Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Lång väntan på skäggmes

Härom helgen satt beslöt jag mig för att försöka få lite skäggmes-bilder. Getterön var målet och jag packade ihop lite prylar och åkte dit. På plats i gömslet välde den stora väntan in. Små skymtar då och då av skäggisar långt bort i vassen men inget direkt bra fototillfälle. Ofta var det nåt strå som suddade till bilden mitt framför motivet.

Tiden gick och isoinställningen börja de närma sig dålig kvalitet på ev kommande bilder. Till slut kom det några fåglar lite närmare men det var svårt att hitta bra fokus då det alltid var något vasstrå i vägen och det blåste svagt så att vassen rörde sig hela tiden. Men jag fick några bilder iaf.

Sporrad av detta beslöt jag mig för att komma tillbaka tidigt nästa morgon för att pröva lyckan. Så vid halvfemtiden var jag åter på plats och insåg blixtsnabbt att föregående kvälls sköna värme bokstavligen var som bortblåst. Vinden tryckte rakt in i gömslet och nattens kyla gjorde det lite kallare än vad jag hade klätt mig för. Tiden gick och gårdagens föreställning upprepade sig. Snabba mesar så långt in i vassen att det var ingen större idé att försöka fota. Enstaka mesar dök upp då och då på lämpliga grenar och kameran fick börja jobba.

Så dök plötsligt en trio mesar upp precis utanför gömslet - innanför närgränsen!! Frustration blandades med besvikelse. Jag hann inte byta objektiv innan de var borta och jag tänkte att nu var det kört. Ofta får man bara en chans och så är den borta resten av dagen.

Väntan fortsatte och hela tiden sitter man på helspänn och spanar för att hinna upptäcka, fokusera och komponera innan ögonblicket är över. Vid 6 tiden så dök så det jag väntat på upp på rätt plats.

Rakt fram, skäggmes på ensamt strå, med mat i näbben, hjärnan skriker ut kommandon till kroppen att agera och den lyder snabbt. På ett ensamt strå med ren bakgrund har en skäggmes vett att stanna till så länge att en nedkyld fotograf hinner plåta lite :-)

Hann med några bilder innan det återigen blev tomt. Träsmaken i baken och hungerkänslorna började ta över. Morgontrött som jag är så hade jag hoppat över frukosten för att komma ut i tid. In i gömslet kommer ett par och jag meddelar att de precis missat ett bra fototillfälle. Men jag hinner knapp uttala meningen innan skäggmesen dyker upp igen.

Vi fotar på och jag gratulerar de nyanlända att de slapp vänta och inser att ibland ska man ha tur :-)

Vid nio-tiden så står solen på för hårt och magen knorrar och jag kastar in handduken och beger mig hemåt med några bra bilder på minneskortet.

Inlagt 2013-05-25 12:02 | Läst 3470 ggr. | Permalink
Så är det ofta. I år har jag inte fått några vettiga bilder alls på skäggisarna trots ett antal försök. Gôtt att det gick vägen till slut Mikael :) /Frode
Svar från MikSwe 2013-05-25 12:17
Du vet hur det är Frode. Jag valde att inte skriva om alla tillfällen då det inte hände nåt, fast dom var många :-) Men ibland så funkar det, så din tur kommer nog snart :-). /Mikael
Bra beskrivet: jag känner så väl igen känslorna, väntan, väntan, väntan, upphetsning, stress, besvikelse, förhoppning... Kul att du fick några riktigt bra bilder till slut. De två sista och nr 2 är mina favoriter.
Svar från MikSwe 2013-05-25 19:40
Ja, tålmodighet och tur är väl det man behöver (förutom fotoutrustning givetvis) om man ska fota vilda djur och fåglar. :-) Det är alltid bra om bilderna blir bättre och bättre under dessa förhållanden så man håller humöret uppe :-) Tack Björn för din kommentar och ditt favoritval. /Mikael