Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Runde 2016:1

Då var det dags igen! Runde är destinationen för, hmm, jag vet inte vilken gång i ordningen. Jag har flera gånger sagt till mig själv att nästa år åker jag inte dit, för det finns så mycket andra platser att se. Men när sommaren kommer så finns suget där iaf. Undrar vad det är som lockar egentligen. Det beror nog lite på hur man är som person men en kombination av rofylldhet, vacker natur och goda fotomöjligheter är nog det som drar mig dit.

Denna gång var inte vädret på sitt bästa humör. Bergets topp hade länge varit insvept i regnmoln och det verkade inte lätta upp förrän om några dagar. Som tur är kan man nästan alltid komma nära fåglarna genom att ta en båttur. Så länge vinden kommer norrifrån så brukar de små båtarna kunna smita ner till sydsidan där fåglarna är många och vågorna är mindre.  Bergssidan där havssulorna häckar syns tydligt även på långt håll.




Det gråmulna vädret ger inga härliga färger eller de knivskarpa bilderna, men har den fördelen att man även mitt på dagen slipper de där skarpa kontrasterna som uppstår vid fint väder då solen steker på. Samtidigt så slinker det faktiskt ner ett par solstrålar då och då genom molntäcket, så allt kan hända bara man ger sig ut. Rätt kläder och regnskydd till kameran så är det bara att kasta loss.

Redan innan vi är ute ur hamnen så får jag syn på två havsörnar. De sitter på ett skär en bit utanför hamnen. Jag har både sett och hört talas om liknande situationer men alltid missat tillfället. Denna gång är jag snabb på att meddela Johan, som kör båten, om vad som väntar framöver. Johan som har varit med förut styr sakta båten närmare för att vi ska få en så fin upplevelse som möjligt.




Nästan oändligt sakta rör vi oss närmare och närmare. Jag tar bilder kontinuerligt för man vet aldrig när havsörnarna ska lätta. Men de verkar vara bekväma med att vi kommer närmare, kanske känner de igen Johans båt. Efter ett tag så får jag inte plats med båda örnarna i sökaren utan koncentrerar mig på en i taget. När vi kommer närmare så ser jag, lite till min besvikelse, att båda är märkta. Jag fattar grejen med att märka fåglar, men jag vill inte ha märkningen med på bild. Ja ja man får nöja sig med det man får.

Till slut så lyfter de på sina majestätiska vingar och flyger iväg. Men eftersom vi har vinden i ryggen så lyfter de mot båten för att nyttja vindens lyftkraft och jag får ett par fina flyktbilder innan de glider iväg bort från oss.




Det känns som en perfekt start och när vi rundar sydspetsen gör jag mig redo för att fota fåglar på havsytan. Att fota här är alltid lite lurigt, för båten byter riktning hela tiden vilket gör att havet är ömsomt ljust, ömsom mörkt och det är en ständig kamp mellan att hinna ta bilden och att hinna justera inställningarna i kameran för att få en bild som går att njuta av. Lägg till båtens rörelser med vågorna som gör att det krävs snabba reflexer och en rejäl portion tur för att fånga det man vill på bild.




Det är dessutom ingen idé att försöka använda stativ eller båt annat. Handhållet gäller och använder man ett stort tele så krävs det en viss teknik. Pga alla rörelser så kan det vara svårt att hitta och följa målet men när det lyckas så kan man få till bra närbilder. Helst vill jag ha vinden i ryggen för då kommer fåglarna att flyga mot kameran i starten av samma skäl som örnarna tidigare. Det ger också mig lite tid att välja ut en fågel, följa, fokusera och ta den bild jag vill ha.


Många fåglar väljer helt sonika att dyka när båten kommer och det sker på ett bråkdel av en sekund. Ett plopp och fågeln är borta. De ljusröda fötterna är det enda man hinner få med på bild :-)




Andra som inte vill vara med på bild försöker avleda vår uppmärksamhet till nåt annat. 'Kolla där!!'


Så är vi framme vid havssulornas koloni. Oväsendet som alla tusentals fåglar genererar är nästan öronbedövande men det är fullt förståeligt. Av samma orsak som när många människor samlas på en liten yta och börjar prata högre och högre för att höras så måste dessa fåglar överrösta varandra. Har man otrevliga grannar boende tätt inpå så ökar givetvis friktionerna (och ljudnivån).


Antingen har jag varit ouppmärksam tidigare år eller så har vinkeln varit för brant för att se in i bona men denna gång såg jag faktiskt ungar i flera bon. Ungarna är inte ännu lika vackra som sina föräldrar men det är ju bara en tidsfråga.




Det verkar som om de tretåiga måsarnas tid på runde går mot sitt slut. Lite oklart om det beror på födotillgången eller om det beror på rovfåglarna men det var i princip nästan inga par som häckade i år. För rovfåglar finns det ganska gott om. Inte bara de traditionella utan man får räkna in trutar, korpar och labbar som rovfåglar i detta sammanhang. De glider ständigt runt och så fort de får chansen så utnyttjar de den för att ta ägg eller ungar. Minst av de traditionella rovfåglarna är väl pilgrimsfalken vars skri ofta kan höras eka bland klippväggarna och störst är havsörnen som med sin blotta närvaro kan få flockar med tretåiga måsar att fly från sina bon vilket öppnar upp för måsarna.




