Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Kronhjort 2014

Efter 2013 års misslyckande att tajma in kronhjortsbrunsten med ledig tid att fota så var min plan under 2014 att satsa på ett säkert kort, nämligen Dyrehavn i Danmark. En i mina ögon stor park, ursprungligen avsedd för kunglig jakt men nu ett välbesökt friluftsområde. Det innebär bl a att djuren här är betydligt vanare vid människor än de som lever i det vilda, lite som naturreservaten i USA. Nu kan man ju undra varför man ska fota djur i inhängnade områden. Förutom lättillgängligheten så finns det goda möjligheter att uppleva och lära sig om hur kronhjortar beter sig i det vilda. Kampen om honorna, insamlandet och försvarande av respektive flock. Allt utspelar sig mitt framför ögonen (och kameran) utan större ansträngningar för betraktaren. Sedan ska jag tillägga att bara för att man kan komma närmare så blir det inte automatiskt bra bilder. Fortfarande gäller att isolera motivet, få med en fin miljö utan störande grenar osv. Bra fototräning med andra ord.


Sagt och gjort, först gjorde jag en kombinerad utflykts- och rekognosceringsresa. Vädret var mulet och regnigt men mitt mål var ju att lokalisera var kronhjortarna höll till, få grepp om ljus, lämpliga platser och annat nyttigt. Några bilder blev det givetvis också. Brunsten var inte igång riktigt men det var en och annan som brölade. Men honor och små hjortar var inte så hårt bevakade av någon revirhävdande tjur utan de gick omkring ganska ostörda.

Den här typen av research är nästan alltid nödvändig såvida man inte får någon som ger konkreta tips om bra platser, lämpliga tider, osv. Jag hade hittat en artikel på nätet från en lokal dansk tidning som var nyttig, om än inte exakt. Men det område som nämndes i den var i det sydöstra hörnet och det visade sig stämma rätt bra. En viktigt erfarenhet är att man bör om man kan ta med sig en cykel. Japp du läste rätt. Området är så stort och till skillnad från vilda hjortar så behövs inte något gömsle eller camokläder. Istället så glider man runt på cykeln, stannar, lyssnar och när man hör brölen så cyklar man dit helt enkelt. Dessutom slipper man kånka på en tung ryggsäck. Går man till fots så tar det en stund för parken är som sagt väldigt stor så det är väldigt vanligt bland alla...


Väl förberedd så tog jag mig en till tur nån vecka senare. Samma tråkiga gråmulna väder och regnskurar då och då. Brunstiga tjurar brölade runt om i skogarna men det var ändå lite för tidigt. Antagligen så var det sommarvärmen som satt kvar och hjortarna var inte riktigt med på att jag var där för att fota vilda kamper utan de höll sig mest till att bröla :-) En stackare låg ensam på ett fält och brölade ut sin förtvivlan, iaf kunde man tro det, för han hade förlorat en av sina två horn.


Nu kan man förledas att tro att hjortarna är tama men det är dom inte. Vid ett tillfälle så fotade jag en ståtlig kronhjort som börjat feja sina horn när en annan tjur brölade i skogen bakom mig. Självklart kände sig mitt motiv kränkt och skulle minsann visa inkräktaren att han var både större och ståtligare. Nu var det ju bara det att lilla jag satt på knä mitt i emellan dessa båda.

Så det var med hastiga steg och viss pulshöjning som jag raskt tog mig ut och bort från dessa två. En kronhjortstjur med stor krona som sätter av rakt emot en, ja då känner man sig lite utsatt. Nu gick det bra men hade jag stannat kvar så vete sjutton, för han gick precis där jag stått bara sekunderna innan. Jag har sett filmer på Youtube när fotografer blivit trakasserade av hjortar - inte kul.

Rivaler jagas bort med kraft.


Hannarna sniffar efter brunstiga honor.

Det gäller att hålla ihop flocken, särskild om det är nån rival i närheten.

Tyvärr hade jag inte lika fint ljus som senaste gången jag fotade kronhjort. Istället försökte jag hitta fina miljöer och lite vildmarkskänsla genom komposition .

Parken har många stora områden med väldiga ekar och det kan utgöra fina bakgrunder.

Denna plats rekommenderas verkligen. Du ser kronhjort på nära håll och utan större ansträngning. Inträdet är gratis men du bör ha en cykel med dig. På kvällen kan du dessutom gå ett gammalt anrikt tivoli som ligger i direkt anslutning till parken. Lite irriterande att få det bakgrundsljudet när man filmar dock :-)

Mer bilder och film finns som vanligt på min hemsida: www.mikswephotography.com



Inlagt 2015-03-07 18:59 | Läst 4306 ggr. | Permalink
Har inga Kronhjortar hemma, däremot fem stycken Dovhjortar som går och stryker på tomten.
Har varit i Skottland ett flertal gånger, på hedarna kan man ibland se stora hjordar med Kronhjortar, otroligt vaksamma djur som jag inte lyckades fånga på bild.
Ståtliga är dom, smakar helt ok också " fy på mig "

Kenneth
Svar från MikSwe 2015-03-08 18:51
Det finns tre sorters hjortar i Dyrehavn; Kronhjort, dovhjort och sikahjort. Dovhjortarna brunstar senare än kronhjorten om jag inte missminner mig men det kan gå livat till där också. Jag har sett reportage från Skottland och visst är det en drömresa att få fota dessa skygga individer. Det är ju en helt annan grej än i Dyrehavn :-)
Fantastiska bilder Mikael! =)
Gillar dom allihop men om jag måste välja en favorit så blir det den sista!
Ha en skön kväll!
Svar från MikSwe 2015-03-08 18:53
Tack så mycket Heléne. Kan hålla med dig om ditt favoritval, även om jag har en del andra på väggen hemma :-)
Wow, vilket äventyr! Vad ståtliga dom är, och vilka fina bilder! :) /Tommy.
Svar från MikSwe 2015-03-08 18:57
Tack så mycket Tommy. När man spenderar flera dagar på ett och samma ställe så burkar det hända små episoder och en del funkar dessutom att berätta. En lördagsmorgon verkade det som hela parken exploderade i idrottande människor. Det sprang och cyklade stora klungor med folk överallt, alla barnfamiljer skulle på picnic mitt i regnet osv och då är det inte lätt att hitta bra vinklar eller att inte vara vägen samtidigt som det gäller att inte bli irriterad :-)
Väldigt fina bilder tycker jag! Dessutom med humor i vissa.. :-)
Hälsn!
Svar från MikSwe 2015-03-08 18:59
Tack så mycket Jan. Antar att du tänker på cyklisten, och jag skrattade redan när jag plockade fram mobilen för att ta en bild för jag tyckte det så så roligt ut :-)
Väldigt fina bilder. Gör inget att det är i hägn när du klart deklarerat detta. Sen är det som du säger, det är inte bara att ta bra bilder för dom är orädda.Jag brukar hävda, du behöver inte vara en duktig fotograf bara för du har en dyr utrustning.
Sten
Svar från MikSwe 2015-03-08 19:02
Tack så mycket Sten. Det har ju varit och kommer att vara diskussion om detta även i framtiden, men jag tror ju att alla bilder får plats och för det mesta är sevärda så länge man inte lurar folk. Kan hålla med om utrustningen och kontrar med uttrycket att "man blir inte lycklig av att ha pengar, men det underlättar" :-)