Tankar och känslor kring foto som hobby

Invigning...

Gjorde slag i saken till slut. Har sålt hela min Nikon FF utrustning och istället köpt bl a Fujifilm H2 samt telet 150-600 mm. Vill ha en APS-C kamera för djur och fågel fotografering. Även för viss typ av makro. Kom ju aldrig någon Z900..

Inte den bästa dagen vad gäller ljus och antal fåglar vid Tysslingen. Ville ta flygbilder som jag så ofta har försökt med men mer eller mindre alltid misslyckas. Någon gång har det nog ändå funkat. Kameran inställd för ögon-igen-känning av fåglar. Fåglarna 200-300 meter bort. Zoomen i 600 mm läge. Motsvarar ca 900 mm om det hade varit en FF. Ser den lilla fyrkanten mycket snabbt hitta ögat på en av svanarna och den håller sig kvar där. Själv har jag fullt sjå att följa dem i sökaren när de sveper ut över sjön.

Överhörde att igår var det mycket större aktivitet. Fler fåglar och fler som flög i formation. Ja, det är märkligt. Alltid bättre igår, förra veckan, förra året. Någon annan gång än just här och nu. Men fick testa lite i alla fall. Det funkar och det sker mycket snabbt och precist. För mig som inte har haft AI hjälp, eller vad man nu ska kalla det, i kameran förut är det mycket imponerande.

Tysslingen 240328

Mannen bredvid i fågeltornet har en tubkikare modell bättre. Han har visst sett en ovanlig fågel som är brunare på huvudet än den som är snarlik och vanligare? Förstår inte och vill heller inte fråga. "Ja, nu har du sett den också" säger kvinnan. Han har en slags anteckningsbok vad det verkar som han skriver i. Paret är minst i min ålder. Mellan 75-80 skulle jag tro. Kvinnan har en Nikon D5 med ett långt tele. Inget billigt ekipage när det köptes nytt. Fortfarande bra naturligtvis. Välbekanta ljudet från D5:an när hon blåser iväg 10 bilder med objektivet liggande på räcket.

Min hörs nästan inte. Köpte en Pentax ME som jag lade i vitrin skåpet. Vill ibland minnas hur det känns att dra fram filmen och sedan höra ljudet från slutaren. Ja, jag vet men den kameran var så viktig för mig. Känslominnen av en kamera. Kan man ha det?

Å andra sidan skäms jag inte ens för att berätta att jag ibland läser Kalle Anka serier tecknade av Carl Barks. När jag äter... som när jag var barn. Serier som jag har läst 100-tals gånger. Kan varje ruta utantill. Nördar är vi allihopa.. allihopa.

Tysslingen 240328

Har som vanligt inte ansträngt mig speciellt mycket i redigeringen men märker att 40 MP sensorn lämnar mycket detaljer. 

Inlagt 2024-03-29 12:50 | Läst 215 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina båda men flygbilden är suverän..
HaD/Gunte..
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2024-03-29 16:32
Tack

Roligast att fota i sol men dåligt väder med regn i luften, dimma etc tycker jag nog ger de bästa bilderna.
//LGN
Fina bilder. Man är ju lite avundsjuk på Fuji, 40Mpix för 25000:-, undrar när den kommer till Nikon? Motsvarade 900mm är ju också perfekt. Hur var det, det kom en Fuji med lite mer pixlar och så var det en som var lite rappare i serietagning och AF, var det inte något sådant?
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2024-03-30 09:07
Ja precis. En heter H2 och den andra är en stackad dito som heter H2S. S är den riktigt snabba varianten och har en 26mp sensor och den andra har en 40mp.

Har pressat på lite för att mer precist få reda på när man på riktigt behöver H2S hastighet. Den är vad jag tolkar nog framtagen mest för när man fotar sport och annat där händelser sker snabbt och där det är viktigt att man inte får någon eftersläpning.

Förstod till slut vart jag hamnade. Märker heller inte av något negativt överhuvud taget på det sätt jag fotar.

40mp på en APS-C sensor.... Den är riktigt snabb och "vass". Nästan så man inte tror att det är på riktigt när den på någon 10 dels sekund hittar fågelögat 100-200 m bort
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2024-03-30 09:16
I flera tester som jag läst visar det sig att H2:an inte alltid är långsammare än sin bror i att hitta fokus. Den ska enl några av de tester jag ha läst istället vara mer precis. Men S varianten är ruggigt snabb. Men H varianten går inte av för hackor den heller. Upp till 20 bilder i sek
pdahlen 2024-03-30 09:53
20bps räcker gott och väl.Har väl som mest haft 10. Så nu väntar man bara på Nikons Z hus med APS-C och 40Mpix.

För makro om man vill ha mer än 1:1 så är det troligen betydligt enklare att beskära från en 40Mpix än att försöka bemästra en 2,5-5X makro, egen erfarenhet
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2024-03-30 10:05
Ja men personligen gav jag upp väntan på en spegelfri D500.

Precis. Det är inte värt mer ansträngning ute i naturen. Nämare än 1:1 innebär att man måste mer eller mindre ta hem naturen och
"studio fota"
pdahlen 2024-03-30 10:06
Har du sett något negativt med 40Mpix i en APS-C jämfört med vad du hade tidigare, var det en Z7ii? I tex brus och dynamik mm
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2024-03-30 10:19
Inget negativt. Inte än i alla fall. Hade Nikon Z7. Den första generation. Rättare sagt min fru hade. Fick tillbaka den. Endast söndagskörd.

Fina bilder och bra dynamiskt omfång. Super kamera. Men för långsam efter att ha sålt D500:an

Har en Fujifilm X100VI också. Samma sensor som H2. Samt en Fujifilm 100S. Mellanformat.

Ibland tror jag att vi lurar oss själva. Får ibland anstränga mig för att se skillnaden.... Upplösningen på APS-C kameran (7728 × 5152) liksom mellanformataren är ju mycket bättre än vad min skärm klarar av. Bilden är ju interpolerad "bakåt" tom för att kunna få plats på även en bra skärm
Grattis till nya kameran! Den typen av följande ögonautofokus är oerhört roligt att ha om man vill fånga fåglar som flyger eller bråkar med varandra. Den funktionen samt 20 bilder/s är en mycket trevlig kombination. Ha så kul! Din första bild ser mycket lovande ut även om just svanar inte är de snabbaste flygarna.
Hälsningar Lena
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2024-03-30 17:50
Tack så mycket. Ja ser fram emot att kunna ta bilder som har varit utanför räckhåll tidigare