hade fortfarande kvar sina två första bilar. Uppställda på bockar. En P1800 från slutet av 60-talet och en grön Amazon GT. Båda köpta nya. Då tänkte jag att det var lite knäppt men troligen var det nog mest avundsjukt. Det som har varit - har varit. Men skulle själv vilja ha en totalrenoverad röd PV Sport i något garage som man kunde få sitta i ibland. Sätta på radion.

Känner lite samma för mina kameror. Det finns så många minnen kring dem. För att inte tala om bilder. Har kvar några och kan sitta i fotöljen och bara ha dem i handen. Dra fram filmen... som inte ens sitter i. Men har inte ekonomi för att ha såpass mycket kapital i en låda.

D500 svek mig aldrig. Hann jag med att sätta fokus där jag ville ha den så satt bilden. Rapp fortfarande och helt fantastisk i dåligt ljus. Havsörnarna vid Gysinge i kraftigt snöfall. Trodde det skulle bli stolpe och ut den gången med tanke på ljuset och det höga ISO talet. Det snöade så kraftigt att autofocusen stundtals helst ville fokusera på snöflingorna. När jag kollade hemma så satt fokus på i stort sett varenda bild..... 1000 st ungefär. Det var bara att ta sig mössan.

Hoppas verkligen det kommande ekipaget blir minst lika bra men tror det med tanke på allt som har skrivits.

Å andra sidan är det och blir det rena julafton med nya kamera prylar. Under flera månader där man tar kort på raggsockorna på foten med makrot. Flera bilder på taklampan medan man lär sig kameran och inställningarna.

Kanske och troligen blir det kommande inköpet mitt sista nya. Brukar ha mina prylar 5-10 år. Konstigt ändå att tänka så. Kompletterar med länk här i morgon när jag är klar ifall någon skulle vara intresserad.
https://www.tradera.com/item/302953/566238807/nikon-d500

Inlagt 2022-10-26 18:24 | Läst 710 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du låter kluven minst sagt. Sjukt fina bilder du fotat här Lars-Gunnar. Gillar framförallt den sista med va-de-nu-är-för-ugglor.
Har själv en D500 med 200-500 samt 300mm. Tycker om den kameran riktigt mycket :)
Men även en Sony a7iii som är första vals kameran idag.

Men varför ska du sälja den om jag får fråga? Vikten? Filmning?

Som sagt, mycket fina bilder.
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-10-26 19:34
Tack så mycket. Kul att du gillade mina Costa Rica bilder.

Vet inte om jag egentligen är kluven. Det är en ekonomisk fråga också. Men har bestämt mig nu

Vill gå över helt till spegellöst och ljudlöst. Ögonföljande fokus på fåglar lockar också. Hade först tänkt vänta något år men har som sagt bestämt mig nu att om jag ändå ska uppgradera/byta vill jag göra det nu. Eller rättare sagt i vår

Kommer inte ihåg vad ugglorna kallades och antecknade heller aldrig. En guide tog oss med ganska långt in i lerig djungel. Fantastisk upplevelse
Joakim88 2022-10-26 20:24
Ja okej. Varför just Fuji? Om du skall fotografera fåglar och djur så är väl CaNikon och Sony bättre val med tanke på deras autofokus samt objektivutbud tänker jag :)
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-10-26 20:42
Vill ha en riktigt bra APS-C för fåglar etc. Hade det funnits en Z9 för APS-C så kanske jag hade varit kvar hos Nikon. Fujifilms värsting vad gäller rapphet heter H2S med sina 40 bilder / sek. Modellen utan S är egentligen samma kamera men med en långsammare utläsning från en annan sensortyp. Högre pixeltäthet dock. Tror H2S kan mäta sig med de allra bästa även om det inte är en FF. Den utan S blir också bra med träffsäker autofocus

Telezoomen 150-600 har även den fått bra kritik. Inte som en fast 600 men prislappen är annorlunda också. Har förutom en Z7 även en Fujifilm mellanformat. Gillar den extremt mycket. Fujifilm gör riktigt bra grejer
Joakim88 2022-10-26 21:00
Då kör du på det om det är aps-c du är ute efter. Låter som en grym kamera ;)
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-10-26 21:20
ja, hoppas det. Blir bra tror jag inom det prisintervallet
Jag känner mig förvirrad och det bästa då brukar vara att inte göra någonting. Har funderat på ytterligare en D500 då min troligen har gått 150000 exponeringar, men så funderar jag om det inte lika bra att köra vidare med den D500 jag har, så länge den nu fungerar. Eller skulle man köpa en D850 istället, kanske skulle det vara bättre med en högpixlad FF som får vara foten man har kvar iDSLR? Eller vänta tills det kommer en plånboksvänliga Z9, som förhoppningsvis är såpass bra att man inte behöver en livboj med spegel? Eller en APS-C i Z som kan ersätta D500. Som sagt så länge jag är förvirrad så är det nog lika bra att stå still.

Väldigt fina bilder du har kryddat din blogg med
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-10-26 19:28
Tack så mycket. Kul att du gillade dem

För tele fotandet vill jag ha en APS-C. så det blir en Fujifilm H2. Min har gått bara 40.000 bilder. Det är minst 200.000 bilder kvar i den kameran
//LGN