Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Wakodahatchee, Florida 2017:1

Då var det dags igen för lite bloggar och bilder från Florida. Denna gång från min resa i december 2017. Men till skillnad från tidigare bloggar härifrån så kommer jag inte att skriva så mycket text (utom just i detta inlägg). Det beror på att jag fastnat mer och mer för att filma, vilket också kanske framgått av mina senaste blogginlägg. Tidigare år så har jag experimenterat med att sätta ihop små snuttar film av olika händelser. Under sommaren så prövade jag att filma under en dag för att klippa ihop det till små berättelser från min resa. Särskilt gav mina utflykter till Dovrefjell en riktigt god känsla att jag var på väg att hitta någon slags uttrycksform.  Det hela gav mersmak och under hösten så gjorde jag en videoberättelse om när jag fotade kronhjortsbrunsten.

Men något saknades. Någonting som förklarade vad det var som visades. Det fanns bara en sak som kunde fixa det och det var att jag var tvungen att försöka vara en berättare samtidigt som jag filmade och fotade. Så när jag reste till Florida så var målsättningen att det skulle bli en film från varje plats som jag besökte som samtidigt skulle bli lite som att vara med och se när jag fotade. Dels gillade jag utmaningen men det skulle också tvinga mig att pröva nya saker och att utvecklas, något som jag alltid försöker sträva efter.

Så direkt första dagen efter ankomst så satte jag igång. Det filmades och fotades om vart annat. Det gjordes givetvis en del små misstag (och kanske en del stora också) men det är också en upplevelse i sig och jag lärde mig otroligt mycket allt efter som dagarna gick. För att ytterligare spänna bågen så gjorde jag ingen direkt filmplan utan tog det som det kom samt att jag valde att berätta på engelska, eller nåt som liknade engelska iaf :-) Summan av allt filmande blev 12 st filmer och de kommer att vara det som mina kommande bloggar kommer att handla om.

Första filmen är från Wakodahatchee. En vattenreningsanläggning med olika dammar som givetvis lockar till sig fåglar, alligatorer och en massa andra djur. Förra gången jag var där så såg jag några leguaner för första gången men denna gång skulle jag kunna påstå att det kryllade av dem. Möjligen kommer det att påverka de häckningsplatser som är ute på de små öarna. Leguanerna kan både simma och klättra och jag misstänker att ett fågelägg kan vara smaskens.

Nu är jag ingen Attenboro direkt, utan en glad amatör som gillar att dela med mig av det jag upplever. Jag hoppas du kan få en bild av hur det ser ut på de platser jag tidigare bara skrivit om och lite hur fotandet går till eller inte går till vid andra tillfällen :-)

Skriv gärna en kommentar och berätta hur du upplevde detta mitt första försök. Kom gärna med förslag på hur det kan förbättras så för jag upp det på min redan långa lista :-)

Tyvärr så är det inte säkert att det märks någon skillnad i nästa film då alla episoder redan är gjorda men planen är att fortsätta med dessa typer av filmer längre fram i framtiden, så alla tips och synpunkter välkomnas.

Inlagt 2018-01-29 21:00 | Läst 4003 ggr. | Permalink
Imponerande! Och väldigt roligt att se!/ Björn T
Svar från MikSwe 2018-01-30 17:38
Tack så mycket Björn, uppskattar din kommentar. / Mikael
Jag är nog mer åt stillbildshållet. Gillar verkligen dina bilder!
Men lycka till med filmningen och hoppas ändå att det blir några fina foton också i mellanåt.

MvH
Johnny
Svar från MikSwe 2018-01-30 17:40
Tack så mycket Johnny. Jag kommer givetvis att fortsätta fota stillbilder och gjorde även det denna gång så jag hoppas du håller ögonen öppna åt mitt håll även i fortsättningen :-)
/Mikael
Eftersom du önskar förslag på förbättring: Filmen ser överexponerad ut i de flesta sekvenser. Även lite kontrastlöst. Lite flatt. Tror det kan göras betydligt mer vid efterredigeringen vad avser filmen. Stillbilderna däremot är mycket bra!
Svar från MikSwe 2018-01-30 17:46
Tack så mycket Ragnar. Jag noterade också att min "lilla" kamera lätt överexponerar i video mode. Mycket för att den inte går att göra några manuella inställningar på. När det gäller DSLR så händer det nåt med inställningen när jag skiftar från foto till film och jag har inte riktigt hittat vad det beror på mer än att det antagligen är SBS :-).
En sak som jag kommer att göra är att skaffa en separat "viewfinder" till den bakre displayen för att lättare kunna se på skärmen hur videon ser ut. Särskilt i början på denna resa så missade jag detta och det tog ett tag innan jag började försöka åtgärda det. Det och hitta en liten kamera som man kan göra fler inställningar på samt koppla in en separat mikrofon på ligger högt på listan. /Mikael