Vi rundar västra spetsen och går längs nordsidan hem mot hamnen. Att det har varit kraftig vind tidigare dagar känns, för sjön har inte lagt sig riktigt och det är inte riktigt lika njutningsfullt som på sydsidan. Det är alltid betydligt färre fåglar på denna sida, men har man tur så kan man få se stormfåglar. Så icke denna  gång och det känns skönt när vi svänger in mot det sista benet mot hamnen och får vinden i ryggen igen.




Nu ska jag bara packa ryggsäcken för att bege mig upp på berget vilket kommer att bli nästa inlägg.
Jag har gjort en liten video med fler bilder från mina båtturer. (Du hittar den HÄR om du inte kan se den nedan.)



Mer bilder finns på min hemsida www.mikswephotography.com

Följ mig på Facebook

Inlagt 2017-01-06 12:13 | Läst 8704 ggr. | Permalink
Härlig läsning och bilder!
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:18
Tack så mycket Mikael, du får hänga på nån gång :-)
miklar 2017-01-07 22:46
JA, det skulle vara en upplevelse det!
Väldigt vackra fågelbilder, speciellt havsörnen.
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:19
Tack så mycket Stefan. Det finns gott om havsörnar och det brukar bli ett gäng örnbilder och med lite tur så blir det några bra också :-)
Fina bilder! Tänkte åka till Runde i sommar. Det var några år sen sist. Nu blev man riktigt inspirerad. Är det fortfarande gott om lunnefåglar?
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:23
Tack så mycket Johan, alltid trevlig när man kan inspirera andra. Lunnefåglar finns det tusen och åter tusentals av så det är inga problem att se dem. Ser fram emot resultat av din resa senare i år :-)
ankarback 2017-01-08 12:07
Kul att det fortfarande finns gott om dom. Läste nånstans att dom minskat kraftigt på ön. Jag tror förresten att vi träffades på ön när jag var där 2013. Det var i veckan efter midsommar.
Svar från MikSwe 2017-01-09 19:43
Det stämmer att de har minskat jämfört med hur det var "förr". Dock så är det fortfarande många tusen individer där. Värre är det som sagt med de tretåiga måsarna.
Jag tyckte väl jag kände igen namnet men var inte säker på om det var på Runde eller i nåt annat sammanhang :-) Sitter och småplanerar sommaren men inget är bestämt ännu, men blir det som det brukar så dyker jag kanske upp där i år igen :-)
Jag var på Runde för första gången i somras och hade enormt tur med fint väder men ser ju här att det går att få fina bilder även i sämre väder!
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:26
Tack så mycket Sirpa. Ja fint väder är ju alltid skönast men ställer också till det med skarpa kontraster och skuggor för att inte tala om hur varmt det är att gå upp för berget :-). Bäst är det ju kvälls- och nattetid när det är sådär fint ljus uppe på berget, något jag saknade helt i år (blir nog mer om det i nästa inlägg).
Läckra och spännande fågelbilder och fint reportage.
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:27
Tack så mycket Ernst Göran, det är alltid trevligt när man kan dela med sig av ens upplevelser och få uppskattning för det :-)
Din bild på den flygande lunnefågeln är en sådan jag själv velat ta, super. De är ju så snabba, speciellt i starten har många missar på det.
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:31
Tack så mycket Torsten. För att få en hyfsad flygande lunne vid vattnet så får man ha lite tur med vinden och känna sitt tele så väl att man hinner hitta den innan den fått upp farten och swischat förbi. Jag brukar kika på de som fortfarande guppar men som verkar vilja ge sig iväg och vara beredd med telet på just den individen. Att försöka fånga en som redan springer på ytan är väldigt svårt och kräver en del tur och träning :-)
Inspirerande läsning! Tack!
Svar från MikSwe 2017-01-07 20:32
Tack så mycket Jonas. Extra trevligt med en långväga hälsning :-)
Wow! Riktigt snyggt, inspirerande!
Svar från MikSwe 2017-01-09 19:44
Tack så mycket Joakim, alltid trevligt när man kan inspirera andra :-)
Fina bilder och kul att se hur det går till när nu fotar.
Havet verkar vara lite lugnare är det var vi var där för 30 år sedan. Jag började känna av lite sjösjuka när vi rundade västra udden och kom sydsidan av ön. Men så går ju en fiskekutter som en tvålkopp i sjön. Vågar du sitta i fören när det går lite mer sjö? Märkligt att alla det häckar några krykkjer. Det fanns en del när vi var där.
/Lars
Svar från MikSwe 2017-01-10 18:20
Tack så mycket Lars. Havet kan definitivt vara vresigare men då brukar jag hoppa över, för även om det inte går stora vågor så är det lurigt att parera rörelserna från båten, följa en flygande fågel och samtidigt få en skarp bild. Jag har inga farhågor med att sitta på fördäck, båten rullar ganska snällt, skulle det gunga för mycket så får jag kliva bak (vilket är tufft nog, det är väldigt smalt där). Det finns alltid en risk att det skvätter en del så man får hålla kolla på var kameran är och vilket håll objektivet pekar. Johan, som kör, brukar ha koll på mig och jag får lita på honom helt enkelt :-)
Härliga bilder. Och filmen är ett stort plus. När var du där?
Svar från MikSwe 2017-02-07 19:35
Tack så mycket Conny, trevligt också att filmen föll dig i smaken :-) Jag var där lite senare än vanligt förra året, runt den 13-15 juli. Normalt brukar jag åka dit i slutet på juni början på juli.