"Hjärtats tankar & funderingar"

Känner mig handikappad...

För att överhuvudtaget kunna arbeta har jag laddat hem Photoshop CS2 från nätet och jösses vad jag saknar PS CS6 Extended!!! Det känns som jag blivit tvungen att "byta en bil mot en cykel"... Jag känner mig rent av handikappad utan det Photoshop som jag är van vid.

En sak som jag inte lyckas med är att öppna RAW filer i Photoshop som Camera Raw. (File/Open as/Camera Raw). Någon som vet ifall detta skall fungera i PS2 eller är det något som kommit i de senare versionerna?

När jag försöker öppna en bild i Raw-format får jag upp detta felmeddelande:

Sedan fungerar inte programmet som det skall. Ofta går det inte att klicka på menyerna, stänga ned bilder, ändra storlek på penslar osv. Fortsätter det så här vet jag inte vad jag skall ta mig till. Jag måste ju leverera bilderna som jag tagit till kunderna.

Är det någon som vet om man kan man hyra Photoshop CS6 Extended endast en månad på nätet eller måste man hyra det flera månader?

Kram Milla

Inlagt 2013-11-23 20:58 | Läst 3280 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du måste abonnera ett år men Adobe har ju ett fint erbjudande just nu:
https://creative.adobe.com/plans/offer/photoshop+lightroom?locale=sv&store_code=se

Det blir i. o. f. pengar det med, 105 spänn i månaden men jag tror du kan avbryta efter 3 månader. Är dock inte säker på det.
Svar från Trullan 2013-12-02 14:12
Nu abonnerar jag på PS i ett år :o)
Det var ett mycket bra pris!
Med vänlig hälsning Milla
Paint.net?

Jag kan inte redigera något vidare, men använder detta initialt för att det är fritt men är förtjust i att det verkar kompetent nog. Åtminstone över min förmåga...

Ett alternativ kanske?
Svar från Trullan 2013-12-02 14:13
Är man van vid det senaste Photoshop (som jag är) vill man ogärna ha något annat än den senaste versionen av det programmet. Så är det bara ;o) Tack för tipsen ändå Tomas!
Med vänlig hälsning Milla
CS2 kan öppna råfiler, men bara om kameran är tillräckligt gammal. Adobe slutar uppdatera råkonverteraren strax efter att nästa version har kommit och det har kommit ett antal versioner sedan CS2 var aktuellt. CS2 kan nog öppna DNG och då kan du konvertera dina råfiler till det formatet. Dock så är råkonverteraren ganska trist i CS2 såvitt jag minns. Det har hänt rätt mycket på det området.

Beroende på hur mycket du vill göra med själva råfilerna så kan du använda Canons eget program DPP. Annars kan du pröva Lightroom om du inte redan gjort det för det finns ju också i testversion. Även Capture One Pro finns som testversion och det fungerar i två månader innan man behöver betala. Dock kan det kanske bli viss kulturchock i båda fallen, och förmodligen allra mest med Capture One.

Att CS2 strular en del kan ju bero på att det kom medan Windows XP var det aktuella operativsystemet. Du kan ju se om det blir bättre om du högerklickar på programgenvägen och väljer att köra det i kompatibilitetsläge för XP. Men det kan ju vara något annat också, för jag har inte försökt köra det i något nyare än XP. Tänk också på att vissa saker inte finns i CS2, som att ändra penselstorlek genom att hålla ned alt, höger musknapp och dra i sidled.
Svar från Trullan 2013-12-02 14:16
Tack för förklaringen Martin :o)
Numera abonnerar jag PS CC hos Adobe ;o)
Har även Lightroom 5, men inte hunnit sätta in mig i det programmet ännu.
Jo, jag vet att det är STOR skillnad på CS2 och CC ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Eller nya Elements 12 som finns till bra pris på Dustin just nu:
http://www.dustinhome.se/product/5010754026/adobe-photoshop-elements-12-win-swe-dvd/
Svar från Trullan 2013-12-02 14:18
Se ovan ;o)
/Milla
Elements är som ett nedbantat PS, och jag har Elements, och Lightroom, men även testversionen av PS 6, och man klarar sig långt med Elements, och inte är det dyrt heller!
Annars är 105:- / månad riktigt bra pris..
Ha det så gott!
Kram!
Svar från Trullan 2013-12-02 14:19
Jag tycker inte jag kan göra allt det jag vill i Elements. För mig är det bara PS CC som duger :o) Blev alternativet för 105 kr/mån :o)
Ha det gott!
Kramar Milla