"Hjärtats tankar & funderingar"

6D eller 60D?

 

Jag vet inte vilken kamera jag skall köpa. Hade tänkt köpa en 60D, men duger en sådan när man har egen fotofirma eller måste man ha en fullformatskamera som "frilansfotograf"? 

Jag fick ju 60.000 kr i bidrag från Arbetsförmedlingen till att köpa studio- och kamerautrustning för. En 60D kan jag köpa för  drygt 6.000 kr och en 6D för ca 17.500 kr. Köper jag en billigare kamera har jag råd med ett dyrare objektiv och mer studioutrustning (blixtar, softbox, studiobakgrunder mm.) Men vilket är bäst? Klarar jag över huvud taget av en så "komplicerad" kamera som en 6D, kanske är den rent av "för tung"  för mig (brukar få ont av att fotografera med min lätta 550D).

Hur hade Du resonerat och varför? Berätta gärna!

Kram Milla

 

* Självklart skulle jag helst av allt vilja ha en 5D Mark III.

Inlagt 2013-05-16 12:24 | Läst 2903 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.





(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Har en 60d och en äldre fullformatare. Ska du jobba studio tycker jag i alla fall att jag får mer levande bilder med min 9 år gamla FF. Detaljerna är finare och allt är mer livfullt i bilderna.

60D är också en fantastisk kamera när man kör tele eller macro (FF ger också mkt fina macrobilder).

Jag kommer nog alltid från och med nu att ha en FF att tillgå då porträtt och landskapsbilder blir mkt vackra med en FF. Det är mina tankar.
Jag skulle lägga mina slantar på en bättre begagnade 5D Mark II. De går att hitta för 7000 kronor + moms hos en del handlare.
/Mikael Good
Kör på en fullformatare, det är en jäkla wow-upplevese att byta från en crop...
Sen så får du väl fundera på vilka objektiv du helst vill ha, det kan ju spela in i vilket hus du väljer...
Lycka till, det kommer bli kanon det här!!
/Ubbe
Om kameran kommer att användas mest i studio, så kan du använda kamerastativ för avlasta kroppen. Det är praktiskt också att använda kamerastativ i studio, då man behöver ofta gå fram och tillbaka mellan kamera och studioblixtar och motivet. Om du inte är en "kamerastativ-person" och även använder kameran utomhus/on-location, så bör hälsan prioriteras och väljer så lätt utrustning som möjligt.

I studio är det en fördel att ha en kamera som har småbildssensor, att 24mm är 24mm osv, pga utrymme. Ett populärt allroundobjektiv som fungerar utmärkt i studio är Canon EF 24-105mm f/4L IS USM. Du har så mycket ljus du vill ha och oftast använder man större skärpedjup än f/4. Objektivet är betydligt lättare än andra L-objektiv.

Ett Canon EF 100mm f/2.8L IS USM kan göra sig väl om man gillar närbilder. Även superbra för porträtt med kort skärpedjup. Också denna mycket lättare i vikt än andra L-objektiv.

Så en 6D/5D och 24-105mm så har du kamera och objektiv som du behöver i studion. Zoomen som jag nämner kan man säkert få i ett kitpaket. Jag köpte min 5D + 24-105mm som kamerapaket, till förmånligt pris.
En ny 5D Mark II hos Cyberphoto för 12.639 kr exklusive moms kan kanske vara något. En ny 5D Mark III för runt 20.000 kr exklusive moms. Tänker du behöver ett rejält kamerahus med lite livslängd. Vet inte vad Rajala tar för dessa kameror. Hur många objektiv du behöver beror väl lite på vad du skall göra för jobb. Är det produktfoto och porträtt du skall ägna dig åt så, 3 fasta brännvidder. En 24mm eller 35mm, 50mm och en 85mm eller 100mm, kanske med macro funktion. Vad gäller studio så behöver du inte satsa på dom mest exklusiva och dyraste märkena. Kolla runt lite eller varför inte fråga någon yrkesfotograf dom har ju också börjat någonstans precis som du nu gör. Ett tips kaffebrus.com har mycket för studiofotografen. Varefter din verksamhet går bra och miljonerna trillar in så kan du köpa bättre grejer.
Må gott och lycka till
/Hans-Åke
Håller med ny eller begagnad 5D mkll är bästa valet. Dustin säljer nya för 11000 just nu. 6D är i princip en 5Dmk2.
släng ett öga på en begagnad 5dmk2 också
Hej igen. Angående detta med stativ satsa på ett Berlebach stativ dom är tillverkade i trä och håller en livstid. har haft mitt i snart 20 år. Finns många tillbehör och om du skall använda det i studio.
Må gott
2013-05-17 09:50   laura
jag skulle också köpa en begagnad 5D, bilderna blir mycket finare och du hittar verkligen några stycken som har ett bra pris! jag ska göra samma sak :) men nöjer mej med en mark II som jag har jobbat med och är nöjd med :-)

kram,
laura
Om du skall fota mycket bröllop så hade jag köpt följande:
35L, 50L och 85L samt en begagnad 5DII

Lykca till!
Tack alla för Era åsikter, de uppskattas!
Jag funderar vidare...
Kram Milla