Tankar och känslor kring foto som hobby

Samma - lika men ändå inte

Har varit ut till "Näset" många gånger. Ligger inom Tullgarns ägor (Trosa kommun). En del av naturreservatet. Ägs och förvaltas av Fastighetsverket. Själva Tullgarns slott har mycket historia och var vad jag kan förstå en gång ett kungligt sommarresidens. Lång tid sedan dock. Går leden som passerar förbi resterna av den gamla bryggan. Har kollat på gamla kartor och tolkar att den nog var en del av vägnätet. Färjan eller kanske ångbåten lade till här innan den fortsatte till bryggan vid kungliga slottet Tullgarn.

Träffar på och pratar länge med arrendatorn som kommer på fyrhjuling för att titta till sina kor och kalvar gående här på strandängarna. Han frågar om jag har sett några fåglar. Berättar att kameran bara är med. Det är den alltid. Berättar att hans ena dotter gör samma sak. "Har bott här omkring under hela mitt liv och vet inget om bryggan tyvärr" när jag frågar. Tror att den kanske användes under 1800-talet, innan det började gå snabbare runt med bil eller lastbil.

Bilden nedan är från samma plats, men 11 månader tidigare. Tagen med en 23 mm vidvinkel (18 mm på FF språk). Beskuren lite men tagen med samma kamera. Objektivet för den övre bilden är en 45 mm (35 mm FF språk). Samma motiv som sagt men bilderna är ändå mycket olika varandra till karaktären. Gillar den nedre mer. Så stor inverkan det aktuella ljuset ändå har. Det är även så jag definierar mitt fotande. Jagar ljuset. Tidigt eller sent på dagen blir för det mesta "bäst". Har även nyss bytt version av redigeringsprogrammet och kanske det också spelar in. Tar tid att både förstå och lära sig.

Om ca 6 månader är det ett tubkiks eldorado här. Man sitter på bänkarna med sina anteckningsblock och kollar i tubkikaren. Avståndet dock för långt för kamera telet. En kakofoni av fågelläten. Man törs nästan inte tänka sig en tyst vår utan fåglarna.

Trevlige mannen på fyrhjulingen håller strandängarna föredömligt öppna med sina djur. Passerar en grupp kor eller nog mer kalvar. Så rena, blanka och fina i skinnet. Stannar och pratar lite med dem om hur fint det är idag och så bra ni ändå har det här i solen. Som värmer. En svart kalv med en gul lapp i örat lyfter upp huvudet och kollar vad det kan vara för stolpskott som tilltalar oss.

Såg många knölsvanar. De med gul näbb har nog redan passerat söderut. Många tankar som fladdrar förbi när man går här

Inlagt 2022-10-11 17:01 | Läst 560 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?