Tankar och känslor kring foto som hobby

Många saker på ett järnspett

Har bytt system från Nikon FF (Z) till Fujifilm mellanformat i form av en GFX 100S. Har nu också kompletterat med en Fujifilm kompaktkamera för att inte behöva använda mobilens kamera. Under Nikon tiden använde jag DXO Photolab och var/är mycket nöjd med det programmet. Speciellt brusreduceringen från höga ISO tal med D500:an och telet. Nikon finns fortfarande kvar i familjen....

En liten första fotopromenad med kompakten. Måste ju testa min nya kamera. Kan ju inte bara ha den för att titta på. Lite för dyr för att vara en attrapp eller snygg "på stan" accessoar. När jag skulle redigera filerna från X100V gick det inte ens att öppna raw filerna i fina Photolab. Kollade och Fujifilms format stöds inte av det programmet. Hmmm, det var lite märkligt... Läser på och det finns en förklaring till att DXO Photolab inte supporterar hantering av filer som är skapade med Fujifilms "X-trans sensors". Bildfilerna från 100S funkar dock utmärkt att hantera i Photolab.

(Bilden nedan är bara en blogg illustration men den är tagen med X100V men finns inte här för att visa hur bra kameran är.  Inte ens hur inkompetent jag är i att använda Capture One)

Så jättekul... Det hade jag inte räknat med. Fick kolla runt lite och det program som är "bäst" för Fujifilm´s X-trans filer anses vara Capture One. Laddade därför ned en test och utvärderingsversion. Kollade på filmer men insåg att jag inte enkelt kunde hänga med och paralell göra när jag har svenska som språk i min program installation. Ingen stor grej med engelskan precis. Har ju engelska varianten i kamerorna också. Insåg även efter ett tag att trail versionen av Capture One inte hade alla möjligheter som man hänvisade till i filmerna. Betedde sig inte helt på samma sätt. OK - får väl köpa då. Måste ju ändå kunna editera mina kommande raw filer.

Tog därför hem en ny variant Capture One. Jaha - det fanns tom en speciellt för Fujifilm filer. OK - det var ju bra. Den envisades dock med att bli installerad på svenska. Läste på efter försök #2 att oavsett vad man anger innan installationen så byter den automatiskt ändå till det språk som finns på datorns OS. Ja, men det visade sig till slut inte heller det var något stort problem att lösa. Bara man fick veta var och hur. 

Svårast tycker jag nog oftast ändå det är att få fast kameraremmen på rätt sätt....

Inställningsmöjligheterna i kompaktkameran X100V visade sig inte var att leka med. Mycket omfattande med stora möjligheter till att få det som jag vill. Möjligheter som visade sig inte ha med storleken på kameran att göra... om någon skulle tro det. I stort sett lika omfattande som till 100S. Samma tänk och samma struktur dock i bägge. Har ställt in mer eller mindre "basic" och flyttat några funktioner till egna knappar. I bägge. Behöver använda dem praktiskt under en viss tid och få in någon slags autopilot vid användning utan att behöva fundera eller slå i handboken. Cyklar, håller balansen och kommer framåt men just nu med stödhjul. Det behöver man en stund. Det "finstilta" filar man in efter hand. Har dock manualen som sökbar PDF både i mobilen och datorn. 

Gillar verkligen det fysiska kompenseringshjulet på kompakten även om jag har ställt in så att kameran också tar en bild #2 men lite mörkare. Blev mäkta imponerad av bildkvaliten från X100V när jag kom hem och kollade. Kompaktkamera... jo jo men vilka fina bilder den levererade. Dåligt ljus till trots. Förstår nu att vi kommer att bli bästisar vad det lider - jag och Lillkameran. Har sett fram emot att kunna ha en kamera till. I fickan eller innanför jackan. Det har jag nu. 

En av de personer jag tittade på som hade gjort en YouTube film om hur man ställer in X100V och använder den hade något konstigt på sin kamera. Vilken nörd. Finns det att köpa en arm för att låtsasvrida fram filmen - som inte finns? Det är riktig retro feeling det. Nja, kollade och det fanns faktiskt en tumgrepp att köpa till. Ja, kände att det skulle nog vara bra att ha - faktiskt. Ett par hundra bara på Amazon. Så det är på väg

Innebär min nya kompaktkamera att jag nu behöver använda två program? Nej, inte nödvändigtvis naturligtvis. Har testat och jämfört de färdiga jpg filerna från GFX 100S. Redigerade utan problem i två olika progam. Hmmm - låter bli att kommentera just nu. Så det finns flera alternativ framåt...

Byta och använda Capture One som enda (osäker)

Använda båda programmen. Bilder i raw från GFX100S i DXO Photolab och raw från X100V i Capture One (kanske "bäst" men för dyrt på sikt)

Använder nu i alla fall bägge programmen under en längre period och sparar både raw och jpg direkt i kameran. Editerar 100S raw och X100V JPG i DXO Photolab och X100V raw i Capture One. Jämför... (En längre test- och utvärderings period)

Fortsätta med DXO Photolab som primärt program och spara bilderna direkt i JPG i X100V:an (kanske)

Är nog för ovan än med Capture One och behöver pröva mig fram för att se plus och minus. Nu har jag i alla fall verktygen för att kunna göra testerna under i alla fall 1 år i full skala . 

Det jag egentligen ville komma till och säga med mitt inlägg är - vilken resa det är att lära sig en ny kamera och även ett nytt redigeringsprogram. Så mycket att lära och lära om. Frusterande innan man kommer i närheten av nivån som man var på innan. Capture One jobbar även med lager och masker. OK, intressant - det var ett tag sedan. Då kan det nog kanske också på lite sikt bli ett litet lyft mot tidigare. Det är ju bra när man lägger ned så mycket tid. Å andra sidan har jag tid - numer. För att inte tala om hur kul allt detta ändå är

Inlagt 2021-09-21 13:55 | Läst 848 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver