Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Runde - fåglar, landskap och guld.

Alla som börjar med fågelskådning eller fågelfotografering kommer förr eller senare i kontakt med Runde. Först som berättelser från andra och senare som ett återkommande besöksmål. Har man väl varit där så brukar de flesta vilja komma tillbaka. Jag har varit där varje år de tre senaste åren och kommer nog att återvända fler gånger. Orsaken? Fågellivet, Fantastiska vyer och Fotomöjligheterna.

Runde är förutom fågelberget känt för den guldskatt som hittades i havet 1972 av några svenskar och en norrman och för det finns ett litet museum/utställning på ön dit man kan gå .
Resan dit beror givetvis på var man bor men ska man köra bil så bör man veta att det tar mycket längre tid att köra en viss sträcka i Norge jämfört med i Sverige. Vägarna är smalare, krokigare och max hastigheten är alltid lägre än på svenska vägar.

Men det är ok, för bakom varje kurva ligger en ny fantastiskt vy som måste fotograferas och det lägger givetvis ytterligare tid innan man är framme. När jag åker dit så tar jag alltid till extra tid och övernattning på vägen.

Till slut så ringlar sig vägen ner från fjällen och på små broar ut mot havet och precis innan man kör ner i Atlanten så ligger Runde där och väntar på att visa upp alla sina sevärdheter.



Man kan bo i rum, stuga eller på camping i tält, husvagn eller husbil. Campingen är belägen precis nedanför den ökända branten upp till fågelberget. Bor man inte på campingen så finns det en parkering en bit bort.


Vägen upp på berget brukar kännas, särskilt med en massa objektiv och kamera utrustning som ska släpas upp. Även om den inledande biten är asfalterad med bra fäste så är det fortfarande brant.

Är man lite otränad så bör man stanna i tid, typ var 50'e meter :-) och pusta ut lite. Men det är lätt att ryckas med ett högre tempo när de norska pensionärerna obesvärat studsar upp för branten som bergsgetter med en glatt leende på läpparna.

Väl uppe så på platån så ser man storlabben segla omkring, då det är genom deras häckningsplats stigen går. Fågelberget består av områden som har olika beträdnadsförbud bla pga häckningar. Genom dessa områden går det stigar som man får gå på. Har man tur så slår sig storlabben ner i ängsullen nära stigen och man kan få lite fina närbilder.


Ska man kika på Lunne fågel så bör man ta sig till Lundeura, en liten platå där man kan komma inom en meter från närmsta fågel.


Det kan kännas obehagligt att gå nära kanten men det är säkrare än vad det verkar. Den lilla bit som tidigare var ren klättring är sedan några år ersatt med en stege och ledlina.

Det finns andra ställen givetvis, men de kanske är lite luftigare :-)


Efter att ha fiskat hela dagen och väntat nere på vattnet så framåt kvällningen  börjar det susa i luften när dessa havens clowner ska landa in med mat till ungarna. Bra fiskeförmåga är inte alltid det samma som bra manöverförmåga. Korta vingar innebär att det gäller att sikta rätt eller ta en hård landning. Målet är att landa in direkt i bohålan för att undkomma rovfåglar det gör att en del landningar ser rätt hårda ut när inflygningen inte är helt tajmad :-)


Väl nere backen så vankar de omkring som små pingviner. Sitter man bara still så brukar de kunna närma sig.

Andra fåglar som kan ses på berget är: Havssula (den här är en juvenil),

Tretåig mås,

Tordmule,

Sillgrissla,

och så Havsörn förstås. Runde har haft ett par lyckade havsörnshäckningar de senaste åren  och i år räknade jag till minst 7 olika individer.

Från berget ser man dom längre ner, glidande omkring längs branterna, utnyttjande uppvindarna för att spara energi.


Ibland slår dom sig ner på branten och spanar för att snabbt kasta sig ut och hugga tag i någon oförsiktig liten fågel. Ser du förresten örnen på bilden?

(svaret och mer örnar blir det i nästa blogginlägg.)

Vill man se de andra fåglarna och dessutom några till som tex Toppskarv,

och Stormfågel

på nära håll, bör man ta en båttur och dessa kan bokas på campingen men det finns flera olika arrangörer som man kan ringa för att boka en tur.

Jag brukar åka med Johan Moltu som är en duktig skeppare på den lilla men säkra båten Aquila. Han brukar berätta ingående om fåglarna, hur det aktuella läget är avseende häckningen och en och annan skröna står också på menyn :-)

Här är ett gäng tretåiga måsar. De var tidigare i stora antal men har minskat i antal och i år så var det i princip inga häckningar alls.


Till skillnad mot den tretåige så ökar Havssulan kraftigt i antal. De är dessutom orädda för havsörnen så det är säkert en bidragande orsak.


Den högra klippan färgas mer och mer vit färg varje år och det är Havssulan som breder ut sig. I grunden så är det tillgången på mat och djupet som maten finns på som avgör hur bra kolonierna utvecklas. Måsen kräver ytnära mat medan lunne och havssula kan fiska betydligt djupare ner. En annan som också fiskar men inte flyger är uttern som ibland kan ses simma omkring eller sitta på stenarna vid stranden.

Förutom de uppräknade arterna så finns det "vanliga" strandfåglar som häger, strandskator, olika änder osv.

Och så landskap och naturmotiv till tusen förstås - vi är ju trots allt i Norge!

Solen går knappt ner under sommaren och jag har hittills inte blivit besviken på solnedgångarna, kanske har jag haft tur med vädret men iaf :-)

Här är piren vid campingen som jag tror alla fotat i solnedgången :-)

Så har du inte varit här så börja planera på studs.
Platsen ser du på kartan och länken

http://www.insel-runde.de/hp_runde2/frames/frame30.htm

går till campingen (fast den är på tyska eftersom den vänder sig till dessa i första hand). Ingen tid att förlora med andra ord :-)

Inlagt 2013-09-29 09:52 | Läst 7896 ggr. | Permalink
Mycket fint reportage från Runde. Jag var där 2004 och dök men hade inte kamerautrustning för at fotografera fåglar. Vi var dock upp på berget och tittade samt att vi hade ju båtturer varje dag så en del örn och annat blev det ju. Vår skeppare sa alltid att han ville ha örntillägg när vi fick se dessa fåglar :-) Det finns en grotta som man kan simma in i på sidan med fågelberget men det är väldigt väderkänslig att dyka där. Det finns fortfarande rester av kanoner kvar i vattnet och det kan nog finnas enstaka guldmynt också men vi hittade inga. Tyvärr så är dykcentret nerlagt nu för jag skulle gärna göra en resa dit igen, och kombinera fåglar med dykning.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2013-09-29 20:34
Tack så mycket Lena. Jag tror den är i mynningen på den dykgrottan som Johan brukar köra in båten i. Där tog jag bilden på de två tretåiga måsarna. Vissa av måsarna har börjat häcka inne i grottan där de är mer skyddade från rovfåglar mm. /Mikael
Mycket bra beskrivet Mikael. För mig som ar varit där fyra gånger är det ändå intressant att läsa. Härliga bilder borde locka de flesta tror jag, bara det inte blir överexploaterat. /Frode
Svar från MikSwe 2013-09-29 20:37
Stort tack Frode, kul att texten och bilderna funkar på en veteran som dig själv :-). Svårt att tro att det kan bli överexploaterat, den där backen tror jag sanerar bort en stor del "slöturister" :-) Men en dag kanske nån har slagit upp en kiosk och servering uppe på berget o anlagt en linbana, vem vet :-) /Mikael
Fina bilder och trevlig läsning
Ken//
Svar från MikSwe 2013-09-29 20:38
Tack så mycket Ken, håll ögonen öppna det kommer mer nästa vecka nån gång :-) /Mikael
Trevligt reportage med fina bilder, skulle gärna ta mig dit men är så attans höjdrädd.
Svar från MikSwe 2013-09-29 20:41
Trevligt att du uppskattade inlägget. Min fru är mcyket höjdrädd men till slut så kom hon ner på Lundeura och har t.o.m varit framme vid kanten och, om än försiktigt, fotat lunnar med egen kamera. Enda knixet är egentligen när man ska ut på stegen. Lite hjälp där och allt går bra. Jag tycker du ska ta dig dit oavsett och njuta av båtturen och vyerna så får du känna av på plats om det är förbrant vid kanten. Upp och ner på berget är inga problem inte ens för höjdrädda :-) /Mikael
Mycket bra och intressant skrivet Mikael.
//Ronnie
Svar från MikSwe 2013-09-29 20:42
Tack så mycket Ronnie, håll ögonen öppna det kommer mera nästa vecka nån gång. /Mikael
mycke trevlig läsning och fina bilder därtill!
för lunnar blev de island för mig och ska
absolut tillbaks dit men även runde är ett
mål jag har så småningom,verkar vara fina
miljöer i området!
/micke
Svar från MikSwe 2013-09-29 20:45
Tack ska du ha Micke. Skottland, Island och Varöya är ju andra vanliga lunneplatser men de är lite krångligare att ta sig till , men säkert värda besväret när man väl är där iaf om man lyssnar på de som varit där. En dag så kanske jag kan ta mig till island, det är ju fin natur där också. /Mikael
Hej Mikael!!
Härlig läsning som du kryddat med fantastiskt fina bilder både på djur och natur!!
Har varit i Norge många gånger,men då med fiskegrejor så man kanske skulle åka dit med sin fotoutrustning istället.Blir verkligen sugen när man ser dina bilder!!
Med vänlig hälsning P Månsson
Svar från MikSwe 2013-10-01 08:21
Tack så mycket Per. Jag tycker absolut du ska ta med dig fotoutrustningen. Om inte i stället för, så som komplement till fiskeprylarna. Många prylar blir det men det blir säkert värt det i slutändan :-). /Mikael