Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Trandansen 2015

Trots att jag bara bor ca en timme ifrån Hornborgasjön så brukar det bara bli besök när jag råkar ha vägen förbi. Det innebär att det mest blir mitt på dagen när ljuset är som sämst. Dessutom så har jag nästan alltid haft mulet väder. Så i år tänkte jag göra det mera planerat och övernatta på plats för att få kvälls- och morgonljus samt planera in det när prognosen sa klart väder.

Utmaningen och paradoxen med att fota på Trandansen är att där samlas tusentals fåglar på samma ställe och ändå så försöker man hitta enstaka individer och gärna isolera dessa från andra för att få en lugn bild. Så när man äntligen lyckas hitta det så kliver det ändå in en annan fågel mitt i eller så dyker nån Alien upp och förstör stämningen.


Avstånden är ju inte heller de mest optimala för att få fina detaljer. Jag använde huvudsakligen ett 500mm objektiv tillsammans med en 1,4 telekonverter vilket ger 720mm. Lägg sedan på 1,3 i cropfaktor och ändå får jag beskära huvuddelen av bilderna för att få till en komposition där händelsen/motivet inte drunknar i allt annat som händer samtidigt som jag försöker få en oskarp bakgrund.


Efter att ha tagit en del porträtt börjar jag leta efter mer action fyllda situationer. Med så många tranor på samma plats så brukar det alltid uppstå situationer där det hettar till.


Ganska snart så går det se ett mönster med tranor som hoppar och skuttar för att försöka få uppmärksamhet utan att bry sig om vilka som står i vägen...


...par som bygger band genom olika rörelsemönster...


...till par som rör sig tillsammans i myllret av andra och den tysta dialogen innan man sätter av i full fart för att flyga iväg.


Dagen går mot sitt slut och färgerna på himlen skiftar och det är då jag ser ett vitt klot vid horisonten. Jag har oplanerat lyckats pricka in fullmånen. Jag och en massa andra fotografer (för det är ju nästan lika många såna som tranor på plats) rör oss frenetiskt längs staketet för att hitta just den där platsen där BILDEN kan tas. På ett ställe (det optimala?) så är det säkert 30 fotografer som trängs så jag väljer att ta en annan plats och hoppas hitta en egen vinkel som kan funka. Jag hittar ett dike som jag hoppar ner i och riktar kameran mot en åsrygg. Givetvis är det helt tomt på levande motiv (bortsett gräset då) men jag ser i ögonvrån hur några individer sakta rör sig mot det området. Det blir en spänd väntan allt medan månen sakta rör sig längre och längre från åskanten och jag vet att om de inte hinner fram så kommer jag inte att kunna få med dom och månen på samma bild, iaf inte med tele't.


Jag hinner med några bilder innan månen bryter kontakten med marken i sökaren. Som tur är så har fler och fler tranor bestämt sig för att lämna även de och jag får några flygande bilder också.


Som på en given signal så startar sedan resten av fältet och flyger till sina övernattningsplatser. Givetvis flyger de bort från mig så det blir inga bilder på lyftande flockar den här kvällen.


Bara att packa ihop, ta backup och gå och lägga sig.

Jag vaknar tidigt nästa morgon av det typiska tutande som kännetecknar tranornas ankomst. De var betydligt morgonpiggare än vad jag räknat med men ljuset var fortfarande lite för mörkt för att få nån bra bild så jag hinner ut i lugn och ro och börjar leta motiv. Jag ser hur dimman lyfter över sjön och det får bilda bakgrund till de första bilderna.


Efter ett litet tag så inser jag att en del av dimman faktiskt är andedräkten från tutande tranor och jag försöker hitta nån individ där jag kan få andedräkten att stå ut som bolmande rök, men det är svårt. Avståndet är långt samtidigt som det är lite väl mörkt och ganska rörigt.


Det är först när solen börjar lysa upp och ljuset bryts i andedräkten som de bästa tillfällena ges. Att några tranor dessutom kommit närmare underlättar givetvis, men fortfarande är det svårt att isolera motivet, men så är det ofta i det vilda.


Flera tranor är på väg in under det att solen börjar stiga och jag får några flyktbilder mot den av morgonrodnad glödande himlen.

Sedan tar solens värmande strålar tag i den fuktiga marken och värmedallret tilltar med kraft och jag bestämmer mig för att efter en värmande frukost sätta kurs mot andra äventyr. Men det för bli en annan historia.

www.mikswephotography.com

Inlagt 2015-04-28 11:10 | Läst 3503 ggr. | Permalink
Fina bilder trots allt från trandansen. Jag har inte varit där i år, dels av just de orsakerna du skriver om. /Frode
Svar från MikSwe 2015-04-28 20:33
Jag förstår precis. Brukar själv inte planera resor dit för det är ju lite otillgängligt trots sin tillgänglighet :-) När jag började fota så åkte jag dit rätt ofta i hopp om att få bra fototillfällen men nu är det rätt sparsamt. Finns ju så många andra ställen att åka till :-)
Mycket fina bilder från Trandansen //bert
Svar från MikSwe 2015-04-28 20:34
Tack så mycket Bert. Filmade lite också men har inte hunnit redigera ihop det på nåt vettigt sätt än :-)
Vackra bilder fick du, gillar verkligen månbilderna, dom sticker ut mot vad jag sett tidigare !
ing-marie
Svar från MikSwe 2015-04-28 20:35
Tack så mycket Ing-Marie. Precis vad jag kände när jag såg månskivan dyka upp vid horisonten. Sedan insåg jag att det var många fler som också såg samma sak :-)
Månbilderna är jättefina och den med andedräkten
Dom sticker ut
Marianne
Svar från MikSwe 2015-04-28 20:38
Tack så mycket Marianne. Månbilderna var det där tillfällen som bara dyker upp och det gäller att tänka snabbt och ibland ska man ha tur. Andedräktsbilder har jag sett innan men de har nog varit tagna från gömsle för de tagna är betydligt närmare än vad jag kom denna gång. Hade jag varit där flera morgnar hade jag kanske kunna få till nån mer "ren" bild men naturen och djuren gör ju inte alltid det som är bäst för fotografen :-)
Mycket fina bilder och teknisk mycket bra också tycker jag. Bra jobbat.
Svar från MikSwe 2015-04-28 20:43
Tack ska du ha Ingemar. Trandansen är ju en liten fotoutmaning när man står vid stängslet. Nåt år ska jag nog ta och hyra ett gömsle. Då borde man komma närmare iaf :-)
Strålande bilder från trandansen. I synnerhet de med månen men även de i dagsljus gillar jag pga färgerna. Jag var där när det var glest med tranor och hade inte samma problem att hitta isolerade fåglar eller par men jag inser att man måste ha mer än 420 mm för avstånden är stora.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2015-04-29 11:23
Tack så mycket Lena. Månen blev en stor bonus på denna utflykt, det är ju alltid roligt att bli positivt överraskad när man väl är på plats. Dagsljusbilderna är tagna antingen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen så det förklarar ljuset. Mitt på dagen är det hopplöst inte minst pga allt värmedaller som solen genererar. Jag prövade att stacka mina telekonvertrar men då blev dallret ett riktigt problem även på kvällen, men nära kom jag :-)
Bild 7 och 8 är bara så jävla bra!
Svar från MikSwe 2015-04-29 11:24
Stort tack för det Tommy. Finns nån mer månbild på hemsidan, kan dyka upp flera när jag hinner :-)