Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Strömstare fotografering 2018

I år tänkte jag göra ett försök att få till lite strömstarebilder. Det var många år sedan jag senast försökte mig på det och det gick inget vidare. Mest för att jag då var för okunnig och rastlös, men nu kände jag mig mera förberedd. Sammanlagt lade jag fyra dagar ute i ett naturreservat inte långt från hemmet vilket kändes lite ovant. Jag är rätt ovan vid att fota hemmavid, något som jag borde utveckla mera, utan brukar alltid köra långa sträckor för att hitta nåt intressant.

Första dagen blev riktigt lyckad då jag fick en individ som inte var så skygg utan dök obekymrat i min närhet och jag fick ett par fina bildserier i fin miljö. Jag såg dessutom flera individer men lyckades inte få dem på samma bild.

De kommande dagarna så var det svårare att komma nära, på nåt sätt så var de individerna mer skygga och det blev betydligt svettigare att halka runt i snön för att få till några bilder alls. Möjligen hade det blivit något varmare ute så de var mera aktiva, men det är rena spekulationer.

Mest blev det sittbilder i olika miljöer men oavsett det så kan jag inte sluta förundras över hur den här relativt lilla fågeln med enkelhet hanterar kraftigt strömmande vatten och kyla.

Av de fyra dagarna så såg och fotade jag strömstare under tre. Den fjärde (som egentligen var den tredje) dagen lyckades jag inte komma till ordentligt. Givetvis så blev det några videosnuttar av de olika dagarnas fotande och du kan se dem här nedan eller surfa in på min YouTube kanal Mik Swe där dessa och andra filmer från mina fotoutflykter finns. Tycker du de verkar intressanta så varför inte prenumerera, det kostar inget men det peppar mig väldigt mycket. Givetvis får du gärna kommentera både bilder och filmer.

Inlagt 2018-05-30 10:15 | Läst 6860 ggr. | Permalink
Strömstare med relativt långa slutartider är något jag lagt en del tid på. Gillar när vattnet inte är skarpt och förvånansvärt ofta sitter staren still tillräckligt länge :) Snyggt jobbat Mikael :) /Frode
Svar från MikSwe 2018-05-31 09:23
Tack så mycket Frode. Jag håller med dig om slutartiden, men ibland är de bara för jobbiga till att hoppa runt :-)
Alltid trevligt att fota strömstaren, som du säger så kan det vara väldigt olika hur nära dom låter en komma.
Mycket fint med videoklippen du fått på strömstararna :)
Mvh
Fredrik
Svar från MikSwe 2018-05-31 09:25
Tack så mycket Fredrik. Jag var ganska nöjd efter första dagen med de sekvenser där staren simmar och hade hoppats att få till flera liknande sekvenser men det ville sig inte riktigt de andra dagarna. Men det blev uthärdligt ändå hoppas jag :-)
Strömstare har jag fotat en del och jag har ett bra ställe att åka till. Ibland kommer de förvånansvärt nära och ibland blir det inga bilder alls. De första är väldigt fina med det strömmande vattnet och den med lång slutartid är effektfull. Gillar när den petar sej med foten. Jag vill gärna att den ska göra något mer än bara sitta. Det är lurigt att fånga den på stillbilder "in action" och filmsnuttar är ett fint alternativ för att få se hur den beter sej. Jag slutar aldrig att förundras över att den klarar av att dyka i så stark ström och komma upp flygandes.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2018-06-01 13:46
Det var som jag beskrev många år sedan sist jag försökte fota dem, trots att stället är rätt nära där jag bor. Hade jag inte fått de där dykbilderna första dagen så kanske jag lagt ner de andra försöken för jag hade fortfarande minnesbilden om hur jag gick och gick, väntade och väntade första gången då för länge sedan. Nu har jag blivit mer tålmodig och vet mera hur de funkar och samtidigt precis som du skriver så blir sittbilder väldigt fort tråkiga. Det gäller givetvis alla motiv men det väääldigt tydligt när man filmar; 6 minuters sittvideo kan få vilken utvilad och rastlös treåring som helst att bara lägga sig ner och sova. Det jag strävar efter är att nåt måste hända i bilden eller så måste ljuset vara sjusärdeles bra. Nu är ju de tillfällena inte så ofta infallande med att man själv är på plats och dessutom redo med kameran så då blir det en kompromiss med sittbilder för att inte komma hem tomhänt en gång till. Nu i år så har jag fått dem så nästa år blir det bara kullerbyttor och andra roligheter på bild ;-) Tack för din kommentar Lena, jag ser nu att den väckte nåt i mig som jag behövde ventilera ut :-)