Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Finska björnar 2015

2014 var jag på björnskådning i Finland och det var nåt jag längtat efter i ett år till att få uppleva igen. Jag hade planerat och bokat en större tripp till olika skådningsplatser och till andra fotoplatser där emellan. Allt var klappat och klart, husbilen var lastad och jag hoppade in och körde iväg. Allt som skulle göras var att tanka och sedan var vi på väg. När jag svänger in på bensinstationen så dör bilen och vägrar att starta. Oavsett vad vi försökte så gick den inte igång.

Efter en stund så gav jag upp och insåg att det bara var att ta sig hem och försöka reparera så mycket som gick av alla bokningar. Väl hemma så gjordes en ny och mindre omfattande plan upp, biljetter ombokades, logi ordnades, bilen bogserades hem och maten togs om hand. Den dryga veckan som vi avsatt tid till för att vara i Finland tickade iväg i rask takt.

Så kom vi till slut iväg. Nattfärjan var bokad och planen var att när färjan kom fram på morgonen hinna köra från Helsingfors till Vartius för att kunna gå ut samma natt. Det är en dryg sträcka men det skulle nog gå om inget oförutsett hände. Denna gång var turen på vår sida och vi anlände utan missöden i lagom tid för att käka lite innan första nattpasset.

För att inte få samma bilder som förra året valde jag andra gömslen detta år. Det tog emot lite för jag visste ju vad de andra hade att ge och när man väl har satt sig i ett gömsle så kan man ju inte byta.

När jag kommer fram till gömslet och precis ska öppna dörren så ser jag en liten rörelse i ögonvrån. Det är en järv som skuttar fram precis mot mitt gömsle. Där står jag med packning på ryggen och i händerna och kameran hänger i en rem vid sidan. Snabbt och sakta på en gång lägger jag ner kassen och försöker få fram kameran och fotar stående utanför gömslet, med packning på, handhållet 500mm mot en skuttande järv på 50 meters håll. Japp du har redan räknat ut hur det gick...det gick sådär :-)


Ögonblicket var över på några sekunder och jag koncentrerade mig på att komma i ordning i gömslet. Denna gång hade jag med mig fyra stativhuvud och inte minst ett gäng egenhändigt inköpta bultar att skruva fast dom med. Det var en av erfarenheterna från året innan; det fanns varierad mängd bultar i de olika gömslena. På de olika huvudena satte jag fast olika typer objektiv så jag snabbt skulle kunna skifta brännvidd. Jag hinner inte bli färdig förrän björn nr 1 dyker upp.


Inte heller detta möte blir långvarigt - endast 2 minuter. Energin är på topp och jag gör klart resten av gömslet och sätter mig att vänta.Det kommer att dröja 2 timmar innan nåt händer igen. Jag har börjat slumra lite i stolen när björn nr 2 smyger in på scenen från höger, knappt synlig genom buskagen.


Ljuset är varmt men fortfarande ganska starkt trots att klockan är nästan är sju på kvällen. Men det är inte så konstigt. Midsommar var ju bara för några dagar sedan. Mötet bli kortvarigt men denna gång dröjer det bara 45 minuter innan björn nr 3 kommer smygande över myren. Denna gång håller den sig mellan träden en bit bort och kommer aldrig fram till maten.


Ytterligare en timme går innan nästa björnmöte och sedan nästa igen. Klockan är nästan 22 när sista björnen för dagen kommer förbi. Jag halvsover mig igenom resten av natten men det är tyst och stilla. Trött anländer jag till frukosten dagen efter för att sedan somna ordentligt i en riktig säng. Tröttheten av att varit uppe hela natten efter en lång dags bilfärd tar ut sin rätt.

Nästa dag går vi ut tidigt på eftermiddagen för att vara säkra på att vara på plats när den första anländer. Vädret har slagit om och det är nu mulet, soligt och regnskurar omvartannat. Den första björnen dyker inte upp förrän en stund efter 19. Typiskt nu när jag lurat med mig frun ut för att få se björn på nära håll :-)


Men det varar desto längre. Vi ser flera björnar under nästan 4 timmar med bara en kvart-20 minuter emellan. Jag försöker så gott det går att hålla ner slutartiden för att få med regnet i bilden men det krävs även en mörk bakgrund för att få till det och lövverket är fortfarande ganska ljust.


Den blöta pälsen bildar sköna mönster som framhävs i svartvitt.

Mellan skurarna kan man istället se myggen som svärmar runt björnarna.


Natten förlöpte utan fler fototillfällen och när vi är tillbaka vid frukosten så överhör vi kökspersonalen prata om att de aldrig sett björnar ute i det vilda, men en gång för nån vecka sedan så var det en ung björn och rotade i soptunnorna bakom köket. Strax efter så kommer det in en person och meddelar att det är en björn utanför lodgen. Det var en ung björn, troligen en treåring som lagt sig tillrätta i skogsbrynet rätt nära stigen som vi alla gick på alldeles nyss. Sprang i väg för att hämta kameran men när jag kom tillbaka så hade den gett sig iväg. Nån har sagt att den bästa kameran är den man har med sig och jag kan väl bara hålla med :-)

Sista natten väljer jag det lilla gömslet som jag egentligen tror är för litet för mig men som ligger på ett strategiskt ställe med 3 olika fotoriktningar. När jag väl är på plats så är det inte så tokigt som jag trodde. Nu blev det svårare att klura ut vilka objektiv som skulle peka åt vilket håll men efter ett tag så hade jag bestämt mig. Korta brännvidder på korta håll och långa brännvidder på långa håll. Helt logiskt kan man tycka men det visade sig under kvällen att det bästa alternativet skulle vara nåt helt annat :-)


Vid detta gömslet kommer björnarna väldigt nära. Jag har nu lärt mig måsarnas beteende och kan "förutsäga" om det är en järv eller en björn som är på gång så jag kan slappna av lite mera när jag väntar. Tur är väl det för jag hade nog skruvat huvudet ur led om jag skulle spana i tre riktningar hela natten :-)


Tyvärr så är måsarna inte bara till nytta. De har en tendens att befinna sig i bild hela tiden när björnarna är på plats. Det är väl ok men det är väldigt störande när det växer ut vingar ur baken eller stora vita fläckar mitt i bild.


De är dock ett välkommet fotoobjekt när man sitter och väntar.


När jag kollade med Ari som driver stället så sa han att måsarna försvinner när de byggt egna bon. De väntade bara på värmen.

Förra året träffade jag två intressanta engelsmän och i år så träffade två till. Den ene av dem, Kyle Moore, skulle spendera flera veckor spridda över året för att bla hjälpa Ari att få bilder till sin bok om sina björnar. Helt nyligen såg jag en artikel i Outdoor Photography av honom. En ung kille som jag tror vi kommer att se mera av i framtiden. Vi pratade lite om att fotografera i UK så eventuellt kan det bli en resa tid nån gång. Kan ju hoppas att de byter till högertrafik till dess :-)

Här finns en liten video från 2015 års besök.

www.mikswephotography.com

Kyle Moore

Wild Brown Bear Centre


Inlagt 2016-01-09 20:18 | Läst 2875 ggr. | Permalink
Väldigt fina bilder!
Den där björnen kikar fram bakom trädet är ju riktigt kul också :)

Nu blev jag sugen att åka till Finland! :)
Svar från MikSwe 2016-01-10 19:36
Tack så mycket Stefan. Den bilden var jag först missnöjd med men sedan såg jag kompositionen, lite hårt beskuren men det var det värt :-) /Mikael
Håller med ovanstående. Bild 3 är klockren. Vilken blick!
Mvh Magnus
Svar från MikSwe 2016-01-10 19:37
Tackar Magnus. Ja det tog ett tag innan jag såg den för det var så mycket som störde i bilden, men efter en rejäl beskärning så satt den där :-) /Mikael
Intressant text som får mig att vilja prova själv. Dessutom väldigt bra bilder.
Det får nog bli en resa till Finland och björnarna.
Svar från MikSwe 2016-01-10 19:38
Tack Mats. Jag rekommenderar verkligen alla ett eller flera besök i de finska björngömslena, om inte annat för upplevelsen. /Mikael
Detta var en intressant berättelse du gav oss med många fina bilder
Hälsning Håkan
Svar från MikSwe 2016-01-10 19:39
Tackar Håkan, jag hoppas det gav lite inspiration eller iaf lite information :-) /Mikael
Mycket fina björnbilder. Jag provade också detta förra året och när jag läser din text längtar jag verkligen tillbaka. Jag fick de finaste bilderna i skogsgömslet och skulle nog ha svårt att inte sitta där en kväll om jag åker tillbaka.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2016-01-10 19:42
Tack så mycket Lena. Ja skogsgömslet var det bästa för mig första gången också, men det blir ju samma bilder om man tar det en gång till. Fick man då fina bilder första gången så kan det vara svårt att toppa det . Man kan ju aldrig veta vad som dyker upp eller inte, så jag chansade på få nya bakgrunder. När jag satt vid tjärnen så var det björn och järv på berget tre gånger första natten. När jag hade gömslet mitt emot berget nästa natt, så var de inte där en enda gång :-) /Mikael
Så jäkla inspirerande och läsa då jag själv ska åka med Rovdjursland till Vartius och ligga i björngömsle 7 nätter i sträck mellan 4-11 juli i år.

Som jag har förstått det är stativhuvuden nödvändigt i gömslet för att stabilisera kameran och att dessa inte tillhandahålls gratis eller via lån på plats?

Är så taggad för att få legendariska bilder förhoppningsvis :)
Svar från MikSwe 2016-03-22 20:25
Tack Henrik, det är alltid roligt att kunna inspirera andra. Man måste inte använda stativ, en del använder bönpåse, men det är ofta svagt ljus så stöd av nåt slag underlättar. Eftersom jag riggar flera olika objektiv på så underlättar det att ha dessa på stativ och jag har inte sett nån låna på plats, men du kan ju kolla med arrangören. Mitt tips är att ta med dig egna skruvar i olika längder som passar stativhuvudet (tum-gänga) då det kan vara si och så med det i gömslena. Lite brickor och en fast nyckel underlättar att få dem stabila. Hör av dig om det är nåt mer du undrar och så hoppas jag se lite bilder från resan här på FS sedan :-) Mvh Mikael