Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Grand Canyon Nat'l Park 2006

Mellan Joshua Tree och Death Valley hann jag med ett lite längre besök i Grand Canyon, Arizona. Tyvärr hade jag haft sönder mitt lilla teleobjektiv när jag stannade till vid Hoover dammen. Så jag fick nöja mig med den lilla kompakten på 4 Mpix och bredare vinklar på den analoga systemkameran.

Detta fantastiska naturkonstverk är gjort av vatten som urholkat marken. Innan jag kom dit hade föreställt mig en klyfta mellan två berg framför mig, men icke. Landskapet är tvärtom helt platt och det finns egentligen inget som avslöjar att det döljs en gigantisk klyfta längre fram.



Som den första cowboyen sa när han ridande på sin häst och kom fram till kanten: "Something happened here!". Så går iaf historien, men den är slående. Man kör rakt fram i ett platt landskap och plötsligt är det ett stup på 1000 - 1500 m rakt ner. Längst ner kan man skymta Colorado river som slingrar sig likt en grön orm mot havet.



Nu bodde det ju givetvis folk här redan innan comboys kom hit och dom hade hittat och iordningställt stigar och vägar tvärs igenom dalen. Vägar som till del används idag av turister.



Det är hårt tryck av turister här. Vill man vara säker på att bo här bör man boka boende ett bra tag innan. Längst ner i dalen finns det ett övernattningsställe och när jag reste så var den allmänna uppfattningen att man måste boka 3-6 månader innan för att få plats där.

Det hänger ihop med att man inte hinner att sig ner till botten och sedan upp på samma dag. 1500 höjdmeter uppför i stekande sol skojar man inte bort. Det händer ofta att folk får räddas främst pga utmattning och uttorkning. Alltså är det hög frekvens på de som vill bo där nere.

För den som ändå vill ner och upp på samma dag rekommenderas att ansluta sig till de karavaner med åsnor som transporterar turister varje dag. Är dock inte säker på att jag hade velat sitta på en åsna när stigen vindlar ner längs stupet...

Färgerna och skuggspelen är fantastiska bland alla åsar och dalar. När solen går ner så lyser det som av guld bland all sten.

Mitt på dagen är ljuset lite väl hårt men det går att hitta fotomotiv ändå.

Precis som med Yosemite är det främst natur- och landskapsfotografering som gäller. Enstaka fåglar, främst gamar finns i området och någon form av ekorrar är rätt vanliga. Nere i dalen ska det finnas fyrfota djurliv men det har jag ingen erfarenhet av.


En filmsnutt blir det även i detta inlägg. Musiken är inte den mest stämningsfyllda men det har precis som förra inlägget mer med rättigheter att göra än dålig smak :-)


Inlagt 2013-02-15 19:26 | Läst 4834 ggr. | Permalink
I mars ska jag dit! Ser fram emot att fotografera där! :)
Svar från MikSwe 2013-02-16 09:43
Ser fram emot att se dom bilderna här senare Susanne, du får höra av dig igen. PS Ta med en pannlampa, för när solen gått ner är det totalt mörker som råder :-) /Mikael
Riktigt bra blogginlägg med en hel del informationen om platserna. Sen lite film på det också ser jag som en bonus. Det är alltid lika kul att läsa din blogg. Ser fram emot nästa inlägg.
Svar från MikSwe 2013-02-16 09:44
Tack så mycket Robin, det är alltid mycket uppskattat att få feedback, särskilt positiv sådan :-) Om en vecka blir det ett om Yosemite och jag hoppas det faller i smaken också :-) /Mikael
Fantastiska bilder!
Svar från MikSwe 2013-02-16 09:47
Stort tack Heléne. Jag förundras varje gång att de blev så bra trots den gamla tekniken. Antagligen var det för att det var väldigt mycket ljus och få skymnings-resp gryningsbilder. Dessutom är de beskärda eftersom jag inte kunde zooma in ordentligt + att jag hade en idiotisk idé om att horisonten skulle vara med på de flesta bilder. Så det är svårt att göra nån riktig förstoring. Men jag ska ta mig dit igen nån gång och då jäklar... :-) /Mikael