Tankar och känslor kring foto som hobby

Så fort man glömmer

Vi är i Härjedalen - bor nära Bruksvallarna. Idag åkte vi grusvägen över Flatruet. Vägen som går över fjället mellan Funäsdalen och Ljungdalen. Ska visst vara Sveriges högst belägna landsväg. Går stundtals ovan trädgränsen. Vacker väg och troligen en miljövänlig grusväg som är väl trafikerad. Påminns om 60- och 70-talen i Värmland där jag bodde. Det fanns flera vanliga och också hårt trafikerade landsvägar som då inte var asfalterade. Tjällossning och med hålor året runt. Inget fel på underhållet precis men det blir snabbt hålor som växer med mycket trafik. Visst åker man då och då på grusvägar idag också men på marginalen jämfört med då. Kollar på bilen efteråt... och minns hur bilarna såg ut på 60-talet hemmavid. Tog en bra stund med slangen under och innan man kunde ge sig på med svampen. Knappt så man ibland såg vilken färg bilen hade. Satt stenhårt. Känns som mycket länge sedan men det är det ju inte.

Mycket speciellt ljus idag. Det ligger mörka och till och med svarta moln runt om oss. Men just där vi är skiner solen stundtals. Märkligt och speciellt. En liten kortare vandring bestämmer vi oss för. Varför åker man ända hit för att knalla omkring i naturen? Går inte det lika bra att göra hemma? Nja, inte riktigt. Det finns fler dimensioner än bara en stig i skogen. Tystnaden. Perspektivet. Orört.

Trodde inte att jag skulle få användning av D500 och 200-500 telet. Men det var med i bilen i alla fall. En stor fågel följer bilen under flera hundra meter ovanför och bredvid. Ber min fru hålla koll på om den sätter sig i närheten när den viker av. Det gjorde den. Förstod att jag inte har mer än 10-20 sekunder på mig från det att jag går ur bilen. Behövde göra det för att hämta kamera ekipaget. Väljer bort fepplet med stativet. Det får bli handhållet och 1600 ISO idag. Osäker på vad det är för fågel. Tänkte fiskgjuse med de relativt smala vingarna men är osäker. Kanske någon vet bättre? Ris i vägen och bilden vinner inga priser men vilken fin naturupplevelse - tack så mycket.

Gick fram för att få en bild utöver fjällnaturen vid Flatruets högsta punkt. Skrämde två renar. Gick efter bilen och kunde komma någorlunda nära. Helt tillräckligt nära för telet vilande på sidorutan i alla fall

Har varit i fjällnatur flera höstar nu. Vackert men det behövs sol och ljus för att man någorlunda ska kunna återge det på en bild. Tror jag ska åka tidig sommar nästa år. Blomprakten längs vissa leder tar nästan andan ur en. Det kostar i alla fall inget att längta

Inlagt 2022-09-28 15:47 | Läst 745 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det regnade när vi passerade Funäsdalen i lördags och även om det var fina färger kändes det inte lönt att stanna och försöka fota. Du fick ändå fram en del av färgerna i bilden på renen och i den första bilden med de dramatiska molnen. Jag trodde fiskgjusarna gett sej av så här års.
Hälsningar Lena
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-28 20:04
Tack

Nej, det har inte varit så bra väder här under veckan. Men ok i alla fall.

//LG
Måste ha varit en fin upplevelse med de fina färgerna och lugnet där uppe. Fina bilder i fina höstfärger
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-28 20:06
Tack

Ja, det är något speciellt med fjällen
Hade hoppats på mer sol men ändå ok
//LG
Det är vackert! Färgexplosion. Kanske en vråk?
Svar från Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-29 20:03
Tack

Ja, funderade på det. ska ägna lite tid nu när jag är hemma igen
Har suddiga flygbilder också
Hälsningar
//LG