Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Kronhjortsfotografering 2017

I höstas fick jag återigen tid att ta mig ner till Skåne för att försöka fota kronhjortar under brunsten. Vädret var varmt och skönt när jag lämnade hemmet för att köra de drygt 30 milen ner till ett av mina smultronställen. På vägen ner så kunde jag dock se hur en väderfront rullade in och jag fick en farhåga att det här kan nog antingen bli riktigt dåligt eller riktigt bra. Dåligt väder kan ju ibland ge fantastiska bilder så jag fortsatte oförtrutet min resa.

När jag så parkerade bilen för natten så hörde jag hur regnet sakta smattrade på taket. Mina förhoppningar om en fin morgon grusade sig något, men jag förberedde mina grejor för man kan aldrig riktigt veta och gick sedan trött efter resan och lade mig.

Jag kan inte påstå att jag var utvilad när alarmet på mobilen väckte mig nästa morgon. Efter att tystat mobilen kikade jag ut genom rutorna och konstaterade att det fortfarande var mörkt och att det var dåligt sikt. Kroppen uttryckte sin glädje över detta och viskade till mig att gå och lägga mig och somna om igen men på nåt sätt lyckades jag motivera mig till att gå upp. Gläntade försiktigt på dörren för att lyssna om jag kunde höra någon aktivitet ute på fälten.

En liten rysning gick genom kroppen när den kalla morgonluften drog in i bilen och en lång stund var det bara tyst, men så hördes det första brölet. Stack ut huvudet och kikade bort mot fälten. De låg insvepta i en härligt vit dimma och jag kände direkt att det här kan bli riktigt bra. All tveksamhet försvann och jag gjorde mig snabbt i ordning. Kläderna låg på brandmannavis färdiga och det tog inte lång stund innan jag var utanför bilen med all utrustning klar att användas.

Förra gången så valde jag bort att slå upp mitt gömsle utan åkte istället runt med bilen och fotade. Det funkade bra då och nu med den kraftiga dimman så ökade dessutom chansen att jag skulle kunna smyga mig på hjortarna. Höll jag mig bara nära skogskanten så skulle jag inte vara så synlig. Hjortarna däremot som stod ute på fältet skulle avteckna sig mot den mjölkvita dimman i bakgrunden.

Det blev ett antal fina fototillfällen dessa dagar, främst på morgnarna. Till och med rovfåglar som ormvråk, tornfalk mm höll sig stilla i dimman och det blev lättare än vanligt att komma dem nära. Dimman gjorde sitt för att skapa stämning i bilderna och ljuset blev ibland nästan för bra.

Tyvärr så verkade jag vara ute lite för tidigt på säsongen, brunsten verkade inte vara riktigt igång. Det fanns en hel del hjortar men jag såg ovanligt lite hindar på plats, så någon kamp mellan hjortarna såg jag inte. De höll sig mest i sina olika revir och munhöggs med olika kraftiga bröl. Att höra deras kraftiga bröl på nära håll är en naturupplevelse som jag rekommenderar alla att försöka uppleva någon gång.

Jag gjorde en film även denna gång och du kan se den här

Ge mig gärna en kommentar eller varför inte gå in och prenumerera på min kanal, flera videor är faktiskt redan på gång :-)

Inlagt 2018-01-26 17:01 | Läst 2289 ggr. | Permalink
Det här gör du riktigt bra. Fin blandning och variation gör att man njuter varje sekvens. Snyggt :) /Frode
Svar från MikSwe 2018-01-26 17:28
Tack så mycket Frode. Det går långsamt men jag börjar så smått lära mig av mina misstag :-)
Älskar ju dimma så detta gillas ju skarpt !
Både bilder och film.
ing-marie
Svar från MikSwe 2018-01-27 09:48
Tack så mycket Ing-Marie, kan inte annat än att hålla med dig om att dimma kan ibland göra bilden :-)
Snyggt, den första bilden ovan är ju perfekt. Fina klipp också i videon. Får man fråga vilken plats du besökt? Ha det så gott / Peter
Svar från MikSwe 2018-01-27 09:50
Tack så mycket Peter. Jag föredrar ju Skåne för hjortfotografering och det finns så många bra platser för det där. Annars kan man ju se hjortbrunsten på många andra ställen i landet där landskapet öppnar upp sig lite grand.
Vackert! Men väldigt små bilder du lagt in..
Hälsn!
Svar från MikSwe 2018-01-27 09:52
Tack så mycket Jan. Bildstorleken är medvetet vald för bloggen där jag mixar bild med text. I många fall hamnar bilderna på min hemsida och de finns då där i en större variant. En del hamnar på min vägg i STOR storlek, fast det kan ju vara svårt för andra att se :-)
Spontant tycker jag att din jättelika MIKSWE bildlogga förstör bilderna! LO
Svar från MikSwe 2018-01-27 09:57
Tack Lars Olov, jag har funderat på detta och även fått kommentaren nån gång tidigare. Det är ett ständigt pågående huvudbry hur jag ska markera mina bilder och det är nog av obeslutsamhet som den "gamla" loggan fortsätter att fastna på bilden när jag exporterar den i LR. Jag har även en mörkare resp mer transparent variant men ofta så syntes de inte alls i detta lilla formatet att jag slutade använda dem. Men som sagt jag jobbar på en mera diskret men fortfarande synlig logga. Tills dess får vi vara glada att den inte är placerad mitt i bilden ;-)
Underbart fina bilder! Riktigt stämningsfullt!
Svar från MikSwe 2018-01-27 09:58
Tack så mycket Mikael. De glädjer mig att även stämningen jag upplevde har förmedlats :-)
Första bilden på kronhjorten är min favorit.
Riktigt snyggt!
Hälsar
Eva
Svar från MikSwe 2018-01-27 10:00
Tack så mycket Eva. Jag gillar den bilden också, mycket för att jag kommer ihåg hur den togs. När jag smög fram och hittade en lucka mellan träden som jag hoppades hjorten skulle kliva in i och att den faktiskt gjorde det strax efteråt och hur jag tyst inom mig skrek YES! :-)
Fina bilder! Stämningsfullt med dimman.

MvH
Johnny
Svar från MikSwe 2018-01-27 10:01
Tack så mycket Johnny, håller med dig om dimman. Dimman kan ju både förhöja och förstöra en bild så jag är glad att den valde det förstnämnda denna gång :-)