Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Justering av objektiv på egen hand.

Hallå bloggen, det var ett tag sedan för jag har haft fullt upp med att fylla minneskort, med vad kommer längre fram i vinter. Har du läst bloggen innan så vet du att jag inte direkt realtidsbloggar :-)

Vilket fall kommer jag nu att fortsätta sommarens reseberättelse.

Väl hemkommen från björnsafarin så gick jag igenom alla bilder lite mer noggrannt och det verkade som om mitt 70-200 inte fokuserade riktigt där jag ville. I ärlighetens namn hade jag inte använt det så mycket sedan jag köpte det begagnat i vintras.

Jag har tidigare haft ett annat objektiv som var felfokuserat och det fick jag lämna in till Canon för justering. Men nu hade jag en annan kamera med möjlighet att justera direkt i kameran och jag hade ingen lust att bli av med utrustningen (till canon) mitt i säsongen. Men eftersom det var semester så hade jag väl inget annat för mig än att pilla lite med utrustningen.

Sagt och gjort. Medan resten av familjen låg och solade så skummade jag nätet på tips och tricks och hittade flera (och ibland motstridiga) beskrivningar på hur man ska gå till väga. Det första var att ha något att fokusera på och en skala där man kan se var skärpan hamnar. Finns att köpa men jag tänkte att det borde väl gå att fixa på nåt billigare sätt. In i garaget och rotade lite och till slut hade jag satt ihop den här:

Genom att använda stativ och uppfälld spegel och fota på olika avstånd beroende på objektiv så gick jag igenom alla mina objektiv. Det minimiavstånd som rekommenderades varierades stort. Någon sa ca 25xbrännvidden, en annan sa 50x brännvidden. Jag blev inte riktigt klok på summan för det skulle bli väldigt långa avstånd, men det visade sig till slut att man inte hade samma mått hela uträkningen igenom utan att man skulle utgå från brännvidden i cm och resultatet skulle mätas i meter, hänger du med? Jag fastnade till slut för canons rekommenderade minimi-avstånd och valde 50x brännvidden vilket skulle innebära 25 m avstånd på ett 500mm och 10 m på ett 200mm.

Det tog större delen av denna dag och mycket riktigt verkade det som om mitt 70-200 fokuserade lite annorlunda än de andra. Efter att ha justerat lite så tyckte jag det verkade bättre. Nu slumpar det sig så att jag faktiskt inte har fälttestat det ännu så vi får se när verkligheten möter teorin.

Ett par erfarenheter av detta provisoriska labbande:

Nu var det en solig dag så jag hade rätt bra ljus, men optimalt är att ha en stark ljuskälla på fokusskivan.

Fokusskivan försökte jag göra så kontrastrik som möjligt men när man tittar på bilderna och zoomar in så blir den där riktigt skarpa kontrasten inte där. Tuschet i pennan hade softats ut lite på papperet och det var väldigt synbart på bilderna. Likaså var skalan lite soft i kanterna.

Nästa gång skickar jag nog in grejerna för att få det mer proffsigt gjort och kunna göra nåt annat under tiden :-)

Här är en länk till canon angående fokusering:

http://www.learn.usa.canon.com/app/pdfs/quickguides/CDLC_Accurate_EOS_AF_QuickGuide.pdf

Inlagt 2013-12-15 12:24 | Läst 3120 ggr. | Permalink